szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zuglói választási bizottság elutasította Lévai Katalin nyilvántartásba vételét, mert csokorra való aláírások egyeztek meg azokkal, amelyeket a fideszes jelöltre, Jelen Tamásra adtak le. Lévai csalást emleget, Jelen Tamás viszont nem tudja, mi történt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Csalással vádolta meg Lévai Katalin, a Lendülettel Párt elnöke a 8-as számú választókerület választási irodáját és Tóth Csaba szocialista politikust az ATV-ben. A Lévaira adott aláírásokat – a jelölt saját kérésére – a választási iroda majd a választási bizottság is tüzetesen átnézte, így kiderült, hogy több ajánlás érvénytelen. A probléma az, hogy a szignók egyes helyeken azonos sorrendben követik egymást, mint a Fidesz ívein. Vagyis másolhatták azokat. Mivel az így érvénytelenített ajánlásokkal Lévai támogatói 500 alá csökkentek, így nem indulhat. (Ha a Fidesz emberétől is elvennék a vitatott aláírásokat, Jelen akkor is elég ajánlással rendelkezne az induláshoz.)

Az ülésről készült, Zugló honlapján elérhető jegyzőkönyvben részletesen szerepel mi történt (a vonatkozó rész az 5-9. oldalon található), ám Lévai azt állítja, nem tud a döntésről semmit. Az ATV-ben arról beszélt, nem tudja, hogy kerültek ezek az aláírások az ő íveire, de ez őt is érdekelné. Annyit árult el, hogy helyenként aktivisták gyűjtötték az aláírásait. Azt mondta, "amikor leadta az ajánlóíveket, már figyelmeztették: vigyázzon, mert manipulálni fognak az adataival, hiszen azok könnyen átmásolhatóak üres ajánlóívekre". Azt gondolja, hogy

"az egész ügy mögött Tóth Csaba szocialista képviselőjelölt áll a helyi választási irodával együttműködve."

Az Indexet mindenesetre feljelenti, mert szerinte olyan adatokhoz is hozzájutottak, amihez nem lett volna joguk. Például, hogy kik írták alá Lévai íveit. Így derült ki például, hogy fideszesek is vannak köztük, az egyik önkormányzati képviselő el is ismerte, hogy támogatása valós.

Jelen Tamás az aláírásgyűjtés kezdetét jelző nap másnapján leadta az íveit, Lévai Katalin viszont az utolsó pillanatig dolgozott az előírt szignók beszerzésén.

Jelen Tamást a csütörtök esti fóruma után megkérdeztük, mit tud a történtekről, de ő is csak hallomásból értesült erről, nem tud részleteket. Feljelentést nem tesz, "miért kéne?", majd az illetékes szervek elvégzik a munkát. "Van az a választási eljárásnak törvényesen kialakított fórumrendszere, bízom benne, hogy kiderül az igazság és a törvényesség helyreáll" – mondta. Arra nem tudott válaszolni, fideszes aktivisták segítették-e Lévait a gyűjtésben. Nem kommentálta azt sem, hogy fideszes önkormányzati képviselő aláírt Lévainak.

"Őt kell megkérdezni, miért írta alá, ez nem törvénytelen. Nem tartozik számot adni minden önkormányzati képviselő vagy aktivista."

Lévai Katalin megkeresésünkre SMS-ben reagált, azt írta, fellebbeztek a határozat ellen, "lehetetlen, hogy baj volt az aláírásokkal, nagyon gondosan gyűjtöttek az aktivisták, hiszen tartottunk a manipulációtól".

A választási irodától kértünk reagálást Lévai vádjaira – kértük annak részletezését, ki és hogyan férhet hozzá a leadott aláírásgyűjtő ívekhez, indult-e vizsgálat –, a választ kora délutánra ígérték, ezzel a cikket frissítjük. Tóth Csaba szerint Lévai "lebukott a kamujelölt a kamupártjával", és a Fidesz is, amely szerinte valamilyen módon segítette Lévait. Nem érti, milyen csalást emleget vele vagy a választási irodával kapcsolatban, főleg úgy, hogy maga kérte a szigorúbb ellenőrzést. Tóth azt mondja, ő ott volt azon az ülésen, ahol Lévai nyilvántartásba vételéről is döntöttek, Lévai viszont nem. A Jobbik feljelentést tett az ügyben.

A Lendülettel 47 jelöltnek gyűjtött aláírást, azonban a választás.hu adatai szerint 27 jelölt nyilvántartásba vételét elutasították, egy pedig maga lépett vissza. Több, a baloldal számára esélyes választókerületben viszont jogerősen nyilvántartásba vették jelöltjüket, így a XV. kerületben a volt MSZP-s Móricz Esztert, aki a regnáló polgármester és képviselőjelölt, Hajdu László ellen indul el, és a XVIII. kerületben is, ahol a nyugdíjas-szervezetet vezető Földényi György indul Kunhalmi Ágnessel szemben.

A hvg.hu DK-s és szocialista forrásból úgy értesült, mindkét körzetben gőzerővel nézik át újra az aláírásokat, hátha ott is találnak valamiféle egyezést. Az eredményről ígéretük szerint tájékoztatnak. Bár itt jogerős döntésekről van szó, állítólag a jogászok találtak valami kiskaput, ami lehetőséget ad az újbóli ellenőrzésre. A DK csütörtök este közleményben szólította fel a pártot, miután az elnököt nem vették nyilvántartásba, minden jelölt lépjen vissza. Lévai pártjáról és a jelöltekről bedobált különös kampányújságokról ebben a cikkünkben írtunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Graffitivel emlékeznek Maradonára Óbudán

Graffitivel emlékeznek Maradonára Óbudán