szerző:
hvg.hu

Republikánus kötődésű, de a politikai életben eddig mélyen nem megmártózott 78 éves üzletember érkezhet Budapestre.

David Cornstein lehet az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, írtuk meg a kormányhoz nagyon közel álló Magyar Időkre hivatkozva. A lehetséges nagykövetről keveset tudni, de ha ugyanarról a Cornsteinről van szó, márpedig a republikánus párt környékén és úgy általában az amerikai politikai-gazdasági elitben kevés David Cornsteinről olvasni, akkor egy 2013-as portréfilmben – amit lentebb láthatnak – elmondja, apai ágon orosz, anyai ágon pedig magyar felmenői is vannak.

A Bloomberg és a New York Law School profilja szerint Cornstein a Lafayette Collegen és a New York Universityn tanult, vagyonát pedig ékszerek bérbeadásából szerezte. Cégének, a Finaly Fine Jewelery éléről 1999-ben vonult vissza. Tagja volt a New York-i állami gazdaságélénkítő tanácsnak is.

Mérsékelt republikánusnak tartják, 2002-ben New York számvevője próbált lenni, akkor a kampányban az Orbán-kormány nemrég elhunyt tanácsadója, Arthur J. Finkelstein is segítette, de végül nem Cornstein mögé álltak be a republikánusok. A kiutazása előtt a jelöltre még szenátusi meghallgatás vár.

Cornstein ebben a portréinterjúban hosszan beszél családjáról, üzleti sikereiről és úgy általában magáról, valamint életéről:

Szijjártó akkori látogatásakor úgy fogalmazott, új fejezetet nyithatnak, a külügyminiszter szerint a Trump-adminisztráció több fontos nemzetközi kérdésben hasonló álláspontot képvisel, mint a magyar kormány.

Cornstein előtt felvetődött már a nagyköveti pozícióra Susan Hutchison neve is, de ő január elején kilépett a republikánus pártból. A korábbi seattle-i hírolvasó a kilépését azzal indokolta, hogy a republikánusok romokban, a párt teljesen demoralizálttá vált. Amióta Colleen Bell elhagyta Budapestet, David Kostelancik ügyvivő vezeti a képviseletet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!