szerző:
Tetszett a cikk?

„Európában még nem vérrel és tűzzel támadnak, azonban a fekete dagály egyre nagyobb, és elhomályosítja az Európai Unió értékeit” – írja spanyol nyelvű publicisztikájában Diego García-Sayan, Peru volt igazságügyi és külügyminisztere.

Kemény hangvételű cikket jelentetett meg az ENSZ emberi jogi szakértője, korábbi miniszter Spanyolország legolvasottabb napilapjának, az El Paísnak az online kiadásán, „Ezeknek az időknek a Göbbelsei” címmel. A lap szerkesztői pedig Orbán Viktort választották illusztrációnak, García-Sayan többször is említi a magyar kormányfőt írásában.

Egyre nagyobbak az intolerancia, az idegengyűlölet és a populizmus által vetetett fekete hullámok a világ különböző pontjain. Ezeknek a közös nevezője a hatalom megtartására irányuló propagandaeszközök, amelyek nagyban hasonlítanak a Göbbels által a múlt század harmincas éveiben indított hagyományokra – írja véleménycikkében a korábbi miniszter.

García-Sayan sorra veszi a fekete hullámok által beborított területeket, Dutertét és a Fülöp-szigeteket szörnyű helyként írja le, hétezer embert öltek már meg a kábítószer elleni küzdelemre hivatkozva. „Európában még nem vérrel és tűzzel támadnak, azonban a fekete dagály egyre nagyobb és elhomályosítja az Európai Unió értékeit” – írja az ENSZ szakértője, majd hozzáteszi:

A jobboldali és a populista kormányok, például Orbán Magyarországon vagy a lengyel kormány a szektariánus és a kormányzati autoritarizmus jelképei, ezek Európában az 1930-as évek antiszemitizmusa óta nem ismertek.

García-Sayan példaként hozza a magyar Stop Soros törvénycsomagot, a kormány menekültellenességét, azt, ahogy a civileket vegzálják, Lengyelországban az igazságszolgáltatás átszabásával példálózik.

A szakértő szerint ezek a rezsimek hatalmukat a nemzeti identitás erősítésével tartják meg, aminek alapja, hogy az állampolgárok biztonságát ígérik, kiegészítve egy brutális, goebbelsi propagandagépezettel – Duterte, Orbán és Kaczynski esetében egyaránt.

Aggódom, mert ebben a másodpercben úgy látom, semmi és senki nem tud ellenállni, nem látni az ellenállást, a demokrácia és az emberi jogok egyre inkább háttérbe szorulnak.

De azt is látja, hogy a tekintélyelvűség nem végleges és visszafordíthatatlan, ráadásul két olyan választást is hoz a közelmúltból (Kolumbia és Mexikó), ahol az emberek választhatták volna az orbáni vagy a dutertei modellt is, de másként döntöttek. „Iván Duque és López Obrador testesítik meg az alternatívát.” Van kiút, véli, a példa pedig Latin-Amerika (a publicisztikát jegyző szakértő maga is perui), itt képesek voltak demokratikus irányba fordulni az országok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna