szerző:
Gergely Zsófia

Minden napra jut valami sajátos pártpolitikai parajelenség az LMP-ben: információink szerint többen is megfúrták az LMP-s mandátummal parlamentben ülő Demeter Márta belépését a pártba. Olyan LMP-tag is van, aki egyszerűen "mandátumtolvaj"-nak nevezte az exszocialista képviselőjüket. Demeter egyszer már vétót kapott, a mostani megtorpedózás még nem végleges, mert az országos elnökség megmásíthatja az elutasító döntést.

Már júniusban egyszer megbukott az LMP szabályain Demeter párttagsága, mert többen nemtetszésüket fejezték ki az MSZP frakciójából érkező politikus belépése ellen. Információink szerint most Szél Bernadett jelölte újra tagnak, ajánlásában többek közt azt is felhozza, hogy nemcsak munkabírása, hozzáállása példaértékű Demeternek, de „folyamatosan dolgozik azon, hogy a pártot és a tagságot megismerje, és mi is megismerhessük őt”. Külön kiemelte tagnak ajánlásában, hogy a választás utáni nehéz helyzetben együtt dolgoztak a választási csalások felderítésén, és tapasztalta, hogy nem ismert fáradtságot frakcióbeli társa.

Úgy tűnik, az több LMP tagját sem hatotta meg ez az ajánlás, vagy nem hisznek a héten megbüntetett társelnöknek. A birtokunkba került ugyanis több, a párt belső fórumán kifejtett vélemény, amely elutasítja Demeter felvételét a pártba – és így formailag megvétózzák azt.

Az egyik kritizáló párttag Komlósi Csaba, országos elnökségi tag, egri önkormányzati képviselő, aki egyenesen „precedens értékűnek” nevezte a belső fórumon a szóban forgó tagfelvételt. Ő Demeter ellen foglalt állást, méghozzá elég keményen: szabályosan kérdőre vonja Szél Bernadettéket, és az exszocialistát pártoló többi vezetőt, miért támogatják "az egyik mandátumtolvajt”, ha eközben a pártot elhagyó Hadházyt a mandátumának visszaadására szólították fel.

A párton belüli szakadást jól mutatja, hogy gúnyosan azt is hozzáteszi, hogy „nincs kétsége afelől, hogy szükség esetén meg fogják tudni ezt ékes szavakkal magyarázni”. Az elnökségi tag azt is írta, hogy következetes akar maradni, márpedig Demeter esetében semmi oka megváltoztatni véleményét, ezért megismétli a vétóját.

Megkerestük Komlósi Csabát, de nem volt hajlandó mindezt értelmezni, illetve kérdéseinkre válaszolni. Mint mondta, nem ért egyet a pártból kibeszéléssel, majd annyival köszönt el, hogy hívjuk a szervezet sajtósát.

Rém kellemetlen, de...

De olyan LMP-s is van, aki „rém kellemetlen”-nek nevezi, hogy „kénytelen vétózni”, mert elismeri Márta munkáját, és még „normális” is a kapcsolatuk. Egy további párttag pedig azzal érvel, hogy „áldozatos munkája” ellenére Demeter „bemutatkozásakor visszautasította a belépés lehetőségét”.

Úgy tudjuk, a belső szabályok alapján a vétók után/miatt az országos elnökség fog dönteni.

Így, hogy nem tag, a saját képviselőjük nem választható párttisztségre, és nem szavazhat belső kérdésekben. Az LMP tagfelvételi szabályai úgy vannak kitalálva, hogy lényegében bármelyik tag megvétózhassa az új csatlakozót, hogy ne fordulhassanak elő külső pártfoglalási kísérletek.

Demeter Márta április 8-án a párt egyéni jelöltjeként indult a budapesti 9-es választókerületben, Kőbányán, de végül a párt országos listájának 7. helyéről jutott be a parlamentbe, ahol az LMP frakciójának tagja (vagyis nem volt a visszalépők között, és így kockáztatta a szocialista Burány Sándor megválasztását). Korábban az MSZP tagja volt, még az országos elnökségbe is beválasztották. A szocialisták frakcióját 2017 februárjában hagyta ott.

Közben az Új Kezdet Pártját vezető Gémesi György bejelentette, az LMP-ben zajló folyamatok miatt megszakítják együttműködést a párttal, a frakcióból azonban nem lép ki Hohn Krisztina, a párt képviselője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
800 millió eurós bírságot kapott az Audi

800 millió eurós bírságot kapott az Audi

Világháborús gránátot találtak a Lánchídnál

Világháborús gránátot találtak a Lánchídnál

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Meghalt az amerikai bordélytulajdonos, aki reality-sztárként is karriert csinált

Meghalt az amerikai bordélytulajdonos, aki reality-sztárként is karriert csinált

16 milliárd forintot költött a budapesti olimpia pályázatát szervező cég

16 milliárd forintot költött a budapesti olimpia pályázatát szervező cég

Nincs többé hatótávpara: nagyon hasznos új funkciót kapott a Google Térkép

Nincs többé hatótávpara: nagyon hasznos új funkciót kapott a Google Térkép