Tetszett a cikk?

A fővárosban mától folytatódnak az ellenzéki tárgyalások, csakhogy az EP-választás után minden szereplő egészen máshogy ül a lovon, vagy éppen alatta. Ez pedig Puzsér Róbertet és Karácsony Gergelyt is érintheti.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

A vasárnap esti szerénykedés után elég határozottan ébredt a Momentum hétfő reggel: az egyik meghatározó, de neve elhallgatását kérő politikusuk a hvg.hu-nak azt mondta,

szeretnénk érdemi és arányos képviseletet a polgármester-jelölteknél és a képviselői helyekben is.

A korábbi, még április elején bejelentett megállapodással a Momentumnak 5 kerület jutott, vagyis ennyi kerületben ők nevezhették volna meg az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltjét, ebből egyet úgy számoltak, hogy a személye majd alku tárgyát képezheti a tárgyalásba később beszálló LMP-vel, illetve Jobbikkal. A DK hat helyhez jutott, az MSZP–Párbeszéd 12 kerület polgármester-jelöltjét nevezhette meg. (Nyilván minden hely számít, de azért a tisztánlátás érdekében elmondanánk, hogy most a 23-ból 17 kerületet vezet fideszes polgármester.)

©

Ez az áprilisi paktum pedig immár nem tükrözi a mindenki számára meglepő EP-választási eredményt, ahol a DK csaknem 20 százalékot ért el Budapesten, a Momentum 17,3 százalékkal zárt, az MSZP–Párbeszéd pedig 9 százalékot szerzett – ami egyébként jelentősen jobb eredmény az országosan elért 6,6 százalékukhoz képest.

Vasárnap kellett szerénynek lenni

Bár a két EP-mandátum megszerzése miatt féktelen volt az öröm a Momentumnál, Fekete-Győr András elnök hűtötte a kedélyeket: azt mondta, most lehet ünnepelni, de senki se bízza el magát, ahogy más politikusoktól is azt hallottuk, „most kell szerénynek lenni, a munka neheze még csak most jön”.

©

Vasárnap este már mondogatták elnökségi tagok, hogy így visszagondolva hiba volt a budapesti megállapodás, ennek ellenére nem akarják felrúgni, de nyitottak az újratárgyalásra. Ehhez képest hétfőn már arról beszéltek, arányos képviseletet akarnak. Konkrét arányokat a velünk szóba elegyedő politikus nem említett, beszéltünk azonban más, a párthoz közel álló forrással, aki két kerületnél is lehetségesnek tartotta az újraosztást: ebből az egyik szocialista, a másik párbeszédes terület lenne a korábbi megállapodás szerint.

Egy meghatározó szocialista politikus viszont azt mondta, az aláírt megállapodást nem nyitják újra, ha pedig a Momentum ezt követeli, akkor az a jövőre nézve bizalmi válságot okoz. Ő azt tartja lehetségesnek, hogy egyéni körzetekben, alacsonyabb szinten hozhat átrendeződést az EP-választás eredménye.

Szocialista forrásunk szerint a jobb eredményt elért pártok

kedvezőbb alkupozícióban vannak, de ez nem boríthatja fel az április 6-án bejelentett megállapodást.

Ehhez képest Tóth Bertalan MSZP-elnök merőben más hangnemet ütött meg hétfőn a Parlamentben, felszólalása alapján úgy tűnt, a párt annyira eszköztelennek érzi magát, hogy már csak rimánkodni tud a többi ellenzéki pártnak azért, hogy „ne hagyják veszni a reményt” az őszi önkormányzati választáson.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője (k) felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 27-én
©

Momentumos nyilatkozónk furcsállná, ha az MSZP nem nyitná újra a megállapodást, „ez egy elég erős bizonyítvány lesz róluk”. Nem tudta megjósolni, hogy abban az esetben mi lehet a folyamat vége, az azonban meg sem fordult a fejükben, hogy kiszálljanak a közös jelöltállításból.

Kedden újabb beszélgetéseket folytattunk, több forrásból is úgy értesültünk, a Momentum a IX. kerületbe is keresi a jelöltet - ez eddig a Párbeszédé volt. Itt még nem volt megnevezve a polgármester-jelölt. Beszéltünk szocialista forrásunkkal is, aki szerint "nem irracionális kérés" a Momentumtól az a kerület, és miután ott nem volt még megnevezett jelölt, így azt nem tekintenék a korábbi megállapodás felrúgásának, csak a 21 megnevezett jelöltön nem akarnak már változtatni. A cserébe minden pártnak bele kell egyeznie.

Érdekes amúgy, hogy míg vasárnap a Momentum még a DK-tól várta a megállapodás felrúgását, addig egy DK-s politikus a hvg.hu-nak arról beszélt, az aláírt megállapodáson nem kell változtatni, ők nem akarják újranyitni a vitát – ezt maga Gyurcsány Ferenc pártelnök is megerősítette lapunknak, mondván, „Budapest neki rendben van” –, inkább a Momentum lehet az, amelyik borít.

©

Megkérdeztük a volt miniszterelnököt, hogy ha a Momentum miatt nyílik ki újra a tárgyalási lehetőség, akkor akar-e a DK több polgármester-jelölti helyet, mire azt mondta, ő nem fog a szavakkal játszani és más pártok mögé bújni. Többekkel beszélve azért kiderült, nem mindenki hisz a „szerény Gyurcsány” forgatókönyvben. A DK elnöke erre azt mondta, sok mindent mondtak már róla, és tartotta magát ahhoz, ha lesz helyzet, ahhoz majd alkalmazkodnak. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a stabilitást tartja a legfontosabbnak.

Mire volt ez a nagy sietség?

A Momentum – illetve nyilván a többi párt is – tavasszal úgy érezte, mutatni kell valamit, ami jelzi, hogy a párt kész összefogni, lehet velük egyezkedni, lássák ezt a szavazók és a többi párt is. A hivatalos kommunikáció szerint azért siettek a megállapodással, hogy a polgármester-jelöltek készülni, a pártok pedig kampányolni tudjanak, de felfedezni véltünk egy másik szempontot is a sietve bejelentett félellenzéki összefogásnál: minden párt bebiztosította magát az országgyűlési választás után felállt erősorrend szerint, „ki tudja, mit hoz az EP-választás” alapon.

Az LMP viszont eltaktikázta magát: a párt abban bízott, szerepel annyira jól vasárnap, hogy erősebb pozícióval ülhet a tárgyalóasztalhoz – már tavasszal feltételeket szabtak, több forrásunk szerint például a IX. kerületet kérték maguknak –, ehelyett viszont lényegében megsemmisült a párt.

©

Beszéltünk olyan DK-s és párbeszédes politikussal, aki szerint az EP-választási eredmény világosan megmutatta, hogy az LMP és a Jobbik nélkül is vígan megvannak. A többi párt azonban nem zárná ki őket – hogy ne pont azon a két százalékon múljon bármi -, de az tény, hogy igen szerény pozíciókra számíthatnak.

De mi lesz Puzsér Róberttel?

Az LMP a sötét ló a történetben – mondta egyik nyilatkozónk, és ezt egy LMP-s politikus sem látja nagyon másképp. A párt budapesti elnöke, Moldován László a fővárosban is bekövetkező kudarc után pár napon belül lemond, forrásunk egyelőre nem tudta megmondani, az LMP részéről ki majd vesz részt az ellenzéki tárgyalásokon, de szerinte lényegében mindegy:

az őszi önkormányzati választást is elvesztettük, a budapesti esélyeinknek vége van.

Nagy kérdés, mi lesz Puzsér Róberttel. Az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt vasárnap este a hvg.hu-nak arról beszélt, neki nincs köze ahhoz, hogy az LMP épp összeomlik, amivel Csárdi Antal LMP-s képviselő szerint a felelősséget hárítja. Csárdi magánvéleményét megfogalmazva a Mércének arról beszélt,

elfogadhatatlan, hogy valaki meneküljön egy ilyen súlyos helyzet elől. A választók egészen egyértelműen megmondták, hogy mit gondolnak egy olyan típusú új pólusú együttműködésről, amit Puzsér Róbert megálmodott.

A hvg.hu-nak háttérben nyilatkozó LMP-s politikus sem volt túl határozott, azt mondta,

nem tudom, mi lesz Puzsér Róberttel.

Puzsér hiába mondja, hogy nincs köze az LMP összeomlásához, következménye azért mégis csak lesz annak, ha az LMP esetleg kihátrál mögüle.

Egy párt nem párt

Zaránd Péter, a Sétáló Budapest 2019 program (vagyis Puzsér Róbert) kampányfőnöke a hvg.hu-nak azt mondta, ha az LMP kiszáll, „el kell engednünk a Jobbik kezét is”, ugyanis az ő stratégiájuk szerint minimum két centrumpárt támogatására van szükség.

Ebben az esetben mi magunk megyünk tovább, eleve civil kampányt terveztünk.

Ők azért továbbra is számítanak mindkét párt támogatására.

Megkerestük a Jobbik budapesti elnökét, Bencsik Jánost is, aki azt mondta, a párt következő napokban az LMP-vel és Puzsér Róbert csapatával közösen kiértékeli az EP-választás után kialakult helyzetet, emellett természetesen továbbra is részt vesznek a fővárosi ellenzéki tárgyalásokon. „Hogy milyen megállapodás fog születni, arról még nagyon korai lenne jóslásokba bocsátkozni.”

A tárgyalásokon múlik, hogy lesz-e előválasztás: Zaránd Péter azt mondta, amennyiben nem nyitják újra a polgármester-jelöltek kérdését, akkor kiszállnak, Puzsér pedig önállóan indul. Puzsér csapata több ellenzéki jelöltet kifogásolt, kérdésünkre, hogy mindenki cseréjéhez ragaszkodnak-e, Zaránd azt mondta, összellenzéki megállapodást akarnak kötni, de belátják, hogy az EP-választási eredmények az ő tárgyalási pozíciójukat is befolyásolják.

A kérdés a héten minden bizonnyal eldől: a korábbi megállapodás szerint a feleknek péntekig kell dűlőre jutniuk egymással.

Karácsony marad?

Egy szocialista forrásunk arról beszélt, az EP-választás főpolgármester-jelölti szinten is világosan mutatja az erőviszonyokat, Karácsony Gergely mögött ugyanis – a mögötte álló pártokra leadott szavazatok alapján – 46 százaléknyi támogatottság van.

©

A hétfőn lefolytatott beszélgetések alapján úgy tűnt, ő jelöltségét nem befolyásolja az EP-választás eredménye, sem a DK, sem a Momentum nem hátrál ki mögüle, bár egy DK-s politikus azért felhozta, „nem erősíti Karácsony pozícióját, hogy az MSZP–P országosan 6,6 százalékot szerzett” és Zuglóban is csúnyán lemaradt. Épp ezért ők elbeszélgetnének Karácsonnyal, de nem kezdeményezik a változtatást. „Minden párt bízik magában, de ebből nem következik, hogy főpolgármester-jelöltet kellene cserélni” – mondta, majd azt azért hozzátette, a jövőbe ő sem lát.

A Momentum álláspontja az, hogy ők az előválasztás győztesét támogatják, ennek ellenére több párt már Karácsony támogatottságába sorolta a Momentum eredményét is. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András viszont kedden már arról beszélt, a héten döntenek arról, állítanak-e saját főpolgármester-jelöltet. Felmerült, Szél Bernadett lehetne a jelölt, Szél azonban a hvg.hu-hak azt mondta, nem vállalja.

Karácsony Gergely hétfőn – az újabb tárgyalási kör előtt – még nem akart nyilatkozni, de a Facebook-oldalán közzétett videójában arról beszélt, az EP-választási eredmény azt mutatja, a budapestiek változást akarnak, az ellenzéki oldalon a nemes versengést az együttműködés váltsa fel, hogy közösen tudják képviselni a változást akaró budapestiek akaratát. Ő – állítása szerint – készen áll.

Karácsony Gergelytől kedden megkérdeztük, mögötte áll-e még a Momentum, mire azt írta, eddig sem állt mögötte, a párt mindig azt mondta, az előválasztás győztesét támogatja. Momentumos forrásunk szerint az új helyzetet teremt, ha végül mégsem lesz előválasztás.

(Cikkünk a keddi fejleményekkel frissült.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton Itthon

Orbán Viktor problémája: aki messiásnak áll, attól a sima győzelem smafu

Minden a miniszterelnök kezére játszik 2018 áprilisa óta, mindenki a lába előtt hever. Ezek után a Fidesz nagyjából azt az eredményt hozta vasárnap, mint az előző két választáson. Orbán Viktor számára nem csak ez okozhat fejfájást: Európában a Néppárt tőle függetlenül is a legnagyobb frakciót alakíthatja, míg Magyarországon az ellenzék két pártja is szokatlan életjeleket mutat. Igaz, utóbbi még akár Orbán előnyére is válhat.

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér