szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány most 1300 befogadott ember miatt magyarázkodik, de tavaly Orbán Őcsény után nem sietett a különbségtétellel. Sőt, szította a hangulatot.

Az őcsényből kiutált menekültek közül 7-8 ember tavaly kapott menedékjogot vagy oltalmat – mondta Siewert András, a menekültek nyaralását szervező Migration Aid Alapítvány kuratóriumának elnöke a hvg.hu kérdésére.

Őcsényben tavaly a falu felbolydult, mikor kiderült, a panziós kiadja a szállást néhány menekültnek. A hisztéria odáig fajult, hogy a polgármester lemondott, ám később újraválasztották. Azt, hogy azok az emberek, akiket a Migration Aid odavitt volna, hivatalosan, menekült vagy oltalmazotti státusszal rendelkező emberek, a kormányoldal nem segített tisztázni.

A Fidesz.hu-n például csak egy nyilatkozat jön elő az Őcsény szóra rákeresve, méghozzá Orbán Viktoré.

©

A miniszterelnök ebben a legendás nyilatkozatban nemhogy azt nem mondta, hogy ezek az emberek legálisan vannak Magyarországon, nem kell pánikolni, hanem egyenesen szította a hangulatot. A miniszterelnök ugyanis azt magyarázta, "semmi kivetnivalót" nem talál abban, hogy az őcsényiek tiltakoztak a menekültek ellen.

Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, "nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba". "Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni – mondta. – Először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban."

Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket – jelentette ki a kormányfő.

Most viszont, amikor a kormány szavahihetősége a tét, nem győzik magyarázni, mi a különbség menekült és migráns között, milyen alapon fogadtunk be 1300 menedékkérőt, ennyi ember egy 10 millós országban elfér, és hogy ezt az egészet csak az ő érdekükben nem verték nagydobra.

Az ellenzéki oldalról Vona Gábor volt, aki csütörtökön a legtalálóbban mutatta be a kormánypárti kommunikációs zavart. A Jobbik elnöke Németh Szilárdnak üzenve azt mondta: a Fidesz alelnöke egyetlenegy dolgot tehet,

"felvesz valami szép ruhát, a hóna alá csapja a főnökét, Orbán Viktort és lefárad Őcsénybe", ahol egy falugyűlésen megpróbálja elmagyarázni a különbséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól