szerző:
Tóth Richárd

Karácsony Gergely támogatói köreként, esetleg árnyékkormányként volt tévesen beharangozva a rendszerváltás utáni hat volt kormány tizenegy minisztere és államtitkára, velük együtt pedig a Válasszunk! 2018 csoport. Azonban a mozgalom mert nagyot álmodni, és mást tűzött zászlajára.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Válasszunk! 2018 csoportról először a 168 Óra írt kedden, a lapnak Balázs Péter azt mondta, megvan a szellemi kapacitásuk arra, hogy kormányzati programot is írjanak, de egyelőre közös választási minimumprogram kidolgozásában segítenének. A lehetséges baloldali miniszterelnök-jelöltként is felmerült volt külügyminiszter elmondása szerint a csoport a pártok programjait segítené összefésülni. Egyesek már árnyékkormányt és Karácsony Gergely szakértői csapatát vélték felsejleni.

Szerdára azonban kiderült, hogy szó sincs árnyékkormányról. De legalább a V18 bemutatkozó sajtótájékoztatóján megtudtuk, ki az a 11 ember, aki mozgalomba tömörült:

 • Andor László korábbi EU-biztos,
 • Balázs Péter, aki szintén volt uniós biztos és külügyminiszter is,
 • Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter,
 • Bod Péter Ákos, az MNB volt elnöke,
 • Göncz Kinga volt külügyminiszter,
 • Holoda Attila, aki a második Orbán-kormány energiaügyi helyettes államtitkára volt,
 • Lévai Katalin, korábbi miniszter, EP-képviselő,
 • Mellár Tamás, a KSH volt elnöke,
 • Pusztai Erzsébet volt miniszter,
 • Raskó György volt államtitkár és
 • Székely Tamás volt miniszter.

Balázs Péter a V18 bemutatásakor arról beszélt, szerinte ez egy új és erős csoport, erejét pedig annak sokszínűsége adja.

A Válasszunk! 2018 csoport mai sajtótájékoztatóján
©

Normális viszonyok között vitatkoznánk a parlamentben, de most összefogunk – mondta.

Hangsúlyozta, ez nem árnyékkormány, nem is akarnak azzá válni. Nem állnak se pártok mögé, se elé, nem akarnak politizálni, a céljuk az, hogy a választók menjenek és válasszanak maguknak pártok.

"Tizenegyen vagyunk, ami nem is baj, mert a kormányoldalon a futballcsapat méretű dolgokat veszik komolyan."

De Balázs Péter szerint nem állnak meg ennél a létszámnál, nyitottak a további csatlakozások előtt. Van egy nyolcpontos alapvetésük is, amivel a nyilvánosság elé álltak:

 1. Állítsuk meg Magyarország kettészakadását, adjunk valódi esélyt a szegénységben élőknek társadalmi és anyagi helyzetük javításához, a középosztálynak a felemelkedéshez! Teremtsük meg a társadalmi integráció feltételeit! Létbiztonságot mindenkinek!
 2. Hozzuk létre a mindenki számára hozzáférhető és európai színvonalon működő egészségügyi ellátást! Állítsuk helyre az orvosok, az ápolók és általában az egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését! Fejlesszük az alapellátást, a szűrő- és megelőző programokat! Elérhető egészségügyi szolgáltatást mindenkinek!
 3. Szülessen újjá a nemzetközileg versenyképes magyar oktatás! Állítsuk vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és a tanintézetek önállóságát! Támogassuk a fiatal nemzedék szellemi és testi fejlődését, emeljük minden szinten az oktatók megbecsülését és bérét! Neveljünk önálló és alkotó embereket a tudásalapú magyar társadalom számára!
 4. Teremtsünk tisztességes piacgazdasági viszonyokat! A magyar állam az európai normák szerint gondoskodjék a gazdaság szabályozásáról és a társadalmi javakat újraosztásáról! A magyar vállalkozások kapjanak igazi esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek!
 5. Módosítsuk az „illiberális” Alaptörvényt, állítsuk vissza a szociális jogállam társadalmi-politikai formáit és szervezeteit! Kezdjünk újra valódi társadalmi párbeszédet közös ügyeinkről!
 6. Aknázzuk ki a magyar nemzet számára az Európai Unió gazdasági, társadalmi és kulturális lehetőségeit, érvényesítsük az értékeit! Legyen Magyarország ismét az EU élcsapatában!
 7. A NATO-szövetségesekkel együttműködve védjük meg Magyarország biztonságát, korszerűsítsük a honvédelmet és az energiaellátást! Erősítsük Európában a hatékony határellenőrzést és küzdjünk a nemzetközi terrorizmus ellen!
 8. Építsük a nemzet egységét, segítsük a határainkon túl élő és dolgozó magyarokat, ne érhesse őket hátrány se itthon, se máshol! Állítsuk helyre Magyarország megbecsülését a világban!

A V18-ak szerint ha egy párt ezeket a pontokat elfogadja, akkor már meg is szerezte a mozgalom támogatását és bizalmát a 2018-as választásokra.

A célunk egy félelem és szorongás nélküli ország, amely biztonságot ad és jövőt épít, ahol nem kell elhagyni az országot. Magyarország legyen európai, modern és nemzeti, amely találja meg a helyét a 21. században – összegzett Balázs.

Ugyan Karácsony Gergelyt támogatják, jó miniszterelnök-jelöltnek tartják, de ő az MSZP és a Párbeszéd jelöltje, nem a mozgalomé, ők ugyanolyan jó jelöltnek találják az LMP-s Szél Bernadettet is.

©

Raskó György, aki a Momentum támogatója is, azt mondta, az a rossz érzés hozta őket össze, ami az elmúlt 7-8 évben alakult ki bennük, a nyomasztó egypárti fölény, amivel szemben ők demokratikus értékeket tartanak követendőnek. Kemény küzdelemre és választási hadjáratra számít, anélkül, hogy parlamenti párt lenne a V18. “Választókat akarunk meggyőzni, hogy menjenek el szavazni és válasszanak a demokratikus ellenzék pártjaiból” – emelte ki ő is.

Többször felmerült a sajtótájékoztatón a kérdés, hiába mondta már el a mozgalom több tagja előzőleg, hogy mégis, mit akar a V18. Mozgósítani, meggyőzni a bizonytalanokat, hogy menjenek el szavazni – ennyit és nem többet, 2018 Magyarországán ezért ült össze tizenegy ember. A célkitűzés annyiban érthető, hogy az alacsony részvétel a voksoláson a Fidesznek kedvez, magas részvétel mellett azonban megnyílik a kormányváltás esélye.

A Medián év végi elemzése szerint novemberben már a válaszadók 56 százaléka mondta, hogy egy közeljövőben rendezendő választáson „biztosan” elmenne szavazni, márpedig hasonló időszakban utoljára a 2002-es választások előtt mért ennél magasabb részvételi hajlandóságot a Medián. A kérdés azért is fontos, mert meghatározó különbség van a kormány maradásában és távozásában reménykedő szavazóközönség aktivitása között: a novemberi felmérés szerint a kormánypártiak 68 százaléka mondható „biztos” szavazónak, míg a kormány távozásában bízóknak csak az 51 százaléka járulna az urnákhoz. Szóba került a Jobbik is, a mozgalomnak nincs kapcsolata Vona Gábor pártjával, ahogy hivatalosan más párttal sincs.

Göncz Kinga fogalmazott a legegyértelműbben, amikor azt mondta:

Nem a pártoknak, hanem a bizonytalan választóknak szól a véleményünk. Azt az üzenetet szeretnék elküldeni, hogy minden szavazat számít, menjenek el választani.

Üzent a Fidesznek is, szerinte “háborúban csak rombolni lehet, az építéshez béke kell. Mi azért jöttünk össze, hogy béke legyen.” A V18-tagok szerint 2018-ban nem ér véget az élet, nem csak három hónapjuk van arra, hogy a közbeszéd részesei és alakítói legyenek, terveznek az önkormányzati és az EP-választással is.

©

Hogy mit fog csinálni következő lépésként a Válasszunk! 2018 mozgalom? Balázs Péter azt mondta, példát mutatni. “Elsősorban azzal, hogy különböző múltú emberek képesek összeállni.” De rendeznek programokat is, járják majd az országot, és eleget tesznek a médiafelkéréseknek.

Raskó ehhez hozzátette, egykori MDF-s politikusként előveszi az MDF-es címlistáját, megnézi, kiket tudna mozgósítani. Úgy gondolja, a többi társa is így tesz majd.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Még a mosogató is kockákból áll az életnagyságú Lego VW lakóbuszban

Még a mosogató is kockákból áll az életnagyságú Lego VW lakóbuszban

Mesterséges intelligenciát vetnek be az amerikai iskolában, ahol tavaly 17 diákot lőttek agyon

Mesterséges intelligenciát vetnek be az amerikai iskolában, ahol tavaly 17 diákot lőttek agyon

Karácsony Gergely Orbán "dolgozószobályáról" írt

Karácsony Gergely Orbán "dolgozószobályáról" írt

Meghalt Karl Lagerfeld

Meghalt Karl Lagerfeld

A mesterséges intelligencia képes megmondani a petefészekrák túlélési esélyeit

A mesterséges intelligencia képes megmondani a petefészekrák túlélési esélyeit

„Az Európa Kiadó mindig a helyén volt és most is ott van” – interjú a 60 éves Menyhárt Jenővel

„Az Európa Kiadó mindig a helyén volt és most is ott van” – interjú a 60 éves Menyhárt Jenővel