szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava cikkében azt írja, a Jobbik szakadásával új radikálisok jelentek meg, akik már nem annyira megengedőek, mint amilyen Vona Gábor volt.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, valamint a Betyársereg is ellentütéseket jelentett be az LMBTQ-közösség nagyszabású szombati rendezvényére, vagyis a Pride-ra.

A Népszava cikkében azt írja: a megmozdulással egy időben internetes petíció is indult, hogy a felvonulást ne engedélyezzék, ezt – ha hinni lehet a netes számadatoknak – több mint 30 ezren írták már alá.

A Jobbikból kivált, azóta a Mi Hazánk Mozghalomban feltűnt Toroczkai László azt mondta, a Pride szerinte nem használ a magyar társadalomnak. A lap kérdésére úgy fogalmazott, "bár nem tisztem a homoszexuális emberek nevében beszélni, azt gondolom, hogy nekik sem használ". Toroczkai azt nem tudta megmondani, hogy ott lesz-e valamelyik ellentüntésen.

A kérdésre, hogy pártja tagjait részvételre biztatja-e, azt mondta: "amennyiben az egy törvényes, bejelentett ellendemonstráció, akkor igen".

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a Népszavának arról beszélt, hogy a szexualitás nem közterületre, hanem a hálószobába való. Súlyosan közszeméremsértő cselekedeteknek nincs helye közterületen. Ami az ellentüntetéseket illeti, a Jobbik mindenkinek az egyéni belátására bízza, hogy törvényes keretek között hogyan tölti el a szombatot – tette hozzá.

A Pride részéről, Karlik Cintia szóvivő azt mondta, valószínűleg az utolsó pillanatokig nem lesz hivatalos információ arról, hogy a rendőrség kordonokkal vagy élő erővel biztosítja-e a felvonulást, melynek pontos útvonala – biztonsági okok miatt – egyelőre nem publikus.

A szélsőjobboldali fenyegetés ellenére a Pride szervezői azt szeretnék, ha csak indokolt helyeken lennének kordonok, amúgy pedig bárki szabadon csatlakozhatna a felvonuláshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorú országos karantént rendeltek el Portugáliában, de focimeccsek lesznek

Szigorú országos karantént rendeltek el Portugáliában, de focimeccsek lesznek

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából