szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap után hétfőn is figyelmeztette a CDU a Fideszt és Orbán Viktort. A németek szeretnék, ha a Fidesz az Európai Néppárt tagja maradna, de nem mindenáron.

Megírtuk vasárnap a német Tagesspiegel alapján, hogy a CDU és Andreas Nick két feltételt javasolnak a pártvezetésnek Magyarországgal kapcsolatban:

  • tegyen meg mindent, hogy a CEU Budapesten maradhasson, így írják alá a már letárgyalt államközi szerződést New Yorkkal,
  • és várják be a Stop Soros-törvénnyel a Velencei Bizottság állásfoglalását, és hajoljanak meg annak változtatási kérései előtt.

Ezen feltételek teljesülése esetén kitartanak a Fidesz néppárti tagsága mellett. Hogy a magyar kormánypárt a konzervatív európai erők családjában maradhat-e, az a németeken múlik. Főleg a Benelux államok jobboldali pártjai, valamint a lengyel Polgári Platform képviselői érvelnek a Fidesz kizárása mellett.

Andreas Nick hétfőn a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, szeretném, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táborban maradjon.

De magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy vannak határok, amelyek átlépése nagyon megnehezítené mindannyiunk életét.

Megerősítette korábbi szavait most is, a CEU maradjon Budapesten, vagy legalábbis ne a magyar kormány miatt kelljen távoznia, a Stop Sorossal pedig várjanak. A Fideszt ezek a szavak nem feltétlenül hatották meg, időközben kiderült, börtönt is kaphat az, aki megsérti a Stop Sorost.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!