szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassan halad a paksi bővítés, ezért vetődött fel a tárca nélküli miniszter, Süli János leváltása.

Komolyan felvetődött, hogy új tárca nélküli minisztert nevezzenek ki a paksi atomerőmű bővítéséért felelős Süli János helyére, értesült a 24.hu. A KDNP-s Süli esetleges távozását energetikai berkekben a 12 milliárd eurós beruházás csúszásával hozzák összefüggésbe, amit az utóbbi hetekben már kormányzati szinten sem titkoltak. Bár a szakember környezetében is azt mondják, nagy előrehaladás nem történt Pakson, azért hozzáteszik, aligha a korábban az atomerőmű műszaki, majd vezérigazgatójaként is dolgozó Süli a késedelem fő okozója.

Süli májusi hivatalba lépésekor eleve 22 hónapos csúszással vette át a projektet, amit tovább fejelt az, hogy elakadtak a közbeszerzések. Eredménytelen lett az új blokkok létesítéséhez és üzemeletetéséhez kapcsolódó dokumentumok elemzésére kiírt pályázat, az erőmű beruházási központjának tervezésére és megvalósulására kiírt közbeszerzést pedig visszavonták.

A Népszava nemrég arról írt, a legutóbbi Orbán–Putyin-találkozó után már a kormányzat sem cáfolja határozottan azt a szakmai értesülést, hogy az új paksi atomblokkok átadása akár a lehető legkésőbbi időpontig, azaz 2032-ig is elhúzódhat.

A paksi bővítéssel kapcsolatban a hvg.hu kedden reggelt beszámolt Mártha Imre volt MVM-vezér leveléről, amit Sülinek írt. Mártha ebben figyelmeztette a tárca nélküli minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. Ellenkező esetben a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat