szerző:
Windisch Judit - Tóth Richárd
Tetszett a cikk?

Most csak az MSZP-P, a DK és a Momentum osztotta fel egymás között a 23 fővárosi kerületet, hogy kit indítanának polgármester-jelöltnek októberben. Az LMP és a Jobbik egyelőre kimaradt, de velük is tárgyalnak még. Az LMP az EP-választás után szállhat be, de pórul is járhat. A Jobbik polgármesteri posztot nem kap, legfeljebb alpolgármestert adhat a párt, ha helyben erről meg tudnak állapodni.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Közös polgármester-jelölteket mutatott be az MSZP-s Molnár Zsolt, a Párbeszédes Béres András, a DK-s Gy. Németh Erzsébet és Donáth Anna, a Momentum alelnöke.

Azért kellett most ezzel előállni, mert Karácsony Gergely korábban azt mondta, április 6-ra tető alá hozzák a megállapodást. A Jobbik és az LMP kimaradtak egyelőre, írásunk végén kitérünk arra, hogy miért.

A szombati bejelentés szerint:

I. kerület: V. Naszály Márta, Párbeszéd – ő most kerületi képviselő ugyanitt.

II. kerület: Őrsi Gergely, MSZP – a fővárosi MSZP ügyvezető alelnöke. A kerületi önkormányzat tagja.

III. kerület: Kiss László, MSZP – Óbuda MSZP-s kerületi képviselője.

IV. kerület: Déri Tibor, Momentum – itt sokáig úgy lehetett tudni, Szalma Botondot indítja az ellenzék, de a KDNP-ből kilépett politikus nemrég bejelentette, visszalép, családi okokra hivatkozott.

V. kerület: Tüttő Kata, MSZP – a kerületet sokszor, sok emberrel próbálta már meg bevenni az ellenzék, most az MSZP országos elnökségi tagja próbálkozhat. Tüttő a XII. kerületben önkormányzati képviselő jelenleg.

 

VI. kerület: Soproni Tamás, Momentum – 2018 áprilisában, az országgyűlési választásokkor itt kikapott a Fidesz, a DK-s Oláh Lajos legyőzte Bajkai Istvánt. Most, az önkormányzati választásokon a Momentum fiatal politikusa próbálkozhat. Soproni áprilisban itt visszalépett Oláh javára. Úgy tudjuk, a Momentum és Soproni (aki korábban a Momentum alelnöke is volt) nagyon akarta a kerületet.

VII. kerület: Niedermüller Péter, DK – a politikus jelenleg az európai parlamentben ül, listáról jutott a parlamentbe.

VIII. kerület: a Momentum kapta a kerületet, Donáth Anna most jelentette be, Pikó Andrást kérték fel jelöltnek. (Cikkünk megjelentése után Pikó András közölte, valóban felkérték, azonban még nem döntött arról, hogy elvállalja-e.) Tegnap este még úgy volt, a jelöltet csak az EP-választás után jelentik be. Józsefvárosban tavaly júliusban időközi polgármester-választást tartottak, akkor a fideszes Sára Botond nagyon megverte az ellenzéki-civil Győri Pétert.

©

IX. kerület: Itt még nincs döntés, a tegnap esti lista szerint még Dorosz Dávid, a Párbeszéd jelöltje indult volna. Jelen állás szerint ez a kerület marad náluk. Külön cikkben foglalkoztunk a kerülettel. Ferencvárosban verhető a Fidesz, ám az ellenzék ismét csak önmagát nyírja ki – írtuk, hiszen öt éve éppen csak nyert a Fidesz, és a kerületben most is hatalmas az ellenzéki pártok nyomulása. Hallani lehetett a korábbi Együtt-politikus Baranyi Krisztina nevét is (aki népszerű, de pártok nem támogatják) és a momentumos (ex-LMP-s) Jancsó Andreáét is, de végül mégis a Párbeszéd vitte el a helyet. Dorosz jelenleg Karácsony Gergely kampánycsapatában is dolgozik. Korábbi beszélgetéseinkben forrásaink azt mondták, az LMP azzal a feltéttellel száll be az együttműködésbe, ha ezt a kerületet megkapja. Baranyi egy civil szervezet jelöltjeként indul.

X. kerület: Somlyódy Csaba, MSZP. Kőbánya is fideszes, öt éve a kormánypárt az összes egyéni helyet elvitte. Somlyódy listán lett helyi képviselő.

XI. kerület: László Imre, DK. Ő is parlamenti képviselő most, korábban volt a Honvédkórház vezetője is. Személyében már egy hónapja megegyezett a három párt.

XII. kerület: Élő Norbert, DK. A kerület a Fidesz egyik bástyája, Pokorni Zoltán vezetésével. Élőről a sajtó legutóbb akkor írt, amikor kiderült, cége 2017 decemberében kibérelt egy önkormányzati ingatlant a XI. kerületben, rá egy hónapra jelezte, meg is akarja venni, méghozzá a környékbeli ingatlanok árának a feléért-harmadáért, 8-9 millió forintért. Élő a cikkek megjelenése után visszatáncolt az áron aluli vásárlástól, az Átlátszó egy évvel ezelőtt a NER egyik legnagyobb túlélőjének nevezte őt.

XIII. kerület: Tóth József, MSZP. Most is ő a polgármester, itt a Fidesz emberemlékezet óta nem nyert, sem országgyűlési, sem önkormányzati választáson.

 

©

XIV. kerület: Horváth Csaba, MSZP. Karácsony Gergely főpolgármesternek indul, zuglói helyét az a Horváth Csaba örökölheti, akit legyőzött az előválasztás első fordulójában. Pártpletykák szerint, ha nem nyer, könnyen véget érhet karrierje. Most fővárosi politikus.

XV. kerület: Németh Angéla, DK. Németh időközi választáson győzött nemrég, de nagy a politikai harc a kerületben, mert jobb- és a baloldal rendre egymásnak feszül. Legutóbb a képviselők a költségvetésről nem tudtak megegyezni. Március 18-án tíz igen, kilenc nem és két tartózkodás mellett harmadjára sem ment át a büdzséről szóló tervezet.

XVI. kerület: Nemes Gábor, DK. Nemes korábban a BKV-s Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke volt, majd politizálni kezdett. 2018 áprilisában a DK jelöltjeként elindult a XVI. kerületben, majd visszalépett az Együtt politikusa javára.

XVII. kerület: Gy. Németh Erzsébet, DK. A párt fővárosi képviselője jelenleg.

XVIII. kerület: Szaniszló Sándor, MSZP. Fővárosi politikus.

 

©

XIX. kerület: Gajda Péter, MSZP. Most is ő Kispest polgármestere.

XX. kerület: Szabados Ákos volt MSZP-s politikus, aki most függetlenként indul. Most is ő Pesterzsébet polgármestere.

XXI. kerület: Takács Mónika, MSZP. Csepeli politikus, a helyi képviselőtestület tagja. Öt éve egyéniben sikerült nyernie.

XXII. kerület: Havasi Gábor, Momentum.

XXIII. kerület: Momentumé a kerület, de még nem nevezik meg a jelöltet. Ezt tartogatják a többi a többi, későbbi csatlakozó számára. A kerületet huszonöt évig vezette Geiger Ferenc (civil jelöltként, ellenzéki támogatással), de ő nemrég bejelentette visszavonulását.

Az még nem dőlt el, hogy egy újonnan létrehozott ernyőszervezet alatt indulnak a pártok, vagy minden párt logója rajta lesz a szavazólapon, de erről is majd közösen döntenek. Arra számítanak, a kerületek nagy mértékét megnyerik (12-13 kerületet), így többsége lehet Karácsonynak, ha megnyeri a főpolgármester-választást. Az előfordulhat, hogy a képviselőjelöltek bizonyos kerületekben nem közös jelöltként indulnak - példaként Angyalföldet hozták fel, ahol nagyon erős az MSZP támogatottsága -, de erről is közösen döntenek majd.

Sajtóhírek szerint a Momentumban feszültséget okozott a beállás, azonban ez elmondások szerint nem volt túlságosan jelentős.

 

Az LMP és a Jobbik?

A most bejelentett lista nem végleges, néhány helyen még alakulhat, ha sikerült leülni és megegyezni az LMP-vel és a Jobbikkal is, bár utóbbival polgármesteri helyekről nem egyeztetnek. Az MSZP budapesti elnöke, Molnár Zsolt most azt mondta, a jelen lévő pártok megállapodtak abban, hogy az LMP-t még várják, a Jobbikkal viszont csak helyi szinten lehet egyeztetni, velük

polgármesteri szintű megállapodásra nincs lehetőség.

Úgy tudjuk, az LMP-vel hónapok óta megy a tárgyalás, de a párt csak az EP-választás után döntene a konkrétumokról. Ezt a péntek esti tárgyalási fordulón közölte is a párt. Ez a bejelentés arra mindenesetre jó, hogy nyomást helyezzen az MSZP-P, a DK és a Momentum az LMP-re és a Jobbikra, valamint jelezzék, ők eleget tesznek annak a választói igénynek, ami együttműködést akar. Másrészt viszont azért is siettek, hogy legyen elég idő készülni.

Korábbi beszélgetéseink alapján az LMP és a Jobbik beszállásával 4-5 helyet adhattak volna át, most viszont már csak az LMP-ről volt szó, Molnár Zsolt pedig azt mondta, két hely maradt "üres", azzal megvárják az EP-választást, mert az sok mindent befolyásolhat. Két kerületben nem jelentettek be jelöltet: a Ferencvárosban és Soroksáron, vagyis, ezt kaphatja meg az LMP, de az egész nagy kört biztos nem tárgyalják újra.

Az EP-választás hozhat és vihet is az LMP-nek: a bejelentés után tartott háttérbeszélgetésen kiderült, ha az LMP nem jut be az EP-be, akkor

alacsonyabb szinten vehetik be őket

az összefogásba. Ez azt jelenti, hogy vagy kevesebb helyről, vagy alpolgármesteri, képviselőjelölti szinten állapodhatnak meg. Alpolgármesteri helyet a Jobbik is kaphat, de ott meg kell nézni, kiről van szó.

Az LMP-ben továbbra sem egyszerű

A megegyezést nehezíti, hogy az LMP-ben belső feszültségek borzolják a mindennapokat, lázadnak a Puzsérral és a Jobbikkal kötött megállapodás miatt (erről írt a Magyar Hang is), ugyanis abban az is szerepel, hogy a három fél (Puzsér, LMP, Jobbik) a politikai tevékenységét összehangolja, a polgármesterjelöltek, és önkormányzati képviselőjelöltek kiválasztásakor pedig „egymás közt teljes koordinációt akarnak”.

Nem véletlen, hogy a Jobbik már pénteken bejelentette, illegitim az MSZP-P, a DK és a Momentum fent bemutatott kerületi listája. Kérdés azonban, mit akar a Jobbik, hallottunk olyan verziót, hogy Budapestet valamilyen szinten elengednék, és inkább a nyerhető vidéki városokra koncentrálnának. Bár a Jobbik budapesti elnöke, Bencsik János azt mondta, nem engedik el Budapestet, egy másik, magas rangú jobbikos azt mondta,

ebben az elképzelésben van logika.

Az LMP, a Jobbik illetve a Puzsér Róbert mögött álló csapat a megállapodás bejelentése után beintett, egy közös közleményben azt írták, a kétharmad okozóival nem lehet leváltani a kétharmadot, úgy látják, a kapzsiság győzött az elvek felett és itt kizárólag pozíciókkal sefteltek a pártok.

Verhető

Nemrég bemutattuk a Republikon Intézet kutatását arról, hogy Budapest nagy részén legyőzhető a Fidesz. Mind a főpolgármesteri, mind a kerületi polgármesteri versenyeket megnyerheti az ellenzék.

Az elemzőintézet három kategóriába sorolta a kerületeket:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alpaka rohant a pályára egy angol focimeccsen

Alpaka rohant a pályára egy angol focimeccsen

Halálos balesetet okozott az autópálya-felhajtónál tolató idős sofőr

Halálos balesetet okozott az autópálya-felhajtónál tolató idős sofőr

Radar360: Indul a parlamenti ősz, ismét polgármester lett a vadászházas fideszes

Radar360: Indul a parlamenti ősz, ismét polgármester lett a vadászházas fideszes