szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem szeretnének mártírok lenni, de nem mennének tovább azon az úton, amin a Mészáros-lap elindult.

A hírek szerint az utóbbi idők migránsozós és cigányozós cikkei miatt mondott fel a Dunántúli Napló két munkatársa. A jelenség nem teljesen új, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó laptól korábban is távoztak újságírók, legfőbbképen akkor, amikor a felcsúti milliárdos lett a tulajdonos. A korábbi főszerkesztőből például kolbászárus lett Pécsen, néhányan pedig megalapították a szabadpecs.hu portált.

Az utóbbi időben a lap internetes híroldalán, a bama.hu-n, a kormányközeli sajtótermékekhez hasonlóan megszaporodtak azok a tartalmak, amelyekben Vona Gábor muszlim kötődését firtatják, hivatkozás nélküli migránsozást folytatnak, és nyílt rasszista üzenettel operálnak. A migránsokkal foglalkozó írásokat talán nem kell megmagyarázni, a cigányozás pedig Pécsen azért lett a kormánypártokat támogató sajtótermékek témája, mert a több baloldali párt által támogatott képviselőjelölt, Mellár Tamás az atv-nek azt nyilatkozta, szélesítené a városban elérhető bérlakások körét, hogy azzal enyhítse a szegény negyedekben lakók lakhatási válságát.

©

Úgy tudjuk, a két újságíró közül az egyikük már aláírta a felmondását, a másikat két hét "pihenésre", azaz egyelőre szabadságra küldték, remélve, hogy a választás után visszatér. Beszámolók szerint mindketten a kampányban tapasztalható nyomás miatt távoznak, egyikük pedig megtagadta egy migránsozós cikk megírását.

©

Elértük a két újságírót is, ám azt mondták, még zajlik a tárgyalás a távozásuk feltételeiről, addig pedig nem áll módukban információkat adni a részletekről. Egyikük annyit mondott, nem szeretne mártír, vagy példakép lenni, ő azért és addig írt újságot, amíg azt érezte, hogy az előre viszi a világot. Másikuk szerint az az út, amire a Mediaworks vidéki lapjai ráléptek, csak egy felé vezethet, azon pedig ő nem szeretne végigmenni. Egyikük sem tudja még, mihez kezd a felmondás után, ám abban biztosak, hogy 15 illetve 20 év után elhagyják a médiát.

Beszéltünk a Dunántúli Naplót és a bama.hu-t főszerkesztő Fülöp Zoltánnal is, de nem kívánta kommentálni az értesülésünket.

Néhány hete pedig Pécsen jártunk, ahol a migránsok helyett egészen másmilyen problémákat találtunk:

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!