szerző:
Tetszett a cikk?

Betartotta ígéretét, és szerdán este lemondott posztjáról Őcsény polgármestere. Ez az a település, ahol egy panzió pár menekültet látott volna vendégül, de a helyiek mereven elutasították a kezdeményezést.

A szerdai esti őcsényi képviselő-testületi ülésen napirend előtt kért szót Fülöp János polgármester, és elmondta, a település akarata ellenére került be a hírekbe azzal, hogy néhány menekült eljött volna nyaralni. Mint ismert, a település lakói erősen ellenezték, hogy pár menekültet vendégül lássanak, az őket elszállásolni kívánó panzió tulajdonosának kocsikerekét is kilyukasztották.

A helyszínen készült riportunkat és videóinkat itt láthatják:

Őcsényen attól félnek, a nyaraló migránsok elrabolnák a magyar gyerekeket

Egy napja futnak még csak a "Soros-tervet" leleplezni próbáló kormányzati hirdetések, de egy kis Tolna megyei településen már elhiszik, hogy egy nagy összeesküvés frontvonalában vannak. A helyiek ellenállnak, és még az öcsényi fogadóst is veréssel fenyegetik.

A szerdai ülésen a polgármester azt mondta, nagyon szerencsétlen dolgok történtek a panzió tulajdonosával és az oltalmazott menekültekkel. Dönteni kell, vagy ő megy, vagy új választások jönnek – mondta. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt 11 évben a békére törekedett, ami csorbát szenvedett, ezt nehéz lesz kiküszöbölni. "Egy cél vezérelt, el akartuk kerülni, ami most kialakult." Fülöp szerint nem akart a politikai pártoknak kampánytémát szolgáltatni, mégis ez történt.

"Nem mondhatok olyat, hogy ide egyetlenegy migráns is betegye a lábát" – mondta, majd hozzátette, ezek az emberek nem is migránsok, hanem oltalom alatt állók.

Nem tudják bezáratni a panziót, a Migration Aid munkáját sem tudják befolyásolni. Felvetődött, hogy a testület hozzon jogszabályt, hogy csak oltási könyvvel lehet Őcsénybe jönni, de ezt elvetették.

A hétfői lakógyűlés, amelyen a helyiek kikeltek a migránsok üdülése ellen, a polgármester szerint elérte a célját, senki nem fog idejönni üdülni, de az ottani hangulattól elhatárolódik. Úgy véli, a település nem rasszista és nem fasiszta. "Mi örülünk a turistáknak, de a migránsoknak nem ide kell jönni" – mondta. Azt szeretné, ha béke lenne itt, két lépést tud elképzelni.

A polgármester előbb azt mondta, vagy feloszlatja magát a képviselő-testület és új választás lesz, ahol Fülöp is elindul, vagy ha ez nem következik be, lemond és új polgármester lesz. A testületet arra kérte, szavazzanak a feloszlatásáról. Hat képviselőből négynek kell megszavazni minősített többséggel ezt. Egy képviselő azt mondta a szavazás előtt, a testület válassza az arany középutat és semmi szükség a feloszlatásra, sem arra, hogy a polgármester távozzon. Ő volt az, aki a falugyűlést kezdeményezte, nem tudta, megbánta-e, önmagukon kellene változtatni belül, de úgy véli, tudnak tovább dolgozni.

Erre a polgármester azt mondta, hat emberből kettővel biztos nem fog tudni együtt dolgozni, mert nem lesz béke a testületben. Egy másik képviselő, Kozma Zoltánné – a két személy egyike, akikkel nem tudna együtt dolgozni Fülöp – azt mondta, ő nem buzdított ellenségeskedésre. A polgármesterre nézett és számon kérte, korábban azt mondta, lemond, mégis itt ül. Kozma a polgármester fejéhez vágta azt is, hogy miatta alakult ki ez a helyzet. Egy másik képviselő, Csapai János elnézést kért a polgármestertől egy korábbi telefonbeszélgetésért, de szerinte tudnak együtt dolgozni a jövőben.

A név szerinti szavazáson a testület nem oszlatta fel magát, erre Fülöp János lemondott. A polgármester megköszönte a 11 évet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál