szerző:
hvg.hu

Bár Orbán Viktor maga nem mondta ki, csak körülírta, kikre gondolt, amikor "belülről érkező bevándorlókról" beszélt miskolci látogatásán, Gulyás Gergely kikódolta helyette. A legnagyobb internetes roma közéleti lap közben szerkesztőségi állásfoglalásban utasítja vissza a miniszterelnök szerinte gyűlöletkeltő szavait és visszakérdez: a cigányok után a zsidók, melegek és fogyatékosok jönnek?

Nemcsak a miskolci roma önkormányzat elnöke akadt ki Orbán Viktor csütörtöki, nem is annyira burkolt cigányozásán, felháborodott szerkesztőségi cikkben reagált a kijelentésekre a RomNet.hu portál is.

A lap főszerkesztője által jegyzett vezércikk címe: Orbán Viktor miniszterelnök és Fidesz-elnök kampányában a gyűlölet céltáblájává tette a cigányságot, magában a cikkben pedig arról ír Hidvégi-B. Attila, hogy úgy látszik a miniszterelnök a vásárhelyi eredmények után azt ismerte fel, nem elég gyűlöletkeltő Soros György és a migránsok elleni hadjárata, ezért magasabb fokozatba kapcsolva újabb céltáblát talált: a cigányokat.

„Mi jeleztük, csak idő kérdése, mikor kerülnek a gyűlöletgépezeti propagandába a romák. Hát megtörtént! Az eddigi kettős beszédek helyett egyértelmű az üzenet, és egyértelművé vált az is, Orbán Viktor úr miként is vélekedik az államalkotó kisebbségi népcsoportról.

A helyzet a főszerkesztő szerint azért aggasztó, mert most a kampányában egyelőre a cigányok elleni hangulatkeltés következik

„mert az jobban átjön, sokkal kézelfoghatóbb, mint a sosem látott migráns, aztán majd jöhetnek újra a kommunisták, a zsidók, a melegek, a fogyatékosok. Aztán jöhetnek a könyvégetések, a kirakatbezúzások. Jól ismerjük a folyamatot, a történelem megmutatta.”

Hidvégi-B.Attila Miskolcon született és nevelkedett magyar állampolgárként követeli Orbán Viktortól, hogy

„állítsa meg a propagandagépezetet, húzza be a kéziféket, mert a gyűlöletkeltés, a cigányok elleni hangulatkeltés tíz évvel ezelőtt már 6 ember halálához és a fél ország rettegéséhez vezetett. Ne akarjon polgárháborús helyzetet, ne akarjon újabb világégést, mert ez az út, amire rálépett, oda vezet!”

A csütörtöki videó után egyébként kérdéseket küldtünk a miniszterelnök sajtófőnökének is, kérve egyebek mellett, hogy nevezze meg, kikre gondolt  Orbán Viktor, amikor a miskolci migránsokról beszélt, de Havasi Bertalan nem reagált megkeresésünkre.

A Fidesz frakcióvezetője ellenben segített kikódolni a miniszterelnök mondatait. Gulyás Gergely a Hír TV-nek pénteken megerősítette, hogy a cigányok és a migránsok között vont párhuzamot a miniszterelnök Miskolcon.

A miniszterelnök kijelentése miatt péntek délben Mondj nemet a gyűlöletbeszédre címmel egy online petíció is elindult.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

"A cigányság ellen uszított Orbán, bocsánatot kell kérnie"

Megengedhetetlen uszításnak tartja a miskolci roma önkormányzat elnöke, hogy a városban kampányoló Orbán Viktor gyakorlatilag lemigránsozta az ott élő romákat. Minden a szavakkal kezdődik – utalt történelmi párhuzamokra Váradi Gábor.

Valóságos fegyverarzenált találtak egy miskolci férfi otthonában a rendőrök – fotók, videó

Valóságos fegyverarzenált találtak egy miskolci férfi otthonában a rendőrök – fotók, videó

Vakvezető kutyája miatt nem akarnak lakást kiadni a látássérült fiúnak

Vakvezető kutyája miatt nem akarnak lakást kiadni a látássérült fiúnak

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

Kövér László kizárta a parlamenti ülésről az LMP képviselőit

Kövér László kizárta a parlamenti ülésről az LMP képviselőit