szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerintük természetes fluktuációról van szó, országos szintű pedagógushiányról pedig nem beszélhetünk.

Mi is több ízben foglalkoztunk azzal, hogy országszerte több száz tanár hiányzik az iskolákból, nemrég pedig a kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar is kevés szakemberről írt kapcsolódó helyzetértékelésében. A Szülői Hang csoport ezért online kérdőívet készített, hogy kiderüljön, ténylegesen hány tanár hiányzik az állami iskolákból.

A Klebelsberg Központ közben a kormánypárti Magyar Időkben üzente meg, mit gondol az egészről. A lap szerdai cikkében azt hangoztatják: nem lehet országos pedagógushiányról beszélni. A köznevelési intézményekben átmenetileg mindig lesznek üres álláshelyek, írják, hiszen a tanárok életkörülményeiben beálló változások, ilyen a nyugdíjazás vagy a gyermekvállalás, kihatnak arra. Ez szerintük természetes fluktuáció, ezért sem lehet országos hiányt mondani.

Ismertetésük szerint Magyarországon továbbra is az OECD-átlag alatti az egy pedagógusra jutó gyermekek száma, ráadásul a tankerületi központok fenntartásában működű intézményekben 2017/2018-as tanévhez képest összességében a szeptember 15-i állapot alapján ezerkétszáz fővel több a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak száma – írták.

A Klebelsberg Központ közleményében politikai szálat is felvet, szerintük ugyanis a balliberális kormányok 2010 előtt mindent megtettek, hogy elvegyék a fiatalok kedvét a pedagóguspályától. Ma viszont, teszik hozzá, ez a hivatás egyre vonzóbb, amit az 50 százalékos béremelés is igazol.

A fenntartó még jövő évi terveket is vázol: szerintük a probléma megelőzésére már most megvannak a hosszú távú, oktatáspolitikai válaszok. Ilyen például a Klebelsberg képzési ösztöndíj-program, valamint a pedagógus-életpálya.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új elnöke, Szűcs Tamás korábban azt mondta: ha minden változatlan marad, akkor összeomlás előtti állapotban van az oktatás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbra sem szabadulhat a solti férfi, aki videóra vette, amint saját lányával szexel

Továbbra sem szabadulhat a solti férfi, aki videóra vette, amint saját lányával szexel

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját