szerző:
hvg.hu

Szívszakasztó kormányfői publicisztika a Magyar Időkben.

„A keresztény világ nagy ünnepét, Krisztus urunk születését várjuk. A várakozás csöndjében följebb emeljük tekintetünket, eloldódunk a hétköznapi gondoktól, tágabbra nyílik a lélek horizontja. Ebben a különleges állapotban végezhetjük el az év végi számvetést, és gondolhatjuk újra, hogy mi dolgunk lesz a következő évben a világon” – kezdi a Magyar Időkbe írt publicisztikáját Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor ezt követően Antall Józseftől, Babits Mihálytól és Márk evangelistától idéz. Utóbbitól a „szeresd felebarátodat parancsát”, ám azt is hozzáteszi, hogy a mondásnak létezik egy másik fele is, amelyik az önmagunk iránt érzett szeretetről szól. Ez Orbánnál az európai, keresztény kultúra szeretetét jelenti. Mégpedig így:

„A kereszténység kultúra és civilizáció. Benne élünk. Nem arról van szó, hányan járnak templomba, vagy hányan imádkoznak őszintén. A kultúra a mindennapok valósága. Ahogy beszélünk, viselkedünk egymással, amilyen távolságot tartunk egymástól, ahogy közeledünk egymáshoz, ahogy belépünk ebbe, és ahogy eltávozunk ebből a világból […]Meghatározza fölfogásunkat az igazságosság és az igazságtalanság mivoltáról, a férfi és nő viszonyáról, a családról, a sikerről, a munkáról és a becsületről”.

Innét egyetlen bekezdés alatt jut el oda, hogy: „az európai élet fundamentumai most támadás alatt állnak”. A kormányfő szerint védekeznünk kell, ha „nem akarjuk, hogy a karácsonyi vásárainkat átnevezzék, azt meg végképp nem akarjuk, hogy betonkockák mögé kelljen hátrálni. Nem akarjuk, hogy megfosszák gyermekeinket a Mikulás- és angyalvárás örömeitől. Nem akarjuk, hogy elvegyék tőlünk a feltámadás ünnepét. Nem akarjuk, hogy aggodalom és félelem kísérje az ünnepi istentiszteleteinket. Nem akarjuk, hogy az újévet köszöntő tömegben zaklassák asszonyainkat, lányainkat”.

A fenti sorokat ezúttal II. János Pál pápától, Juhász Gyulától és Oriana Fallaci újságíró-lektűrszerzőtől származó idézetekkel támasztja alá. Majd folytatja a kultúránk elleni támadás mibenlétének taglalásával, anélkül hogy megnevezné, pontosan kik is támadnak. Megnevezi viszont az európai vezetőket, „akik ölbe ejtett kézzel várják, hogy majd valaki megoldja helyettük ezt a feladványt”. Ellenben Magyarországgal, amelynek „ezeréves történelme bizonyítja, hogy mi nem ilyenek vagyunk”.

Itt érkezik el a konklúzióhoz, amely szerint: „a 2018-as évre tekintve annyit mondhatunk, hogy amíg a nemzeti kormány áll az ország élén, addig okosan, szelíden, de megalkuvás nélkül dolgozunk azért, hogy hazánk keresztény kultúrájú és magyar ország maradjon. És mindent megteszünk annak érdekében, hogy Európa is megmaradjon európainak”.

Ezt követően nem marad más hátra, mint hogy a miniszterelnök boldog karácsonyt kívánjon mindenkinek, amit meg is tesz ekként:

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!