szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felajánlotta segítségét az Akadémia az alaptanterv szakmai konszenzuson alapuló változatának megírásához.

Tizenkét nappal az után adott ki állásfoglalást a Magyar Tudományos Akadémia az új Nemzeti alaptantervről, hogy a kormány megjelentette annak szövegét, és a tudományos élet szereplői, valamint a pedagógusok sorra húzták le azt. Az MTA nem ment bele nagy szakmai vélemények írásába: a teljes állásfoglalás csupán négy mondatból áll.

Azt nem írták le, hogy bajuk volna a szöveggel, csupán azt, hogy az új NAT-ot

több pedagógusszervezet pedagógiai, tananyagszervezési és tartalmi szempontból aggodalommal fogadta.

Az MTA azt ígérte: továbbra is kész „szakmai segítséget nyújtani egy az érintettek szakmai konszenzusán alapuló változat létrehozásához, továbbá a kerettantervek kialakításához és a megszülető tankönyvek lektorálásához”.

Ha van együttműködési igény, akkor meg is szervezik a bevezetés tapasztalataival kapcsolatos szakmai eszmecserét – írták.

Az új NAT ideológiája nem is 40, hanem 100 évvel korábbi időket idéz

Olyan felelősségteljes állás a tanároké, hogy nem lehet rájuk bízni, mit tanítsanak - ennek a szellemében készült a Nemzeti alaptanterv legújabb változata, amelyben a politikai szempontok nyilvánvalóan felülírták a szakmai megfontolásokat. Még azt is meghatározza a kormány által minap elfogadott Nemzeti alaptanterv (NAT), melyik legyen az a Móricz Zsigmond-regény, amelyiket a középiskolásoknak kötelezően el kell olvasniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!