szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Mi történik a szemünk előtt a "Magyar Politikatörténet Legerősebb Kormányzati Kommunikációjával"? Azt szűrtük elvileg le az elmúlt nyolc évből, hogy a Fidesznél nem uralja senki jobban a nyilvánosságot. Nem csak azt mondják meg, mi az egyetlen valid vélemény, de azt is ők határozzák meg, mik számítanak tényeknek. Erre ez a gépezet hetek óta nem találja a hangját. Orbán Viktor a jobboldal által leszólt Facebookon bújt el a nyilvánosság elől. Amit tesz, azt csak utólag engedi megismerni a közösségi médián fenntartott rajongói csoportjában. A kormánysajtó is onnan veheti át az előre megvágott anyagokat. Közben a többiek hibát hibára halmoznak.

A legújabb és legnehezebben érthető ügy Kósa Lajosé. A Magyar Nemzet leközölt egy iratot, amely szerint valaki a fideszes miniszterre bízta 4,3 milliárd eurójának kezelését. Hamar láthatja mindenki: ekkora vagyon még Németországban is rendkívülinek számít. Tavaly a világon 2208 embernek volt egymilliárd dollárt meghaladó vagyona. A Kósával összefüggésbe hozott összeg azonban ötmilliárd dollár. A papíron szereplő szám meghaladja a harmadik leggazdagabb osztrák ember vagyonát, és a világ 250 legvagyonosabb embere közé is belépést enged!

Vagyis?

A papír olyat állít, ami finoman szólva is képtelenségnek tűnik. Ezt cáfolni nem lehet ördöngősség. Hamisítvány, kamu, kacsa, szándékos félrevezetés – itt van néhány opció, amelyből Kósa Lajos válogathatott volna (az igazságtól függetlenül). Vagy megtehette volna, amit álmából felriasztva is tud Németh Szilárd: Soros, Simicska! Mit tesz erre a volt debreceni polgármester? Azt mondja, hogy egy nagyobb németországi vagyont öröklő nő bízta meg a pénz kezelésével.

Ez pont úgy hangzik, mint egy beismerés, hogy ez a papír eredeti. Próbáljunk logikusak maradni. Innen kedve a következő lehetőségek vannak:

  • A) valóban Kósára bíztak egy ekkora vagyont,
  • B) valaki "eladta Kósának az Eiffel-tornyot", vagyis felült csalóknak,
  • C) esetleg valóban volt, hogy rábíztak nagyobb vagyonokat, így összekeverte ezt az esetet a tényleg megtörténtekkel.

Vajon melyik opció lenne megnyugtató az ország számára tudván, hogy Kósa az ország fejlesztési pénzei felett rendelkezhet miniszterként? (Cikkünk megjelenése után Kósa a B verzió mellett döntött – a szerk.) De maradjunk a Fidesznél. Hogyan lehetett, hogy nem készült fel Kósa a nyilatkozatra? Miért nem nézte meg a Nemzet által közölt dokumentumot? És hogyan hagyta a Fidesz, hogy felkészületlenül beszéljen?

A Magyar Nemzet által közölt dokumentumot ki lehetett volna nyírni egy mondattal, erre Kósa megnöveli az élettartamát.

Vegyük aztán Semjén Zsoltot. Mit tesz a miniszterelnök-helyettes, miután kiderült, hogy ötször is engedte, hogy egy vállalkozó fizesse ki svédországi vadászatai költségeit? Dacos mosollyal közli a Facebookon, hogy nem ő helikopterezett, hanem a kilőtt szarvas, majd fogadja a nemzetközi vadászlobbi vezetőjét a parlamentben, és megígéri, hogy legközelebb Bayer Zsoltot is elviszi a nagy kalandra.

A KDNP elnöke ezzel nem megfojtja a témát, hanem életben tartja. Segít, hogy újabb mémek készüljenek, újabb hírek, cikkek és magyarázatok, közben a témára mutató kulcsszavak gyakorisága nő, és ezzel a közösségi média és a Google is fontosabbnak ismeri el az ügyet. Márki-Zay Péter már megmutatta, hogy a kormányzati médiatúlsúlyt vidéken is kompenzálni tudja a Facebook. Erre Semjén maga segíti hozzá az ellenzéket, hogy vállalhatatlan történetét életben tartsa.

Az oly hatékonynak gondolt kormánysajtó is besegít a káoszba. Azt mondják, a helikopter Svédországban általános közlekedési eszköz. Ha így is van, mi köze ennek ahhoz, mennyibe kerül helikopterrel utazni? Nem az a vád Semjén ellen, hogy nem szeret gyalogolni (bár ez is szerepel a cikkben), hanem az, hogy velejéig korrupt.

Közben a kormány és sajtója próbálja saját javára fordítani a közbeszédet, de úgy kapkod, hogy pofára esik. Lázár János kimegy Bécs egyik kerületébe sopánkodni, miközben nem történik semmi a videón. Ha marad a fenekén, nem sérti végig a bécsieket, nem okoz diplomáciai viharokat, akkor másnap minden égés nélkül beszélhetett volna az osztrák fővárosban történt késelésről. Hasonló a helyzet Svédországgal. Hogy ott komoly kihívások vannak, azt a nemzetközi liberális sajtó is bőven dokumentálta. Erre beszereznek egy olyan nőt, aki büntetett előéletű, már két évvel ezelőtt a budai vár egyik luxusházába költözött Matolcsy György szomszédjaként, és vele mondatják kamerába azt a svéd poklot, ami ebben a formában nem felel meg a valóságnak.

És akkor ott a békemenet, amelynek egyik szervezője, Bencsik András először azt mondja, mindig messze állt a pártoktól, aztán maga vallja be, hogy az MDF tagja volt, majd átlépett a Fideszbe. A Demokrata főszerkesztője azt is nyíltan megismétli, hogy a hódmezővásárhelyi vereség sokkja miatt lesz a felvonulás. Mellette Fricz Tamás már azt mondja, hogy a magyar szuverenitásba akarnak beavatkozni. Három másodpercenként kapunk új valóságot, új magyarázatot.

Hétfő este Orbán Viktor azt üzente a Nyíregyházi Televízión keresztül "bárkivel vállalom a csatát, azért, hogy megvédjem Magyarországot". Egyelőre azonban közkatonáit hagyja harcolni, akik szervezetlenül, ellentmondásokba keveredve küzdenek a valósággal. És kapkodásunkban egyre mélyebbre ássák magukat a futóhomokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!