T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely miniszter bejelentette, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek. A kedden benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni – mondta.

Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak – közölte Gulyás Gergely.

A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A kedden beterjesztett kormányzati törvénymódosítási javaslat azt írta volna elő, hogy ilyen esetben a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlési elnök döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. Gulyás Gergely mostani nyilatkozata szerint viszont ettől a módosítástól eltekintenek.

A tervezetről Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere korábban azt mondta:

ez a javaslat emberéletekbe is kerülhet.

"Az összehangolt védekezéshez az önkormányzatok segítése, támogatása lenne szükséges, nem pedig a kiiktatásuk a gyors döntéshozatalban. Mi polgármesterek ismerjük az intézményrendszerünket, szociális és egészségügyi ellátórendszerünket, mi tudjuk ezeket gyorsan működtetni. Egy kormányzati kinevezettekből, katonákból, rendőrökből, katasztrófavédelmi tisztekből álló, választói legitimáció nélküli testület erre nem képes. Hogyan is lehetne az? Egyetértek azokkal a lépésekkel, amelyek a járvány megfékezésével kapcsolatos ügyekben azonnali döntési jogot biztosít az eljárni képes választott vezetőknek. De ezen vezetők közé a polgármesterek is beletartoznak." Ezt mondta még azt megelőzően a főpolgármester, hogy a kormány meggondolta volna magát.

A törvénytervezetről, amikor még úgy volt, ez a Ház elé kerül, itt írtunk részletesen:

A veszélyhelyzet idejére megkötné a polgármesterek kezét a kormány

Beültetnék föléjük a védelmi bizottságokat.

Ettől függetlenül a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett salátatörvény többi része, illetve a szintén éjjel beterjesztett többi törvényjavaslat a Ház elé kerülhet és dönthetnek róla:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!