szerző:
hvg.hu

Török Gábor szerint hiába adott új lendületet a hódmezővásárhelyi időközi választás az ellenzéki pártoknak, a várva várt koordinált jelöltállítás el fog maradni. Ezt a politikai elemző az alábbiakkal indokolja.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Blogposztjában írja: a választási eredmény megmutatta, hogy a centrális erőtér megingott. A hódmezővásárhelyi győzelem után végre felcsillant a remény, hogy az egymással együttműködő ellenzéki pártok a 2014-esnél lényegesen több egyéni mandátumot vegyenek el a Fidesztől. Török Gábor és az elemzők többsége most azt feltételezik, hogy a Fidesz relatív többségben lesz április 8-án, valahol a 40-45 százalékos sávban. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz az egyéni választókerületek többségében elméletileg legyőzhető, ha a kormányváltást akaró szavazók egy irányba voksolnak, egy jelölt mögött sorakoznak fel.

Csakhogy – emeli ki Török – egy hónappal a választás előtt az ellenzéki pártok alig léptek közelebb a koordinált jelöltállításhoz, és az elemző szerint már nem is fognak ennél jobban közeledni. Hogy miért, azt hét pontban foglalja össze, ezekből idézünk:

  • Mert a pártok állami támogatást, töredékszavazatokat és valószínűleg közvetlen listás szavazatokat is veszítenek, ha egymás javára visszalépnek.
  • Mert az együttműködés csak feltételezhetően nyereség. Az ezzel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a választók egy része valóban fogékony lenne rá, de a döntéshozók nem lehetnek biztosak abban, hogy éles helyzetben valóban működne szavazói szinten a koordináció.
  • Hódmezővásárhelyen könnyű volt egy független jelölt mögé beállni, akinek a győzelme nem erősített meg senkit egy másik ellenzéki erővel szemben. A parlamenti választáson azonban pártok jelöltjei indulnak, és az ellenzéken belüli erősorrendet alapvetően meghatározza, hogy ki hány mandátumot nyerhet. Senkinek nem érdeke, hogy egy másik ellenzéki pártot további mandátumokhoz juttasson.
  • Mert a Jobbik különcködik. A korábbi baloldali szavazók nélkül a Jobbik nem tud egy-két egyéni körzetnél többet megnyerni, de a párt láthatóan azt gondolja, hogy ezen szavazók meggyőzésének nem az az útja, hogy együttműködik a baloldal pártjaival, hanem az, hogy az első számú kihívó, az esélyes ellenzéki szerepébe helyezi magát.
  • Mert az MSZP már nem tud sokkal több egyéni körzetet elengedni. A DK-val való megállapodás alapján a 106-ból csak 58 körzetben indítanak jelöltet, ráadásul a közös indulás miatt az MSZP–Párbeszéd listájának 10 százalékot mindenképpen el kellene érnie, és ha nem lesz legalább az egyéni körzetek felében saját jelöltjük, az erőteljesen veszélyeztetheti a listás szavazatok számát. Arról nem is beszélve, hogy a sávos kampánytámogatási rendszerben 54 egyéni induló alatt újabb komoly összegektől esik el egy párt, ami az MSZP esetében fontos érv lehet a további visszalépések ellen. Budapesten az LMP szavazataira nagy szükségük lenne az egyéni győzelmekhez, de egy ilyen megállapodás ellentételezéseként négynél több helyen történő visszalépést ma nehéz elképzelni a részükről.
  • Azért, mert az LMP a megállapodással elfogadná azt, ami ellen eddig harcolt. Az LMP tavaly ősszel láthatóvá vált kampánystratégiájának lényege, hogy elutasítják a „másodhegedűs” szerepet. Ha a pártnak látványosan el kell fogadnia az MSZP dominanciáját a baloldali térfélen, az teljesen ellentétes lenne a párt eddigi törekvéseivel.
  • Mert a DK elsődleges célja nem az egyéni győzelmek maximalizálása, hanem az MSZP megközelítése. A DK eddigi politikájából nyilvánvaló, hogy nem érdekeltek az MSZP erősítésében: márpedig bármilyen együttműködés, minél szélesebb körű, annál inkább a szocialisták velük szembeni előnyét növelné vagy eredményezné.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Semmilyen elsőbbséget nem élveznek majd az Angliába kivándorló EU-állampolgárok a Brexit után

Semmilyen elsőbbséget nem élveznek majd az Angliába kivándorló EU-állampolgárok a Brexit után

Iskolai zaklatások: a diákokon csattan a kormány civilellenes retorikája

Iskolai zaklatások: a diákokon csattan a kormány civilellenes retorikája

Balhé a Puskás–Vidi után: az MLSZ nem osztott büntetést

Balhé a Puskás–Vidi után: az MLSZ nem osztott büntetést

Botrányosan alakul a Normafára tervezett sípálya sorsa

Botrányosan alakul a Normafára tervezett sípálya sorsa

Orbán adja át a magyar pénzen épült szerbiai fociakadémiát

Orbán adja át a magyar pénzen épült szerbiai fociakadémiát

Kijött a Levi's új reklámja – ami a választásról szól

Kijött a Levi's új reklámja – ami a választásról szól