szerző:
hvg.hu

Többen hallották a pletykát arról, képviselők kezdeményezhetik a képviselő-testület feloszlatását. Konkrét javaslat még nincs.

Érdekes helyzet jöhet Zuglóban: a hvg.hu-nak egy zuglói politikus azt mondta, úgy tudja, a helyi szocialista frakció kezdeményezné a képviselő-testület feloszlatását, vagyis megbuktatnák Karácsony Gergely polgármestert.

Karácsony Gergely erre a hvg.hu-nak azt mondta, reméli, ez csak kacsa. A pletykával szembesítettük a helyi pártélet meghatározó alakját, aki azt mondta, az MSZP ezt nem akarja kezdeményezni, azonban a pletykát ő is hallotta, de nem árulta el, melyik pártnál gondolkodnak ezen.

A zuglói testület sokszínű: 9 fideszes, 9 MSZP–DK–párbeszédes, 1 jobbikos, 1 LMP-s és a Civil Zugló egy képviselője alkotja. Korábban többször előfordult, hogy a Fidesz, illetve az MSZP Karácsony ellenében átvitt egy-egy döntést, cikkeztek Karácsony és az MSZP közti belharcokról is. A sokszínűséget (megosztottságot) tükrözi az is, hogy Karácsonynak DK-s, fideszes, párbeszédes és MSZP-s alpolgármestere is van.

A névtelenséget kérő szocialista politikus azt mondta, úgy tűnt, okafogyott a kérdés a képviselő-testület feloszlatásáról, miután többeknek úgy tűnt, Karácsony mégis beül a parlamentbe. Ez nem így lesz, a Párbeszéd májusi taggyűlésén döntenek arról, kinek adja át a mandátumát, vagyis a kérdés újra élhet. Azt mondta, a választás után joggal várhatták a baloldali szavazók, hogy Karácsony megválik a fideszes alpolgármestertől, azonban ő továbbra is támaszkodik rá. "Ebből van nézeteltérés."

A választáson kétharmadot szerzett ugyan a Fidesz, ám a kerületben Tóth Csaba szocialista jelölt fölényesen nyert, innen eredhet ez az elvárás. Ennek ellenére nyilatkozónk megismételte, a képviselő-testület feloszlatását nem a szocialisták vetették fel – és nem is fognak ilyet kezdeményezni –, de ha Karácsony nem marad a parlamentben, "bármi előfordulhat", szerinte ugyanis a sokszínű képviselő-testületben sokan – szerinte egyenesen mindenki – elégedetlen Karácsonnyal.

"Bárkinek megfordulhat a fejében egy ilyen kiváló gondolat."

Arra, hogy a szocialisták támogatnának-e egy ilyen javaslatot, azt mondta, meg kell nézni, ki kezdeményezi ezt és mi a javaslat tartalma, amíg nem látnak ilyet, nem gondolkodnak rajta. Ha kiderül, ez tényleg csak egy pletyka, akkor fölösleges is gondolkodni rajta – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Távirányítós orangutánnal folytatja a harcot a brit áruházlánc, amelynek karácsonyi reklámját betiltották

Távirányítós orangutánnal folytatja a harcot a brit áruházlánc, amelynek karácsonyi reklámját betiltották

Több százmilliós csalást leplezett le az OLAF Magyarországon

Több százmilliós csalást leplezett le az OLAF Magyarországon

Ötször annyi szakma közül választhat egy magyar fiatal, mint egy német, de melyikük jár jobban?

Ötször annyi szakma közül választhat egy magyar fiatal, mint egy német, de melyikük jár jobban?

Theresa May: Ha nincs megállapodás, elmaradhat a Brexit

Theresa May: Ha nincs megállapodás, elmaradhat a Brexit

Brit nagykövet: Stabil a szigetországban dolgozó magyarok helyzete

Brit nagykövet: Stabil a szigetországban dolgozó magyarok helyzete

Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon

Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon