szerző:
Tóth Richárd

Az állam adott bő 200 millió forintot az MCP kampányára, és a párt begyűjtött négyezer szavazatot, vagyis 50 ezer forint jutott minden egyes voksra. Ami józan ésszel is gyanúsan hangzik, az a rendőrök érdeklődését is felkelthette. A hvg.hu által megismert nyomozási adatok szerint több párt szakmányban másolta a kampány kezdetén az induláshoz szükséges aláírásokat. Zömükben hajléktalanok hamisították az íveket azon a helyszínen, ahol még márciusban tartott razziát a rendőrség.

Több kamupárt hajléktalanokkal másoltatta az aláírásokat – értesült a hvg.hu több, egymástól független forrásból. Informátoraink – köztük rendőrök – azt mondták, hogy a bérezés elképesztően magas, 7000 forint volt óránként. A milliós kampánytámogatás reménye mellett azonban ez is aprópénznek minősült. Nem csak az íveket hamisító személyeket szerezték be egyes pártok, de volt honnan másolniuk is. Már 2014-ben hasonló séma szerint ajánlhatták a választók a jelölteket (akkor szűnt meg a kopogtatócédula, azóta egy ember több pártot is ajánlhat az adatai megadásával és az aláírásával).

Ki nevet a végén?

Hárommilliárd forintot szívhattak fel a kamupártok a választások alatt, ám Állami Számvevőszék legyen a talpán, amely képes visszaszerezni a közpénzt. A választásokon elindulni egyszerű és jövedelmező, aki talál legalább 27 jelöltet minimum kilenc megyében és a fővárosban, az máris országos listát állíthat. Az egyes jelölésekhez 500 aláírás kell, és az sem baj, ha a támogató másnak is aláírt. Ezért rögtön járt 150 millió forint, vagy akár több is. Visszaszerezni már nehéz lesz. Amely párt nem szerezte meg a szavazatok egy százalékát, annak elvileg kárpótolnia kéne az adófizetőket. A törvény szerint a vezetők vagyonából is be lehetne a pénzt hajtani. Ha viszont fantomok viszik a pártot, a pénz is köddé válhat. A kampánypénz visszaszerzésére 2014-ben is indult kísérlet, inkább kevesebb, mint több sikerrel, ezért módosult úgy a törvény, hogy a párt vezetői személyes vagyonukkal is felelnek.

A többes ajánlás miatt a pártok össze is dolgozhattak, vagyis megoszthatták egymással az általuk beszerzett személyi azonosításra alkalmas adatokat, hogy azok másolásával sokszorosítsák támogatóik számát. Ez igazi, mindkét félnek kedvező helyzet lehetett, mert ha az országos lista összejön, mindenki kapja az ezért járó, százmillió forintot meghaladó összeget (a rendszer rövid leírására a keretesben tettünk kísérletet).

Információnk szerint március legelején (vagyis még a kampány kezdeti időszakában, az ívek március 5-re kijelölt leadási határideje előtt) csaptak le a BRFK nyomozói egy IX. kerületi, Üllői úti ingatlanra, ahol nagyüzemben folyt az aláírások másolása. Több párt is érintett lehet az ügyben. A választás rendje elleni bűncselekmény miatt folyó nyomozás során több tíz embert előállítottak, egy embert pedig gyanúsítottként hallgattak ki forrásunk szerint, őt a bíróság harminc napra előzetesbe helyezte, erről korábban a Zoom is írt.

Lapunk azonban úgy tudja, nem egy, hanem két embert vittek el. A házkutatás során több adathordozót – ezen lehettek a korábbi választás ívei –, valamint kitöltött és kitöltésre váró ajánlóívet is lefoglaltak a rendőrök. (Kerestük a BRFK-t, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt, csak legelső levelünkre, amelyben a kérdés pontosítását kérték. Ezt megtettük, de azóta sem levélben, sem telefonon nem jelentkezett a rendőrség nálunk. Amint ezt megteszi, kiegészítjük a cikket.)

Update: A rendőrség május 3-án megküldött válaszában azt írta: Az ügyben a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 350 §-a szerinti választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozás folyamatban van, válaszadásunkig az eljárás során a nyomozók egy főt hallgattak ki gyanúsítottként. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel további információt a rendőrség nem ad.

©

Az elmúlt napokban több hajléktalansegítő civillel, valamint hajléktalannal beszéltünk, ők tárgyi bizonyíték híján ugyan, de egymástól függetlenül megerősítették az Üllői úti aláírásmásoló üzem létezését. Találtunk olyan személyt, aki állítása szerint maga is a döbbenetesen magas, hétezer forintos órabért kapta. Az érintettek nem akarták megnevezni a támogatókat hamisító pártok neveit, mert féltek a retorzióktól. Amikor arra kérdeztünk rá, hogyan találták a „munkát”, csak annyit mondtak: az utcáról szedték össze őket.

„Könnyű pénz volt, mivel csak másolni kellett”

– mondta egyikük.

Hogy ezek a másolt és hamisított ívek hogyan nézhetnek ki, abban Kassai Dániel, az LMP XVIII. kerületi önkormányzati képviselője segített a hvg.hu-nak. A politikus a főváros 15. számú választókerületében indult, majd visszalépett a választásokon, amivel hozzájárult a szocialista Kunhalmi Ágnes győzelméhez és a Fidesz megszerezhető mandátumainak csökkentéséhez. Kassai aláírta a saját indulását biztosító LMP-s ívet, valamint támogatta a Momentum színében pályázó vetélytársat is. Mégis, amikor a helyi választási irodától kikérte, hogy az ő neve és személyes adatai hány íven szerepelnek, megdöbbenve tapasztalta, hogy 11 ilyen pártot talált, pedig aláírásaiból csak kettő lehetett hiteles.

Kassai a következő pártok támogatói között találta magát akarata ellenére:

  • Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt
  • Hajrá Magyarország! Párt
  • Haladó Magyarországért Párt
  • Haza Mindenkié Párt
  • Magyarországi Cigánypárt
  • Minden Szegényért Párt
  • Net Párt
  • Szegény Emberek Magyarországáért Párt
  • Szegényekért Párt

Lapunk birtokába került az ajánlóívek döntő többsége, ezeket a személyes adatokat kitakarva mutatjuk. Jól látszik, hogy Kassai aláírásai a legritkább esetben hasonlítanak egymásra és még véletlenül sem hasonlítanak az LMP politikusának eredeti aláírására. Több helyen még a személyes adatként megadott lakcímet sem sikerült pontosan átmásolni a kamupártok íveire.

A képre kattintva nagyítható!
©

Szerepel a fenti képen Horváth Mária Julianna, az Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt jelöltjének íve, az ő nyilvántartásba vételét elutasították. Ez történt Fekete Norberttel (Haza Mindenkié Párt), Balogh Máriával (Minden Szegényért Párt), Baráth Ádámmal (Haladó Magyarországért Párt), Dr. Ganyi Edinával (Magyarországi Cigánypárt), Csubrikova Krisztinával (Net Párt) és Kardos Józseffel (Szegényekért Párt). Nagy Gábor László (Hajrá Magyarország! Párt) visszalépett vagy visszavonták a jelöltségét a választási iroda honlapja szerint, azonban Kozma Tímea elindult (Szegény Emberek Magyarországért Párt), vagyis leadott 500 érvényes aláírást. De mindössze 135 voksot kapott, ami az összes szavazat 0,22 százaléka.

A XVIII. kerületi ügyben Kassai feljelentést tett, a tanúkihallgatásakor azt mondta, az aláírások nem is hasonlítanak az ő szignójára. Jelenleg is folyik a nyomozás. A hvg.hu kérdésére, hogyan kerülhettek a kamupártokhoz az adatai, ha ő csak saját pártjának és a Momentumnak írt alá, azt mondta, egy 2014-es eset lehet a dolog mögött. Akkor ugyanis az aláírásgyűjtés utolsó napjaiban

a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM) két diákja, aktivistája, akiket sokat láttam dolgozni, standolni az ajánlásgyűjtés alatt az utcán, addig győzködött, hogy ők tényleg tenni szeretnének ezért az országért, hogy végül aláírtam nekik.

(A történethez kiegészítésként annyit: a SEM indulója akkor helyben 319 szavazatot (0,58 százalék) kapott, idén ott el sem indultak, azonban országos listát állítottak – 7 309 szavazatot kaptak, ami 0,13 százalék, nekik is vissza kell fizetniük a 194 milliós állami kampánytámogatást.)

A Magyarországi Cigánypárt ívén talált hamis aláírása külön is érdekes. A hvg.hu információja szerint a rendőrség márciusi rajtaütésekor az MCP is vastagon érintett volt a másolásban, a párt egyik koordinátora volt az, aki előzetesbe került, illetve a másik elvitt ember is az MCP-hez köthető. A 2014-es választásokkor kiállt egy politológus-hallgató, Marek Bertram, és elmondta, hogyan csaltak akkor az aláírásokkal. A férfi a szakmai gyakorlatát végezte az MCP-nél, a fővárosi 1-es választókerületben, itt látta, ahogy a párt aktivistái másolják az aláírásokat más kis pártok listáiról.

Halomban álltak az ajánlóívek az irodában. Az íveken több párt le sem takarta a nevét, innen tudtam, hogy az ő íveiket másolják a munkatársaim. Volt olyan párt is, aki az ív sorszámát nem takarta el, innen lehetett tudni, hogy az ő íveikről van szó – mondta négy éve.

Hangfelvétele is volt, feljelentés is született az ügyben, de a Romnet még 2017-ben is azt írta, a nyomozás még tart. 2014-ben az MCP listán 0,17 százalékot szerzett, az év júliusában a párt budapesti szervezete fel is oszlatta önmagát. Szerintük a miskolci vezetés nem nézett szembe a választási kudarc okaival, a párt megszűnt létezni. A hamisítási botrány kitörése után az MSZP roma tagozata úgy nyilatkozott, az MCP a cigány társadalom egészét járatta le.

Idén az MCP – azzal együtt, hogy országos listát állított, és jogosult volt összesen 203 millió forintra – mindössze 4 109 szavazatot kapott listán, amivel 0,07 százalékot szereztek. Nagy kérdés, hogy ezt a pénzt ki és hogyan fogja visszafizetni egy – mint később látni fogjuk – szinte elérhetetlen párt, illetve az ügyben eljáró hatóságok hogyan fognak a közpénz után menni. Az MCP a bíróság szerint Miskolcra van bejegyezve, a pártelnök Horváth József, alelnökök Bordás Géza és Horváth Csaba.

A XVIII. kerületi hamis Kassai-aláíráson, valamint a ferencvárosi rajtaütésen túl egyéb problémák is mutatkoztak az MCP körül. A nyugat.hu arról írt márciusban, hogy a vasi 1-esben, Szombathelyen az MCP (és a Net Párt) jelöltjénél felmerült a hamisítás gyanúja, mert egy ajánló neve többször is szerepelt a listáikon, ráadásul más kéztől származó aláírásokkal. A fővárosi 6-osban (Józsefváros és Ferencváros) pedig Nótár Ilona indult volna a cigánypárt színeiben. Nótár a Közös Ország Mozgalom rendezvényén is felszólalt, holott meghívást nem kapott, de komikus/zavarba ejtő körülmények között mégis a színpadon kötött ki. De a szavazólapokra nem került fel, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda határozata szerint

a jelölt az indulásához szükséges aláírások összegyűjtésekor törvénytelen eszközöket használt.

Az ajánlások között több többes ajánlás is szerepelt, valamint az ajánlások között számos esetben elhunyt személyektől származik az aláírás. Az NVB-hez fordult beadványozó azt sejtette, a jelölt egy korábbi adatbázisból – feltehetően egy négy évvel ezelőttiből – dolgozott, ezért a sok elhunyt személytől származó, másolt aláírás. Nótár 1561 aláírást adott le, ebből először 535-öt fogadtak be, de az újbóli felülvizsgálat után 58-at érvénytelennek találtak ebből is, így nem vették nyilvántartásba. Az ügyben feljelentés született.

MCP: "elfogadtuk a demokrácia bukdácsoló gyermekkorát"

Amikor megkerestük az MCP-t, hogy feltegyük kérdéseinket, nehéz dolgunk volt, ugyanis a pártnak nincs honlapja, Facebook-oldalán pedig nem halmozzák el a látogatókat elérhetőségekkel. Így maradt a csetelés, ahol valaki a párt nevében azt válaszolta, keressük Nótár Ilonát – bár akkor a segítőkész ismeretlen nem sejthette, Nótárral kapcsolatban is lenne kérdésünk. A megadott e-mail-címre írt kérdéseinkre kapott válaszokat változtatás nélkül közöljük (pusztán a helyesírási hibákat javítottuk a közérthetőség kedvéért – ahol tudtuk).

Van-e arról tudomása, hogy BRFK munkatársai március elején házkutatást folytattak egy Üllői úti ingatlanban az országgyűlési választásokkal összefüggésben?

 

Sem nekem, sem az MCP-nek nem dolga, hogy márciusban vagy bármikor hol nyomoz a BRFK. A mi irodánkkal kapcsolatban tudok nyilatkozni: ott semmilyen okból nem történt házkutatás.

Tud-e arról, hogy lefoglalt valamit a rendőrség a házkutatás során? Amennyiben igen, mit?

 

Én Nótár Ilona, az MCP Médiacsoportjának a vezetője kijelentem, hogy nekem semmilyen papírom semmikor nem került lefoglalásra, a választási ívekkel is a választási irodának hiánytalanul és időben elszámoltam.

Érintett-e az MCP, a Magyarországi Cigánypárt az ügyben?

 

Én, Nótár Ilona nem vagyok érintett az ügyben. Néhány magánszemélynek, a párt egykori képviselőjelöltjei közül a választási ívei, egy volt munkatársunk birtokában voltak, aki – mint számunkra ez később kiderült – az ügyben érintett lehet. Amint ez a vezetőség számára nyilvánvalóvá vált – mindamellett, hogy hiszünk az ártatlanság vélelmében – a kollégát felfüggesztettük, a munkavégzés alól.

Zajlik-e rendőrségi vagy ügyészségi eljárás az MCP ellen jelenleg?

 

A párt ellen most sem folyik és nem is folyt előző eljárás sem, ismereteink szerint.

Az MCP ellen már a 2014-es választások után is indult nyomozás a „választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt”, hol tart az a nyomozás?

 

Fenn válaszoltam.

Akkor a gyanú szerint a választáson indult vagy indulni akart pártok egymás között adták-vették a jelölők adatait tartalmazó, fénymásolt ajánlóíveket. Idén másolták, másoltatták-e az ajánlóíveket?

 

Kérem, hogy nézzen utána az országos és napi sajtóban, görgesse le a Fb-oldalunkat. Valós célok mentén, valós cselekedetekkel kívántuk segítőképes és cselekvő pártot építeni, négy évvel ezelőtt és most is. Hisszük, hogy eljön az idő, amikor a romák is megerősítik öntudatukat, legyőzik a nagyhatalom felé irányuló félelmüket, és maguk mellett döntenek. Mi ebben hiszünk s továbbra is becsületesen végezzük a munkánkat, és gyűjtjük az aláírásokat.

Mivel a párt országos listát állított, jogosult volt állami kampánytámogatásra. Nem érték el az 1 százalékot, hogyan tervezik visszafizetni a pénzt?

 

Ahogyan minden kis párt, habár a legpozitívabb végkifejletet reméltük, de számolnunk kellett ezzel az eredménnyel is. Így ehhez mérten jogkövető állampolgárokként, és pártként járunk el, és törvény szavainak megfelelően.

Ön a budapesti 6. számú egyéni választókerületben tervezett indulni, de a helyi választási iroda döntése szerint hiába adott le 1561 aláírást, az először elfogadott 535 aláírásból végül újabb 58 ajánlás nem felelt meg a követelményeknek, így nem vették nyilvántartásba. A Nemzeti Választási Iroda honlapján arról olvasni, hogy „az ajánlások között több elhunyt személy szerepel, valamint az ajánlások között több többes ajánlás került beterjesztésre”. Mit tud erről mondani? Igaznak és helytállónak fogadja-e el az NVI állítását?

 

Én mint a Médiacsoport vezetője, igyekeztem élen járni a példamutatásban. Minden nap posztoltam, videó- és hangüzenetben, biztattam képviselőtársaimat, hogy a hideg idő ellenére és minden akadállyal megküzdve menjenek terepre, utcákra, terekre, és hasonlóan hozzám bízzanak az emberekben és szerezzék meg a szükséges aláírásokat. Kérem, hogy ennek nézzenek utána a Fb-oldalunkon is. Így tehát visszautasítom a vádakat. Természetesen azonnal óvást adtunk be. Az általam gyűjtött adatok ellenőrizhetőek és személyesen is megkérdezhetik az aláírókat: bizonyára emlékezni fognak rám (már csak a képek segítségével is), az aktivista csapatom munkája is önzetlen és fáradtságot nem ismerő volt, nincs okom kétségbe vonni a munkájukat. Természetesen emberi hibák előfordulhattak, ahogy minden jelöltnél és aktivistáiknál is. Jelezném, hogy az én aláírásaimat három ízben nézték át a NVI munkatársai (írásos értesítést jegyzőkönyvet kaptam), miután magam kértem magyarázatot a sok hiba okára. Amikor megtekintésre elővették az íveket és megmutatták azokat (a leadás utolsó napján!!!) semmilyen törvényellenes hiba nem volt feltüntetve a pirossal áthúzott név mellett, ahová megjegyezték, hogy mi a hiba (nem azonos a lakcím, vagy nem jó az évszám...), tehát a leadás utolsó napján három hivatali áttekintés után nem találtak semmilyen törvény- vagy szabályszegést az íveimben!. Miután már megszületett a határozat (írásban), hogy sikerült a jelöltségem, az utolsó nap estéjén (amikor még változtathatnak a döntésen) érkezett a "mégis" elutasító határozat, mert ismeretlen bejelentő panaszt tett ellenem. Természetesen fellebbeztünk. Végig jelen voltam a 8. kerület életében ott is felszólaltam, ahol nem láttak szívesen. Bizonyára sokaknak nem tetszett, hogy itt egy feddhetetlen roma szakember, aki tényleg képes lehet képviselni a romák érdekeit és akár képviselői, döntési pozícióba is emelkedhet. Tehát fellebbezést nyújtottunk be, és jogkövető állampolgárként elfogadtuk a demokrácia bukdácsoló gyermekkorát, amikor, a törvény ereje felülírja az ember jó szándékú és tisztességes szándékait, s döntéshozók ok nélküli félelemmel tölthetik meg annak a szívét, akinek volt elég bátorsága, hogy szót kérjen.

Az ügyben rendőrségi eljárást kezdeményeztek, ez hol tart?

 

A kúria 1000Ft-os büntetési tételt szabott ki rám, a fellebbezés lehetősége nélkül. Természetesen jogkövető állampolgárként megteszem, amit szükséges.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

Bizonyítékot találtak rá, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást

Bizonyítékot találtak rá, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást

Kiszivárgott videó: működés közben a Huawei P30 Pro

Kiszivárgott videó: működés közben a Huawei P30 Pro

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Agresszív magyarokra számítanak a szlovákok

Agresszív magyarokra számítanak a szlovákok