szerző:
hvg.hu

A közmédia székházában maradt ellenzéki politikusok 24 óra után önként távoztak, péntekre ígérnek újabb akciót.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában
 • Botrányosan indult a reggel: az MTVA székházban éjszakázó 13 képviselő hajnalban ismét megpróbálta beolvasni a követeléseiket, de nem értek célt, a fegyveres biztonságiak szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost - aki a földre került - és Szél Bernadettet is. Hadházyt azt megelőzően egy lépcső rácsáról szedték le, így próbált ugyanis feljutni az emeletre.
 • Ügyvédek és jogvédők szerint jogellenes volt a biztonsági őrök fellépése, Hadházy Ákos és Szél Bernadett feljelentést tett a rendőrségen hivatalos személy elleni erőszak miatt.
 • Több országgyűlési képviselő érkezett reggel illetve délelőtt, ők az MTVA kerítésén átmászva jutottak be az épületbe, a biztonságiak nem léptek semmit.
 • Délben ülésezett a házbizottság, a botrányos szerdai ülés miatt még nem büntetett Kövér László házelnök, az ellenzék viszont parlamenti vizsgálóbizottságot követel az MTVA-nál történtek miatt
 • Több országgyűlési képviselő késő estig bent maradt a közmédia épületében, várakoztak, akcióztak, néha egészen szürreális jelenetek voltak. Többször élőben közvetítették a történteket. Varju László összetűzésbe került a biztonságiakkal, kórházba szállították, zúzódásos sérülései keletkeztek, Vadai Ágnes zokogott.
 • Az MTVA előtt hatkor indult a tüntetés. Az egyik szónok, a szakszervezeti vezető Székely Tamás azt mondta, ha Áder aláírja a "rabszolgatörvényt", országos sztrájk jön. A törvény egyébként az államfő előtt van, hétfőn küldte át neki Kövér László.
 • 8 körül a parlamenti képviselők kimentek a tünetőkhöz - felmerült ugyanis, hogy a rendőrök éjjel amúgy is kivezették volna őket -, Korózs Lajos ellenzéki kerekasztalt követelt az ellenzéki pártok vezetőitől, minden ellenzéki párt képviselője az összefogásról beszélt. Szerintük ezzel lehet megtörni Orbán rendszerét.
 • Ez a tüntetés visszafogottabb volt, mint a vasárnapi, a tüntetők nem tűztek össze a rendőrökkel. 10 előtt nem sokkal már a Kutyapárt szórakoztatta a tüntetőket, a Szuper Mészáros játékot vetítették ki az MTVA székház falára.
 • A tüntetők egy része a Momentum vezetésével több kormánypárti szerkesztőséghez vonult, először a HírTv-hez, a Riposthoz, a Figyelőhöz, majd a Mediaworks szerkesztőségét vették célba.
 • Fekete-Győr András Momentum elnöke azt mondta, aki MTVA-s stábot lát, menjen oda és olvassa be az ötpontos követelést, amelyet a képviselők is szerettek volna adásba mondani. Péntekre hirdettek újabb megmozdulást, a vidéki Fidesz-médiát is célba veszik.
 • Kövesse az MTVA előtti tüntetést a hvg.hu élő online közvetítésével:

   

  1 2 3 4 5 6 7
  19
  Sorrend megfordítása

  Pár száz emberrel visszaindulnak az MTVA székház elé

  A Mediaworks előtt néhány tucat tüntető maradt a végére, akik lassan szállingóznak hazafele.

  A Mediaworks előtt állnak

  Ez lesz az útjuk vége. Ott arról beszélnek, "ennek a kiadónak a lapjai arra sem valók, hogy a fenekünket kitöröljük vele." Azt kiabálják, hogy "hazugsággyár", a tömeg pedig fújolni kezd, mikor azt mondják, hogy az összes megyei lap az ő tulajdonukban van.

  Azt követelik, hogy az ötpontos petíciót minden megyei lapban írják meg.

  ©

  Hoztunk nektek gerincet - skandálják, és független, szabad magyar médiát követelnek. A skandálás behallatszik az épületbe. Hajnal Miklós Momentum szóvivő bejelentette, visszamennek az MTVA-hoz, bár ez inkább opcionális lehetőségként vetődött fel. Kicsit tanácstalannak tűnik a tömeg, skandálnak, néhányan elindultak vissza.

  A demonstrálók békések voltak, tudósítónk nem érzékelte rajtuk, hogy be akartak volna menni a Mediaworksbe, ahol nagyjából 100 rendőr állt.

  A Kiscelli utcánál a tüntetők

  "Kormányváltást karácsonyra, hej-hej" - ezt skandálják, meg azt, hogy "éjjel-nappal hazudtok". Valaki csokit dobott a tüntetőknek.

  A mai fegyvernem: hógolyó

  Pár hógolyó beletalált a rendőrsorfalba az MTVA-nál - számolt be tudósítónk.

  Bulihangulat az MTVA-nál - videó

  Élőben a Kunigunda útjáról:

   

  Most épp a Figyelőhöz értek a tüntetők

  Annyi szerkesztőséget érintenek a momentumos vonulók, amennyit csak tudnak, az MTVA után a HírTv-hez, majd a Riposthoz vonultak, onnan egy gyors megállóval a Flórián téren álltak meg hirtelen a Figyelőnél. A Mediaworks van még hátra, illetve többször bedobták már, hogy a 888-hoz is elmennek.

  A tömeg skandálva vonul, a médiaszékházaknál felolvassák az öt pontos követelést. Azon tanakodnak, hol a Lokál szerkesztősége. Az eddigiek alapján elég össze-vissza mennek a helyszínek között.

  Az MTVA-nál bulihangulat van

  ©
  ©

  Londonban is tüntettek

  A londoni magyar nagykövetség épülete előtt is tiltakoztak a kormány politikája ellen - írja az Index. A portál egyik olvasója küldött képet a tüntetésről, amelyen körülbelül harmincan vettek részt.

  A Ripost a következő célpont

  A tüntetők a Ripost felé vették az irányt, a napilap szerkesztőség szintén Óbudán, a Flórián tér környékén található. Közben egyre többen távoznak az MTVA székházától, oszlik a tömeg.
  1 2 3 4 5 6 7
  19

  Érdekesnek találta cikkünket?
  Legyen HVG pártoló tag!

  A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
  K. Erna – Pártoló tag


  „Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
  H. Szabolcs - Támogató
  Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
  A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
  Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

  Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

  Itt az első videó a Xiaomi összehajtható telefonjáról, és csodás érzés nézni

  Itt az első videó a Xiaomi összehajtható telefonjáról, és csodás érzés nézni

  A teljesség fölött

  A teljesség fölött

  Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

  Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

  Le kellene már értékelni az iPhone-okat

  Le kellene már értékelni az iPhone-okat

  Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

  Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni