szerző:
Z. B.

A két civil csoport a nyomvonalban ugyan nem, de abban egyetért, hogy a jelenlegi, a parti ingatlanok kerítésvonalára tervezett mobilgát is tönkretenné a part arculatát, és jelentős fakivágásokat követelne a hullámtéren.

Szerdán ismét tárgyalja a fővárosi közgyűlés a Római-partra tervezett gát ügyét. Tavaly decemberben döntötték el Tarlósék, hogy a sok vitára tekintettel egy szakmai grémiummal vizsgáltatják meg, hol épüljön a gát a Rómain. Ez a szakértő szervezet mostanra hozott döntést: többségük a Duna-parton, a kerítések mentén javasolja felépíteni a védvonalat. Ez tehát változás a korábbiakhoz képest, hiszen nem a közvetlenül a partélre épített, de nem is az egy utcával beljebb eső Nánási–Királyok útja menti verzió győzedelmeskedett, hanem egy harmadik, korábban Bús Balázs óbudai polgármester által felvetett köztes megoldás.

A Római-partot védő Fák a Rómain civil csoport szerint azonban a part menti, főváros által támogatott változat megvizsgálására jóval részletesebb elemzés született, mint az általuk támogatott Nánási-Királyok útjára építendő nyomvonal esetében. Ezért a szakmai stáb szerintük nem tudta megfelelő módon elvégezni az összehasonlítást, amire felkérték. Továbbá a végül elfogadott, a part menti ingatlanok kerítésvonalára tervezett változat műszaki realitása a csoport szerint nem igazolható megfelelő szivárgáshidraulikai modellezés elkészítése nélkül.

A parti gát mellett kardoskodó Római-partért Egyesület pedig azt írja Facebookján: a mostani verzió erőltetésével egy lehetetlen, kivitelezhetetlen tervezésre pazarolja a közpénzt a főváros. Szerintük a városháza időhúzásra játszik, miközben 55 ezer óbudai árvízvédelme még mindig megoldatlan. Korábbi bejegyzésükben azt írják: a főváros a parti tulajdonosok kerítésvonalán egy méteres betonfalat tervez építeni, amihez 80 ingatlan 23 ezer négyzetméterét kellene kisajátítani.

A két civil csoport egyetért abban, hogy a vízparttól távolabb épített vasbeton fal és a tetején árvíz idején megjelenő mobilgát tönkretenné a táj arculatát és hasonlóan a partélre épített védműhöz, jelentős fakivágásokat is követelne az ártéri parton.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!