szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Hitelesítette a Kúria a Római-partról kezdeményezett fővárosi népszavazást. Tarlós István főpolgármester egyelőre nem kommentálta az ügyet, a referendum egyik kezdeményezője, a Párbeszéd elnökségi tagja, Béres András azonban azt mondta, már akár egy hét múlva kezdődhet az aláírásgyűjtés, és egy hónapjuk lesz a 138 ezer szignó összegyűjtésére.

A Kúria hitelesítette a római-parti mobilgátról szóló népszavazási kérdést, melyet Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtott be magánszemélyként. A népszavazást a Fővárosi Választási Bizottság elutasította, ezért a benyújtók fellebbeztek, és most a Kúria úgy döntött, népszavazásra lehet bocsátani a kérdést, amely így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?”

Korábban Tarlós István főpolgármester is belengette, hogy népszavazást kezdeményezne a római-parti mobilgát ügyéről, majd később visszakozott, és azt mondta, félreértették. Végül úgy tűnik, mégiscsak népszavazhatnak a budapestiek a Rómairól. A Kúria döntéséről megkérdeztük Tarlós István sajtófőnökét, Szűcs Somlyó Máriát, aki azt mondta a hvg.hu-nak, most nem kommentálják az eseményeket, de a főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tervez tartani az ügyről, akár már holnap. Közben kiderült, tényleg tart, délelőtt 10-kor.

A népszavazást kezdeményező Béres Andrást, a Párbeszéd óbudai önkormányzati képviselőjét is elértük telefonon, aki nagy áttörésnek nevezte a történteket, mint mondta, csak idén a harmadik népszavazási kezdeményezése volt ez a Rómairól.

Béres elmondása szerint még nagyjából egy hét, míg megérkeznek a szükséges papírok, onnantól kezdve 1 hónap áll rendelkezésükre, hogy összeszedjenek 138 ezer aláírást, mivel végül fővárosi (korábban szóba jött, hogy III. kerületi legyen) népszavazás lesz. Ha ez sikerül, a népszavazásra reálisan az országos választásokkal egyidőben kerülhet sor.

Béresék nem számítanak arra, hogy megpróbálják a népszavazást valamilyen módon kikerülni, hiszen az szerinte a joggal való visszaélés lenne. Ez egyébként kétféleképpen volna elképzelhető: ahogy az olimpia idején is, visszavonják a döntést, jelen esetben a partra tervezett mobilgátról – „akkor pedig nyertünk” – mondja Béres. De azt is elképzelhetőnek tartja, hogy maga Tarlós kezdeményezi a népszavazást – az eredmény akkor is ugyanaz.

Kerestük az ügyben Bús Balázs III. kerületi polgármestert és a parti mobilgátat ellenző Fák a Rómain civil csoportot, várjuk válaszukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?