szerző:
Tetszett a cikk?

Gránitszilárdságú.

A keddi parlamenti ülésnapon döntött a parlament az Alaptörvény nyolcadik módosításáról, az önálló közigazgatási bíráskodás megszüntetéséről.

Ezt ellenzéki képviselők – a párbeszédes Szabó Tímea, Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Mellár Tamás és Tordai Bence – kezdeményezték, és már az is meglepő volt, hogy tárgysorozatba vette a Fidesz, az pedig még meglepőbb, hogy a módosításra a teljes parlamenti patkó igent mondott.

Az Alaptörvényt

  • 165 igen,
  • 0 nemmel és 0 tartózkodással

módosította az Országgyűlés.

Ilyen is ritkán van: a kormány támogatja az ellenzéki Alaptörvény-módosítást

Szokatlan dolog történt az Országgyűlésben: az összes kormánypárti képviselő támogatta a Párbeszéd-frakció indítványának sürgős tárgyalását. Ez azt jelenti, hogy két hét múlva az Alaptörvényből is törölhetik a különálló közigazgatási bíróságokat.

A Párbeszéd szerint a mostani módosításra azért volt szükség, a külön közigazgatási bíróságokat 2018 nyarán a hetedik módosítással az Alaptörvénybe is beillesztette a Fidesz.

A közigazgatási bíróságok bevezetéséről uniós nyomásra mondott le a kormány, a most elfogadott törvényjavaslatban az szerepel, hogy:

az Országgyűlés a hetedik Alaptörvény módosítással az Alaptörvénybe emelte a közigazgatási bíróságokat, valamint a Közigazgatási Felsőbíróságot. Jelen javaslat a kormány nyilatkozataival összhangban visszaállítaná az Alaptörvény bíróságokra vonatkozó bekezdéseit a hetedik Alaptörvény módosítást megelőző állapotba, vagyis törlésre kerülnek az azóta visszavont, önálló közigazgatási bíráskodásról szóló tartalmi részek.

Vagyis a nyolcadik Alaptörvénymódosítás egyfajta záradék, hogy ebben a formában nem lesznek közigazgatási bíróságok.

Kiemelt kép: Budapest, 2019. december 10. A képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Középen, az első sor előtt, jobbról Orbán Viktor miniszterelnök (j), mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3). MTI/Illyés Tibor

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.