szerző:
hvg.hu

A Baranya megyei Bogdásán a szavazólapok száma se nagyon stimmel.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Barany 4-es számú választókerületében Bogdása teleülésen az 1-es szavazókör eredményeiben szúrt ki egy olvasónk egy furcsaságot.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján található adatok szerint a szavazókörben 215-en szerepeltek a névjegyzékben, közülük 136-an el is mentek szavazni, az urnában viszont egyéni szavazatok közül csak 111 szavazólapot találtak, vagyis 25 eltűnt. Az egyéni jelöltekre leadott szavazatok közül csak 2 volt érvénytelen, a többiből a Fidesz-KDNP jelöltje egyébként 68-at, az MSZP-Párbeszéd jelöltje 17-et, a Jobbiké 14 szavazatot kapott:

©

Az országos pártlistákra leadott szavazatoknál viszont még több furcsaság van: először is az, hogy ebben az esetben az NVI honlapja szerint a választásra szavazóként pártlistára csak 111-en jelentek meg szavazni (25-en nemzetiségi listára szavaztak), viszont az urnában 136 pártlistás szavazatot találtak, vagyis 25-tel többen szavaztak pártlistára, mint lehetett volna:

©

Ezután pedig jön egy még érdekesebb dolog: a pártlistás szavazatok közül 68 ugyanúgy ment a Fideszre, mint egyéniben, viszont az ÖSSZES ellenzékre leadott szavazat érvénytelen lett:

©

Vajon hogy lehet, hogy aki egyéniben tud szavazni érvényesen, az listán már nem? És hogy lehet, hogy eltűnt 25 szavazólap az egényi jelölteknél, 25 pedig pluszban megjelent a pártlistáknál?

Az Index hívta fel a figyelmet a Nógrád megyei 2-es egyéni választókerületen belül Dejtár község 1-es számú szavazókörének eredményeire, ahol szintén az tapasztalható, hogy míg egyéniben mindössze 4 szavazatot találtak érvénytelennek, addig a pártlistás szavazatokból 236-ot, így míg egyéniben az MSZP-Párbeszéd jelöltje 95, a Jobbiké pedig 175 szavazatot kapott, addig a két párt listája csak 36-ot, illetve 84-et. Az egyéni szavazólapok közül itt 43 hiányzott, míg a pártlistás szavazatoknál 42-vel többet találtak az urnában, mint ahányan szavazhattak volna.

Ez utóbbi eltérésre (ahogy Bogdásán is) van egy lehetséges magyarázat. Ha valaki nemzetiségi listán szerepel, akkor pártlistára nem szavazhatna, egyéni jelöltre viszont igen. Mivel mindkét településen pontosan annyi az eltérés az urnába dobott szavazólapok és a névjegyzékben szereplők száma között, mint ahányan a nemzetiségi listára szavazhattak, ezért elképzelhető, hogy a szavazatszámláló bizottság rossz lapokat adott a szavazóknak: nemzetiségi listásat és pártlistásat, holott ez utóbbi helyett egyéni jelölteset kellett volna. Ez így egyébként jogszerűtlen.

A Pécsi Stop-nak egy bajai férfi egyébként arról számolt be, hogy Bács-Kiskun megye 6-os egyéni választókerületében, a bajai 9-es számú szavazókörben az MSZP-Párbeszéd egyéni jelöltje láthatóan 159 szavazatot kapott, a listán a pártszövetség nullát. A férfi szerint ez azért is külön érdekes, mert ő maga egyébként listán az MSZP-Párbeszédre szavazott, szóval minimum egynek kellett volna ott lennie. Ebben a szavazókörben ráadásul a pártlistás szavazatok közül csak 4 volt érvénytelen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással