szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Egyelőre nincs szükség ellenzéki politikusok letartóztatásra, de az alapelvek a putyini rendszerhez hasonlóak: a parlamentarizmus és a demokrácia csak színjáték” – állítja a HVG e heti számában megjelent interjújában Ungváry Krisztián történész.

„Kérdés, hogy az ország mai urai ki tudnak-e alkudni bukásuk után valamilyen dealt a fizikai biztonságukért, vagy mint a Nicaraguában a Somoza-diktatúra bukásakor, kénytelenek lesznek elmenekülni az országból, csak nem Floridába, hanem például Türkmenisztánba" – mondja a csütörtökön megjelenő  HVG-nek adott interjújában Ungváry Krisztián történész. Szerinte hiába tűnik most reménytelennek a rezsim leváltása, a helyzet rövid időn belül megváltozhat. Nem maffiaállamként jellemzi a rendszert, hanem szerinte „az állam működik egy zártkörű részvénytársaságként”.  A történész az interjúban kifejti a véleményét a MSZP-ről és a DK-ról is. Előbbiről például kijelenti: reményei szerint az MSZP 2018 után nem jut be a parlamentbe.

©

Ungváry a most megjelent, A Szembenézés hiánya című könyvével kapcsolatban arról is beszél, hogy Biszku Béla el nem ítélése a jogállamhoz való viszonyról szól. Az igazságtétel szerinte „jelzés lett volna a mindenkori politika számára, hogy vannak olyan bűnök, amik nem évülnek el, és akár 50 év múlva lesújthat rájuk az igazságszolgáltatás keze, vagy az unokákat tessékelik ki a lopott villából. A jelen rendszer szerinte azért hagyta futni az egykori kommunista belügyminisztert, mert „a NER-nek széles körű kontinuitása van az elmúlt rendszerrel”. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Komoly díjat hódított el egy angliai magyar pék

Komoly díjat hódított el egy angliai magyar pék

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének