szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Utóbbiért nem kap pénzt, így nem világos, hogy mi szükség van a kétféle titulusra.

Fürjes Balázs annak ellenére megtartja kormánybiztosi címét „a  Budapesten és a  Budapesti Agglomerációban megvalósuló állami-kormányzati városfejlesztési – nem önkormányzati hatáskörbe tartozó magasépítési, közlekedésfejlesztési, köztér-, közpark-, közút-, egyéb közterület-fejlesztési – beruházások összehangolt irányításával kapcsolatos feladatok, valamint a kiemelt nemzetközi sportesemények megpályázásával kapcsolatos egyes állami feladatok ellátására”, hogy keddtől, május 22-től a Miniszterelnökség államtitkárává nevezték ki – derül ki egy péntek este közzétett kormányhatározatból. Igaz, ezen a címen nem kap díjazást és külön titkárság sem jár neki, de nem világos, hogy mi szükség van a kétféle titulusra. A határozat és a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló, szintén kedd óta érvényes rendelet egyaránt rögzíti, hogy a kormányban a  fővárosi ügyekért Gulyás Gergely miniszter a felelős, ő Fürjes felettese. A mostani határozat hangsúlyozza:

„A kormánybiztos valamennyi tevékenységét Budapest főpolgármesterével, illetve Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködésben végzi.”

Újabb két évre meghosszabbították Andy Vajna – a hivatalos megnevezés szerint Andrew G. Vajna, noha más iratokban magyar nevén, Vajna András Györgyként szerepel –  nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosi kinevezését. Ő is díjazás nélkül végzi a munkáját, amelyet a miniszterelnök irányít Rogán Antal kabinetfőnök útján. Arra még soha nem született magyarázat, hogy ezt az állandó feladatot miért egy alkalmanként legfeljebb két évre adható, emiatt rendszeres megújításra szoruló megbízatás keretében látják el, és miért nem például államtitkári vagy helyettes államtitkári tisztségben.

Két további biztost is kinevezett a kormány. Gyopáros Alpár fideszes országgyűlési képviselő – lényegében Kósa Lajos rövid életű tárca nélküli miniszteri funkcióját pótolva – „a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos” lesz, aki „ellátja a  Kormány és a  megyei jogú város önkormányzata között, a  megyei jogú város további fejlődése és megújulása érdekében létrejött együttműködési megállapodások végrehajtásának irányításával összefüggő feladatokat”. Ő ezért államtitkári szintű díjazást kap. Hasonlóképpen díjazzák képviselőtársát, Révész Máriuszt, aki az eddigi   „kerékpározásért és az  aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos” cím helyett „az aktív Magyarországért” lesz felelős. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét