szerző:
Windisch Judit - Tóth Richárd
Tetszett a cikk?

A Momentum szerint Kálmán Olga tarolhat az előválasztáson, ahogy Karácsony stábja sem tartja őt esélytelennek. Gyurcsánynak meg belefér, hogy pár nap alatt megváltozott az álláspontja.

Ismerem jól a Ferit, amikor múlt hétfőn kiállt és azt mondta, ott vannak Karácsony mögött, akkor sejtettem, hogy ez azt jelenti, van egy újabb jelöltjük

– mondta a hvg.hu-nak egy Gyurcsány Ferencet régről ismerő egykori politikus, akit ezek után kicsit sem lepett meg, hogy a DK beállt Kálmán Olga mögé a főpolgármester-jelölti előválasztáson. Másokat viszont nagyon is meglepett Gyurcsányék húzása: ugyan DK-s forrásunk azt mondta, a bejelentés előtt a pártelnök fölhívta Karácsony Gergelyt és Molnár Zsoltot, az MSZP budapesti elnökét is, a második vonalhoz ez az információ már nem futott le.

"A sajtótájékoztatón tudtam meg, hogy változás van" – mondta egy Karácsonyhoz közel álló forrásunk, míg a szocialistáknál is teljes volt a döbbenet: "ezt nem éreztük jönni, még dolgozzuk föl az információt".

©

Egy, a Karácsony Gergely kampánystábjában dolgozó, névtelenséget kérő forrásunk a hvg.hu-nak azt mondta, napi szinten tárgyaltak az őszi önkormányzati választásokról, ahol a DK-s delegáltak egyetlen alkalommal sem jelezték, hogy Kálmán Olga "közeleg".

Még szerdán sem, pedig akkor este 10-kor álltak fel egy olyan egyeztetésről, amelyet Karácsony Gergely szervezett. Itt még arról volt szó, milyen lesz a közös kampány, melyik DK-s kerületbe mikor megy majd Karácsony, és melyik DK-s mikor áll mögé. A szinte percre pontosan kidolgozott haditervet még az LMP és a Jobbik is támogatta.

Erre a DK csütörtök reggel kiküldött egy sajtómeghívót azzal, hogy Dobrev Klára délben rendkívüli sajtótájékoztatót tart. Nehéz megérteni, hogy erről az MSZP-nek és a Párbeszédnek miért nem ugrott be semmi – holott néhányan nem hitték el Gyurcsánynak, hogy "az EP-választás után nyugton marad", a Momentumnál viszont kapcsoltak, hogy itt miről lehet szó.

©

Karácsony stábja szerint sem esélytelen Kálmán Olga

A DK és a Momentum – az ellenzékhez képest – kiemelkedően jó, 19, illetve 17 százalékos eredményt ért el az EP-választáson Budapesten, így várható volt, hogy az áprilisi alku nem marad annyiban. Igaz, a választás másnapján mindkét párt prominense egymásra mutogatva azt magyarázta, ők nem rúgnak fel semmit, de figyeljük csak a másikat. Az aláírt kerületi megállapodásokat egyik párt sem borította – a Momentum kapott egy plusz helyet a Párbeszéd rovására, de ott még nem volt polgármesterjelölt –, ám az erőviszonyok jelentős változását valahol fel kellett mutatni. Így lett ennek színtere a főpolgármesteri előválasztás.

A stratégiák viszonylag gyorsan változtak, a Momentum információink szerint azért állt elő saját jelölttel, hogy Gyurcsány ne tudja lépéskényszerbe hozni őket, Gyurcsányék viszont ezután rájuk mutogatva jelentették be, ők meg Kálmán Olgát támogatják.

Kálmán Olga: „Fogok én még tárgyalni Orbán Viktorral"

Windisch Judit - Tóth Richárd Itthon A DK egészen eddig Karácsony Gergelyt támogatta. Most szereztek egy saját jelöltet az előválasztás második fordulójára, az egykori tévés Kálmán Olgát. Momentumosok szerint "most van vége a Karácsony-projektnek".

A Momentumnak nem csak Gyurcsány beelőzése volt a célja, más is motiválta őket: a teljesen ismeretlen Kerpel-Fronius Gábor indításával legitimálni akarták Karácsonyt Puzsér Róberttel szemben, ám mostanra megváltozott a terv,

legyen verseny!

– mondták a pártnál. Azért van egy kis ijedtség is: a Momentumban ugyanis úgy vélik, Kálmán Olga tarolhat, hiszen neki nem kell olyan imázskampány, mint Kerpel-Froniusnak.

Kerpel-Fronius Gábor és Fekete Győr András
©

Hallottunk egy érdekességet: Puzsér stábja állítólag felajánlotta, lépjen ki az előválasztásból, "golyózzák ki Karácsonyt", és Puzsér majd visszalép a javára. A Momentum jelöltje erre nemet mondott, Puzsér pedig kihagyja az előválasztást, de októberben ott lesz a szavazólapon. Karácsony stábja sem bízik feltétlen győzelemben: beszélgetőpartnerünk szerint

a nagyon szervezett DK-s hadak miatt Kálmán Olga nem esélytelen az előválasztáson Karácsonnyal szemben,

azt viszont kétli, hogy Tarlóst is megverné a volt tévés műsorvezető.

Gyurcsánynak belefér

A Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatok után kaptuk sorra a jelzéseket, hogy ez így nem fog menni, vele nem lehet nyerni, ő már azelőtt elfáradt, hogy elkezdődött volna a verseny, és nagyon erős jelzés volt az is, hogy a Momentum önálló jelöltet állít

– mondta a hvg.hu-nak egy DK-s politikus arra, miért gondolták meg magukat azután, hogy Gyurcsány Ferenc a választás utáni napokban kiállt és támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt, és azt magyarázta, nem gondolkodnak váltáson, Karácsony mögött több mint 40 százalék áll (Gyurcsány a Momentumot is automatikusan beleszámolta, holott ők csak annyit mondtak, az előválasztás győztesét támogatják).

