szerző:
hvg.hu

Mi magunk néven indít platformot a Jobbikon belül Toroczkai László. De ehhez a párt vezetésének jóvá kell hagynia, hogy platformok alakulhassanak a Jobbikban. Ásotthalmon tartanak majd seregszemlét a bukott elnökjelölt emberei. És ha a Jobbik nem nyugszik bele a szerveződésükbe, úgy Sneider Tamásék vétke lesz a szakadás.

Múlt pénteken létrejött a Mi magunk platform a Jobbikon belül – jelentette be Toroczkai László kedd délelőtt. Hét polgármester volt ott, valamint a párt több középvezetője. Az egyetlen apró hiba: a Jobbik szabályzata egyelőre nem ismer platformokat, Sneider Tamás új elnöknek tehát ezt engedélyeznie kell az elnökség tagjaival együtt.

A levelezés elindult Sneider Tamással

– mondta Toroczkai keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte az elnökség térfelén pattog a labda. Arra hivatkozott, hogy a Jobbik polgármestereinek fele a platform oldalán áll, és továbbiak csatlakozhatnak. "Nem fogjuk elengedni egymás kezét" – mondta a politikus, június közepén Ásotthalmon tartják alakuló ülésüket június 23-án. Több ezer embert várnak el a gyűlésre. Ezt a Reuters kérdésére sem akarta ultimátumnak beállítani Toroczkai. Azt azonban később elmondta, hogy ezt lehet egyfajta határidőnek tekinteni a Sneiderékkel folytatott tárgyalások lebonyolítására.

Az alulmaradt elnökjelölt azt mondta, fontos számára, hogy a Fidesz és a baloldal közötti tömbök között szeretné tartani a Jobbikot, és kiderült, inkább a többi ellenzéki párttal való összemosódástól tart. Kiemelte, hogy a Jobbik régi szelleméhez akarnak visszatérni, említette a migránskérdést, a trianoni döntésből származó politikát, valamint a cigány–magyar-együttműködést. Toroczkai azt mondta, nem ért egyet a radikális–néppártos szembeállítással, szerinte állandóan változik a politika, a Fidesz is széljobbon határozza meg néha magát.

Ha szakadás lesz, Sneiderék tehetnek róla

©

Ha a pártvezetés megakadályozná a platform működését, amelyet egyébként az alapszabály Toroczkai szerint nem zár ki, akkor Sneiderék provokálják ki a szakítást. Visszautasította, hogy mindig mindent a Fideszhez hasonlítsanak.

A képviselők közül eddig egy személy csatlakozott Toroczkaiékhoz: Dúró Dóra. Gondolom, nem meglepő – mondta a polgármester egykori alelnökjelöltjéről. Más képviselőt egyelőre nem akart megnevezni. Az kiderült, hogy Novák Előd is ott volt múlt pénteken, amikor a stratégiát átbeszélték.

Vissza akarja hozni Toroczkai a párt mozgalmi jellegét. Azt állítja, ez egy alulról szerveződő platform. Nem is biztos, hogy egyetért, de demokratikusan így döntöttek. Külső tanácsadóktól mentesen politizálunk majd, mindent mi magunk határozunk meg, innen is a név – mondta. Örül, hogy bezárta az új vezetés a méregdrága Bécsi úti székházat. Toroczkai kérdésekre sem akart újabb vádakat megfogalmazni Simicska Lajos és a Jobbik viszonyának kapcsán. Ő a jövőben sem akar oligarchákkal kapcsolatba kerülni.

A zakó az új formaruhánk polgármesterekként

– mondta Toroczkai a gárdához való visszatérés kapcsán. A platform egyelőre nem beszélte ki ezt a kérdést. Újságírói kérdésre azt mondta, nem a hatalom érdekli, hanem a közösség. Ezért is marad a Jobbikon belül. Ő magát a "politika fenegyerekének" tartja.

A cigányozás kapcsán nem mondta el, miként kívánja a platform kezelni a kérdést, de azt kifejtette, hogy a magyar–cigány-együttéléssel egy párt sem foglalkozik az elmúlt években. Szerinte Borsodot emiatt nyerte el a Jobbik egykoron a szocialistáktól, és most a téma elhagyása miatt vesztették el azt a Fidesz javára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Toroczkai a paktumerdőbe hívta azokat, akik nem nyugszanak bele a vereségébe

Titkos egyeztetésre hívta péntek késő délután Toroczkai László a Jobbikból azokat, akik vele együtt nem akarnak belenyugodni elnökválasztási vereségébe – értesült a Magyar Idők. A lap szerint a résztvevők arról tárgyaltak, hogy kiszakadnak-e a Jobbikból, aminek lehetőségéről maga Toroczkai László is többször beszélt az elmúlt napokban.

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?