szerző:
hvg.hu

A Sarkad város kezelésében lévő dögtelepre bárki bemehetett, a Nemzeti Vágtán balesetet szenvedett lovat pedig csak három nap után szállították el. A lovat valószínűleg a környékbeliek csonkították meg, hogy egyenek belőle. Az állatorvos sejtette, hogy ez lesz, ezért döntött a ló fejbelövése mellett.

Mint arról beszámoltunk, egy napja borzolja a kedélyeket a Nemzeti Vágta sarkadi futamán történt baleset, és az, hogy mi történt utána a felbukó és lábtörést szenvedett lóval. A vágtán agyrázkódást szenvedett lovas, Szabó Erzsébet ugyanis két nappal később, csütörtökön egy dögtelepen találta meg a lovát, fejbelőve és megcsonkítva. A ló tulajdonosa fejlelentést is tett állatkínzás miatt.

Mint azt megírtuk, a dögtelepet Sarkad városgazdálkodási irodája működteti, amely a Beol.hu írása szerint egy debreceni céggel, az ATEV Zrt.-vel áll kapcsolatban, az ATEV azonban csak pénteken szállította el a ló tetemét, miután jelezték nekik, hogy a dögtelep megtelt.

A városgazdálkodási irodánál emellett hozzátették:

a tetem dögtelepen történt elhelyezése és elszállítása közötti idő alatt sajnálatosan voltak olyan emberek, akik bementek a dögtelepre és erkölcsileg mindenképpen elítélhető módon megcsonkították az elhullott állatot.

A Békés megyei lap megtalálta az állatorvost, aki a lovat megvizsgálta a baleset után, és aki azt mondta, a protokoll szerint járt el, és ő döntött amellett, hogy az állatot fejbelőjék, és ne elaltassák. Az orvos a lapnak azt mondta, két ok miatt döntött a fejbelövés mellett, egyrészt mert már az altató és fájdalomcsillapító beadása is nehezen ment, ugyanis az állat vénái a sokktól és a vérveszteségtől össze voltak este, másrészt pedig azért, mert

sejtette, hogy a tetem legalább egy napig a dögtelepen lesz, és elképzelhető, hogy bizonyos emberek visznek és esznek majd a húsából.

Az orvos ezért nem akarta vállalni a kockázatot, hogy megmérgezi a lovat, ezzel pedig a dögtelepről rablókat is. Az orvos azt is elmondta, valami miatt vissza kellett mennie a tetemet megnézni egy óra elteltével, és már addigra valakik kifaragták a ló egyik combjából az összes húst. Az orvos szerint ezért helyesen döntött, amikor a méreggel való altatás helyett a szakember általi lelövést választotta. Az állat teteme egyébként a végén nem is egy, hanem három napig rohadt az önkormányzat által "üzemeltetett", de bekerítetlen és őrizetlen dögtelepen, mire végre külön jelzésre elszállították onnan.

A Nemzeti Vágta szervezői eközben két, egymásnak ellentmondó közleményt küldtek a 444.hu-nak. Előbb azt írták, hogy az állatorvos a ló tulajdonosának képviselőjével az állat elaltatása mellett döntött, majd azt, hogy az állatorvos a fejbelövés mellett döntött, mert a méreg hosszabb szenvedésnek tette volna ki az állatot. Mint fentebb láttuk, maga az állatorvos egyébként nem is ezzel indokolta az állat fejbelövését.

A Magyar Lovas Közösség közben tüntetést kezdett szervezni a Nemzeti Vágta ellen, mondván a helyszínek alkalmatlanok a lóversenyre, és évek óta voltak balesetek, a sarkadi eset pedig végképp betette a kaput. A tüntetést a Nemzeti Vágta budapesti döntőjének időpontjára szervezik szeptemberben a Hősök terére.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER