szerző:
MTI / hvg.hu

"Lehet, hogy vannak nekünk is olyan barátaink, akiknek most valahogy egy kicsit pihenni kéne Hódmezővásárhely meg Bécs után" – mondta Tarlós István mai sajtótájékoztatóján.

Szerdán sajtótájékoztatót tartott Tarlós István budapesti főpolgármester is, akinél a Magyar Nemzet rákérdezett arra, mit szólna, ha egy külföldi politikus Lázár János bécsi videójához hasonlóan például Budapesten a Hős utcában forgatna valami hasonlót. Tarlós azt mondta, semmit nem szólna ugyanis ő főpolgármester és nem miniszter, de hozzátette:

Azt én nem mondom, hogy ügyes nyilatkozat volt ez ebben az időpontban.

Később azért kifejtette:

Lehet, hogy vannak nekünk is olyan barátaink, akiknek most valahogy egy kicsit pihenni kéne Hódmezővásárhely meg Bécs után. De hát ők is értékes emberek, és meg kell védjem Lázár Jánost egy másik szempontból, mert főpolgármesterként valójában mégiscsak miniszteri rangban vagyok, és ez megkönnyíti a véleményalkotás lehetőségét, eléggé szabadon nyilatkozhatom.

A Magyar Nemzet szerint Tarlós ezzel arra gondolt, hogy Magyarországot állandóan kritizálják Nyugatról, nem egy esetben kettős mércét alkalmazva, és például Ausztria korábbi kormányfője, Christian Kern és az Európai Parlament volt elnöke, Martin Schulz is élesen bírálta a hazánkat jelenleg irányító Fidesz–KDNP-s kormányt, és személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Az MTI beszámolója – amelyből egyébként kimaradt a Lázár Jánosra tett megjegyzés – szerint Tarlós még a következő témákról beszélt: 

  • Várhatóan májusig befejezi a római-parti védmű nyomvonala ügyében összehívott szakmai testület a munkáját, és ezt követően a Főváros Közgyűlés hoz majd döntés. Hozzátette, ő nem erőltet semmit a Római-parton, nem mondatna ki semmit az említett testülettel. 
  • A lépcsőzetesen hatályba lépő szmogrendelettel kapcsolatban azt mondta, hogy a tavaly november 11-én hatályba lépett szabályozás szerint riasztási fokozat elrendelése után az eddigiek mellett tilos belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárokkal is közlekedni, az idén október elsejétől életbe lépő intézkedéssel pedig a riasztási fokozat idején a korlátozottak aránya mintegy negyven százalékra emelkedik. Jövő év október elsejétől pedig már a használt gépjárművek gyakorlatilag fele esik majd riasztási fokozatban forgalomkorlátozás alá. Ennél nagyobb mértékű korlátozás szerinte nem kell.
  • A dízelautók lehetséges kitiltásával kapcsolatban azt közölte, hogy a szakma figyelmeztetésére módosítani kell korábbi nyilatkozatát úgy, hogy a vélemények szerint legkorábban 8-10 év múlva lehet a kitiltást realizálni. 
  • A 3-as metró akadálymentesítéséről azt mondta, hogy a ferde pályán mozgó kabinos szerkezet bizonyosan megvalósítható a Kálvin téri, a Ferenciek tere és a Nyugati pályaudvari állomáson. A megvalósítás erősen valószínűsíthető a Klinikák állomásnál. A Corvin-negyednél és az Arany János utcai megállónál még méréseket végeznek. 
  • Kérdésekre válaszolva elmondta, előkészítik és megterveztetik, de nem életszerű feltételezni, hogy 2024-ig meghosszabbítják a 3-as metrót Káposztásmegyerig.
  • Arról, hogy a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) az elmúlt másfél évben csaknem száz menekült közül 65-öt juttatott fejenként több mint 72 ezer forintos lakhatási támogatáshoz, Tarlós azt mondta, a Belügyminisztérium pályázatán nyertek támogatást "szabályos menekültek" és oltalmazott emberek, valamint döntően hajléktalanok lakhatásának segítésére. A BMSZKI pusztán ennek tett eleget – mondta Tarlós István, aki szerint, ha ebből valaki azt olvassa ki, hogy a városvezetés, a közgyűlési többség, és akár a főváros szakirányú cége illegális bevándorlást támogató szemléletet vall és ennek megfelelő gyakorlatot folytat, az egyszerűen hazugság. A Magyar Nemzet szerint azt is mondta, nincs szó arról, hogy illegális bevándorlók kaptak volna támogatást, és hogy

Nem az a lényeg, hogy az illegális bevándorlást erőltető személy vagy személyek nevét hányszor mondjuk ki.

  • A sajtótájékoztató megelőzően a főpolgármester átadta az idei Csengery Antal-díjakat. A főváros sajtódíját a Magyar Katolikus Rádió közössége, Mottl Ágnes, a Hegyvidék Televízió ügyvezető igazgatója, Hlavay Richárd, az Inforádió szerkesztő-műsorvezetője, Kárász Róbert, az ATV, illetve korábban a TV2 szerkesztő-műsorvezetője, valamint Nyerges Zoltán Gyula, a Józsefváros újság főszerkesztője, a Józsefvárosi Média Központ szakmai igazgatója kapta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett