szerző:
Tetszett a cikk?

Egyszeri extra juttatást adna a közmunkásoknak az Orbán-kormány: egységesen megkapnák az egy havi bér 90 százalékát, vagyis bruttó 73 377 forintot – tudta meg a hvg.hu, az erről szóló jogszabály-módosító javaslatot már ki is dolgozta a belügyi és az igazságügyi tárca. A több mint 100 ezer közmunkásnak járó, összegében szinte 13. havi fizetéssel felérő juttatás 9 milliárd forintba kerülne az állami büdzséből, hivatalosan azzal indokolnák, hogy a közmunkások álláskeresését akarják támogatni. Az ajándékpénzt valószínűleg az őszi önkormányzati választások időszakában fizetnék ki, ezért a közmunkás-szakszervezet vezetője szerint ez egyszerű szavazatvásárlás.

Ahogy a tavalyi országgyűlési választások előtt Erzsébet-utalvánnyal lepte meg a nyugdíjasokat az Orbán-kormány, idén – minden bizonnyal az önkormányzati választások környékén – egyszeri juttatásként jelentős pluszpénznek örülhetnek majd a közmunkások. A jelenlegi közmunkás bér 90 százalékával megegyező összegű juttatásról szóló kormányhatározati javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter terjeszti a kormány elé – tudtuk meg névtelenséget kérő, kormányhoz közeli forrásból.

A jelenlegi közfoglalkoztatási bérrel, vagyis havi bruttó 81 530 forinttal számolva

ez bruttó 73 377 forintot jelentene mindenkinek, aki idén legalább 90 napig közmunkásként dolgozott.

Ezt egységesen minden, a feltételeknek megfelelő közmunkás megkapná, vagyis azonos összeget osztanának nekik. Az erről szóló, részletes javaslat alig egy hete lett készen, nem tudni, pontosan melyik kormányülésen döntenek róla. A közigazgatási egyeztetésen már átment, és a véglegesített javaslatot az ilyenkor szokásos módon már megköröztették a többi minisztériumnál, és ezek többsége egyet is értett vele.

A jutalmazás nagyságrendje ezzel jócskán felülmúlja a nyugdíjasokat kényeztető utalványt, a tervezet készítői szó szerint úgy gondolkodtak, hogy a kormányhatározattal adott, vagyis a kormány kegyéből járó támogatásnak anyagilag „érzékelhető” mértékűnek kell lennie.

Hivatalosan: hozzájárulás az álláskeresés költségeihez

A gyakorlatilag ajándékba adott pénzt elsődlegesen azzal magyaráznák forrásunk szerint, hogy enyhíteni szeretnék a közmunkások anyagi terheit azzal, hogy hozzájárulnak az „álláskereséssel összefüggő költségeikhez”.

Másrészt arra hivatkoznának, hogy ezzel akarják kompenzálni azt a különbséget, ami a munkaerőpiacon jelenleg érvényes minimálbérhez, illetve garantált bérminimumhoz képest fennáll. A jelentős differencia valós probléma, az elmúlt években egyre inkább nyílt az olló a két bértípus között, hiszen a közmunkások bére 2017-től nem változott, előbbiek viszont emelkedtek.

Kik kapják?

Az egyszeri kormányjuttatást mindenki megkapná, aki idén január 1. – július 31. között legalább 90 napig közfoglalkoztatási jogviszonyban állt. Ebből viszont az következik, hogy nem csak a jelenleg is közmunkásként dolgozóknak fizetnék ki, hanem azoknak is, akik már nem azok, illetve sikerült más munkahelyet találniuk, viszont ebben a hét hónapban megvan a támogatáshoz szükséges 90 nap ledolgozott közmunkájuk.

Kik nem kapják?

Hiába felel meg az előbbi feltételeknek, nem kapná meg a bruttó 73 ezres pluszt az, akit valamilyen törvényi ok miatt kizártak a közmunkából. Ilyen akkor van, ha a megengedettnél többet hiányzott az iskolából igazolatlanul a tanköteles gyermeke, vagy ha szabálysértést követett el, illetve ha felajánlottak neki egy megfelelő munkahelyet, képzést, és mégsem fogadta el. Vagyis ha valakit ilyen kvázi szankcióként három hónap időtartamra kizártak a közmunkából, akkor sem jut hozzá az egyszeri összeghez, ha amúgy a feltételeknek megfelelne. Ugyancsak nem jár a juttatás akkor, ha valaki elhelyezkedési juttatás támogatásban részesült (hogy ez pontosan milyen esetben illeti meg a közmunkást, azt itt foglalták össze).

100-120 ezer ember örülhet

Természetesen készültek előzetes kalkulációk arról, hogy mégis hány ember válik így jogosulttá az egyszeri támogatásra. Főleg, hogy a közmunkások általában huzamos időre benn rekednek ebben a helyzetben, így borítékolható, hogy közülük a többség megkapja majd a bőkezű kormánytámogatást. Információink szerint a belügyi és az igazságügyi tárca javaslatának készítői úgy becsülik, hogy

nagyjából 100-120 ezer közmunkás kapja meg az egyszeri segítséget.

Így felszorozva a fejenként járó bruttó 73 377 forinttal, az egyszeri juttatás közel 9 milliárd forintos kiadást jelentene a büdzséből, amit a Nemzeti Foglalkoztatási Alapon belül a közfoglalkoztatásra szánt Start-munkaprogram egyik maradványösszegéből finanszíroznának a tervezet szerint.

Örülhetnek a váratlanul jött pénznek (képünk illusztráció)
©

Kérni kell: a járási hivatalok bonyolítanák le

A terv megvalósítása jelentős adminisztratív többletmunkával jár majd a járási hivataloknak, ugyanis kérelemmel kellene élni a kifizetéséhez. Vélhetően senki nem hagyja majd ki a váratlanul jött ajándékpénzt, így ez 100-120 ezer közmunkás igényének az iktatását és kifizetését fogja jelenteni a hivataloknak.

Úgy tudjuk, hogy a kérelmet augusztus 31-éig kellene benyújtani a járási hivatalhoz, és a javaslatban utalnak rá, hogy a kormány szándéka egy 2019 közepére időzített juttatás. A kettő együtt erősen valószínűsíti – már csak a korábban szintén választások előtt osztogatott bónuszok miatt is –, hogy az őszi önkormányzati választások előtt pénzelnék extrán a közmunkásokat.

Információink szerint az állami büdzsé felett őrködő Pénzügyminisztériumnak sincs érdemi kifogása a pénzosztás ellen, viszont a megvalósítás mikéntje szerintük problémás. Ugyanis az egyszeri kormánytámogatás jogalapja és kifizetése ugyanaz lenne, mint a közmunkások elhelyezkedési juttatásánál, és ez Varga Mihály tárcája szerint erősen kilóg az ezt szabályozó normákból.

Megvett szavazatok?

„Ezzel valójában szavazatokat vesznek”

– kommentálta sommásan Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke, mikor elmondtuk neki az egyszeri támogatás ötletét. Szerinte ez csak abban az adott hónapban lesz segítség, amikor kifizetik a közmunkásoknak, akik nyilvánvalóan nem az álláskeresés költségeire fogják fordítani, hiába indokolnák hivatalosan ezzel a lekenyerezést. „Ha el tudnának menni máshova dolgozni, megtennék, de főleg Kelet-Magyarországon ez nem megy, ezért marad a közmunka. Így az egyszeri támogatást fel fogják élni, elmegy kenyérre, élelmiszerre, gyógyszerre és rezsire” – mondta.

A közmunkás szakszervezeti vezető szerint, ha valóban segíteni akarnának a közfoglalkoztatottakon, akkor a megoldás a nekik járó juttatások megemelése lenne, mert ez egyre inkább elszakad a KSH által megállapított társadalmi minimálbértől. „Ezért köszönjük a jutalmat, megérdemlik, hiszen 2016 óta változatlan a bérük, de abban az évben is alig pár száz forintos emelés volt. Az is segítség lenne számukra, ha mondjuk nemcsak az alapszabadság járna nekik, kortól, egészségi állapottól függetlenül. Tehát továbbra is inkább a bérek emelését és ezeknek a kérdéseknek a rendezését várjuk a kormánytól” – tette hozzá Vécsi, aki szerint ezért is egyértelmű, hogy az őszi önkormányzati választások előtt mi lehet a szándéka a kormánynak a pluszpénzzel.

A közmunka régóta az Orbán-kormány egyik fő hivatkozási alapja, de szakértők szerint álmegoldás a munkaügyi statisztikák kozmetikázására, miközben hosszú távon csak az oktatás, a képzés/átképzés fejlesztése, illetve a munkahelyteremtés segítene a foglalkoztatás egyre égetőbb problémáin. A legszegényebb, illetve legalacsony iskolai végzettségűek számára általában ez az egyetlen munkalehetőség, és bár előszeretettel állítják az ellenkezőjét, valójában a közmunkával nehéz visszavezetni őket a munkaerőpiacra. Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézete még 2014-ben készített átfogó kutatást a közmunkaprogramról és annak finanszírozásáról.

Ha augusztus végéig lehet kérni, akkor a választások előtt ér célba?
©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!