szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A volt honvédelmi miniszter most hazafias nevelésért felelős kormánybiztos lett.

Hiába kértük két hete a Miniszterelnökségtől, hogy adják ki az új kormány miniszterelnöki-, kormány- és miniszteri biztosainak névsorát, még elutasító választ sem küldtek, ehelyett napról-napra, apránként csöpögtetik a Magyar Közlönyben az újabb és újabb kinevezéseket.

Azt már korábban sejteni lehetett, illetve a Fidesz korábbi káder-utógondozási gyakorlata alapján mi is írtunk róla, hogy a miniszteri széküktől búcsúzni kényszerülő volt tárcavezetőinek aligha engedi el a kezét a kormánypárt.

Így is lett: először Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszterről derült ki, hogy miniszteri biztosként vigasztalódhat (ő az egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztosa lett), majd  négy napja a saját korábbi állítása szerint az országos politika helyett inkább a Polgári Magyarországért Alapítvány vezetésre figyelni óhajtó Balog Zoltán kapott fontos megbízást. Nem is akármilyet: a volt erőforrás-miniszter Orbán Viktor romaügyi miniszterelnöki biztosa lett, felváltva (kitúrva?) ezzel a korábbi romaügyi biztost, Farkas Flóriánt.

©

A hétfő este megjelent Magyar Közlöny szerint ugyanakkor nem marad feladat – no és a vele járó államtitkári illetmény - nélkül Simicskó István volt honvédelmi miniszter sem: a politikus-kungfu-mestert a hazafias és honvédelmi neveléssel, illetve az ezzel összefüggő beruházásokkal kapcsolatos feladatokért felelős kormánybiztossá nevezte ki Orbán Viktor – egyelőre két évre, 2020. május 17.-ig.

 Simicskó Istvánnak a határozat szerint nem kevés dolga lesz. Egyebek mellett:

 a) az érintett tárcákkal együttműködésben vezeti és koordinálja a hazafias és honvédelmi nevelés mint kiemelt kormányzati közfeladathoz kapcsolódó stratégia kialakítását, megalkotja a stratégia végrehajtásához szükséges cselekvési terveket,

b) koordinál és együttműködik a hazafias és honvédelmi nevelésben érintett ágazatokkal a stratégiában meghatározott célok hatékony megvalósítása érdekében, ennek elősegítésére tárcaközi szakértői munkacsoportot hoz létre, illetve működtet,

c) felülvizsgálja a honvédelmi nevelés megvalósításához kapcsolódó közfeladatrendszert, majd végrehajtja a szükséges átalakításokat,

d) a hazafias és honvédelmi neveléssel összefüggő közfeladat ellátása érdekében javaslatot dolgoz ki elkülönített állami pénzalap létrehozására,

e) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartói Testületének tevékenységét elősegítve és annak útján koordinálja és felügyeli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának szakmai fejlesztését,

f ) kialakítja a lövészet és más, a hazafias és honvédelmi neveléshez köthető tevékenységek fejlesztési rendszerét,

 g) a rendelkezésére álló eszközökkel elősegíti a honvédelem ügyének népszerűsítését a társadalomban.

 A határozat mindezeken túl a kormánybiztos feladatkörébe utalja a lövészetet is kiszolgáló Honvédelmi Sportközpontok beruházásainak előkészítését és megvalósításuk irányítását is.

 A fenti előzmények után kíváncsian várjuk, milyen ügy kormánybiztosa lesz az egyetlen, még út szélén maradt ex-miniszter (ha az önként hátralépő Lázár Jánost nem vesszük közéjük): Fazekas Sándor, az agrártárca volt vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!