Több forrásból is úgy tudjuk, Gyurcsány nem csak a nyilvánosság előtt támogatta Karácsonyt, hanem 26-án éjjel sms-t is küldött neki ugyanerről. A DK-ban azonban már a választás másnapján voltak Gyurcsányétól eltérő hangok: egy forrásunk arról beszélt, az MSZP-P 6,7 százalékos eredménye nem erősíti Karácsony pozícióját, bár akkor még nem beszélt konkrétan a váltásról.

©

Bár többen úgy értelmezik, a DK felrúgta a megállapodást, forrásunk azt magyarázta, írásban csak azt vállalták, hogy a második körös előválasztás győztesét támogatják, Karácsony támogatása csak a baloldal háziversenyére szólt.

Azt nem tehettük volna meg, hogy valakit benevezünk főpolgármester-jelöltnek, de a megállapodásba szerintünk belefér, hogy az előválasztáson indítunk jelöltet.

Megkérdeztük, hogy a párt hitelességét nem rombolja-e, hogy Gyurcsány az EP-választás után még teljes mellszélességgel Karácsonyt támogatta, most meg Kálmán Olgát, mire a politikus azt mondta,

sokat gondolkodtak ezen, de a választók megoldást várnak tőlük, és ha a választók azt mondják, rossz úton járnak, akkor változtatnak az álláspontjukon.

Azt nem tudta megmondani, hogy a momentumos jelölt nélkül is győzködik-e Kálmán Olgát az indulásról.

Előhúzták a nyuszit a kalapból

Gyurcsány Ferencnek alapvetően az lehet a célja, hogy bebizonyítsa, nem csak egy pillanat műve volt, hogy a DK beelőzte az MSZP-t és a Párbeszédet "egy házi szépségversenyen" – ahogy Tóth Bertalan MSZP elnök fogalmazott. Ahhoz pedig, hogy fenntartsa pártja népszerűségét, és mélyítse az MSZP válságát, Kálmán Olgát kellett előhúznia a kalapból. Karácsony embere azt mondja,

ez a lépés trollkodás, és a baloldal lenyeléséről szól, nem pedig Budapest megnyeréséről.

Akármit is mond Gyurcsány Ferenc, régi álma a baloldal visszavétele, az MSZP-t pedig addig kell bedarálnia, amíg gyenge. Most pedig kétségtelenül az, a válság pedig tovább mélyül, ha még egyszer kikapnak párbeszédes arcokkal.

©

Gyurcsány minden bizonnyal arra készül, hogy pozícióban legyen, ha Orbán hibát vét. Ehhez viszont most úgy tűnik, "némi" távolságtartásra van szükség. A Political Capital főmunkatársa, Juhász Attila azt mondta, a párt akkor tudja megtartani a jó EP-szerepléssel elért támogatottságot, ha Gyurcsány nem érzi úgy, hogy szerepelnie kell.

Bárhogy is gondolja Gyurcsány, ő továbbra sem egy népszerű politikus,

őt inkább a kemény magnak tarthatnák meg. Az elemző szerint nem szokatlan egy párttól, hogy népszerű embert állít előtérbe, ahogy DK-s forrásunk sem érti, mi lenne ezzel a baj: "szerintem minden pártban az a normális irány, hogy olyannal akar nyerni, aki népszerű". Azt sem érzi kritikának, hogy kerestek egy arcot, akivel fel lehet húzni a pártot, a DK politikáját ugyanis ugyanúgy Gyurcsány Ferenc határozza meg, mint eddig.

Puzsér el is tűnik

Juhász szerint Gyurcsánynak nem feltétlenül jó, hogy ellentmondott önmagának, de a DK összességében a maga szempontjából racionálisan lépett, nyílttá tette a versenyt, az előválasztásnak most lett igazán értelme.

Eddig csak azt szolgálta volna az előválasztás, hogy az MSZP elfogadtassa a táborával: saját ember helyett Karácsonyt indítja.

Az újabb indulók miatt most viszonylag nagy lehet a mozgósítás. Karácsony abban bízhat, hogy ha ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus, a személye által meg tud mozgatni annyi szavazót, amennyi elég lehet az előválasztási győzelemhez, ám ebben egyáltalán nem lehet biztos. Az EP-választáson ugyanis kiderült, a DK és a Momentum mögött komoly szervezeti erő van, mozgósítani is tud, míg az MSZP és a Párbeszéd mindkettőnek híján van.

©

Juhász azt mondta, az előválasztáson jó eséllyel indul Kálmán Olga, hiszen az ellenzéki oldalon, különösen a DK szavazóinál népszerű, abban viszont már nem biztos, hogy Tarlóssal szemben is képes mozgósítani a nem elkötelezett ellenzéki szavazókat.

Az ismertsége megvan hozzá, de erősen elkötelezett ellenzéki újságíróként taszíthat olyanokat, akik inkább semleges szavazók. De nem indul rossz esélyekkel, az előválasztáson jó jelölt.

Juhász úgy véli, Puzsér addig volt érdekes és érdemi jelölt, amíg csak ő és Karácsony voltak a porondon. Ez, illetve az LMP és a Jobbik támogatása felértékelte Puzsért, a két párt azonban az EP-választáson összeomlott, ettől a független jelölt is komolytalanná vált, ahogy az új szereplők érkezésével egyre kevésbé lesz érdekes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!