szerző:
hvg.hu

Az egyetem két rektorhelyettese véleményezte a szak megszüntetését célzó rendelettervezetet.

Közzétette a CEU vezetése azt a levelet, amit néhány nappal korábban a Magyar Rektori Konferenciának küldött a gender szak megszüntetésével kapcsolatban. A rendelettervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma még korábban megküldte a rektori konferenciának, a testület pedig  továbbította azt a CEU-nek és az ELTE-nek, hogy véleményezzék - a Közép-Európai Egyetem most hozta nyilvánosságra válaszát.

A CEU-n folyó képzés szempontjából egyébként a kormánykommunikáció felettébb zavaros: először ugyanis azzal magyarázták a gender szak megszüntetését, hogy nem indokolt állami pénzből fenntartani egy olyan képzést, ami gazdasági szempontból nem kifizetődő. Ez azonban a CEU magyar képzését nem érintette volna, hiszen abban semmilyen költségvetési forrás nincs. Az utóbbi napokban viszont a kormányoldal kommunikációja megváltozott: a kabinet már arról beszél, hogy a "gazdaságilag haszontalan" képzés nem kaphat állami akkreditációt - a módosítás ebben a formában már a Közép-Európai Egyetemet is érintené. 

A felsőoktatási intézményben több mint egy évtizede tanítják a nemzetközileg is elismert tudományterületet, a végzett hallgatókra szerintük – Semjén Zsolt véleményével ellentétben – kiváló elhelyezkedési lehetőségek várnak. Hangsúlyozzák:

A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot.

Szerintük a kormány a szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyva próbál érvelni a megszüntetés mellett, ezt a CEU vezetősége elítéli. Az erről szóló kormányzati rendelettervezetet Enyedi Zsolt és Fodor Éva rektorhelyettesek véleményezték. Azt írták: a CEU-n már egy évtizede folyik a nők helyzetének és a társadalmi nemeknek az oktatása.

Az előterjesztésben az szerepel, hogy az egyetem évente 1-4 diákot vesz fel a szakra, ezt azonban az intézmény vezetői cáfolták, ugyanis valójában mintegy kétszáz diák iratkozott be eddig, ami évente átlagosan 16 hallgatót jelent.

A képzés indítása óta a szakon 129-en szereztek magyar diplomát, lemorzsolódás gyakorlatilag nem volt. A rektorhelyettesek szerint a szak eltörlése hatalmas csapást jelentene az egyetemnek, sértené a magyar felsőoktatás érdekeit, és nem utolsó sorban ártana Magyarország jó hírének.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!