szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az író szerint Trianonról azért nincsenek minőségi viták, mert megszűntek azok a terek, ahol ezeket le lehetne folytatni.

Spiró György író a Magyar Narancsnak adott interjújában beszélt a modern nemzetállamokról, illetve azok feladatairól. Spiró szerint

a modern nemzetállami lét kötelezettségekkel jár: a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális feladatok ellátásával. Amint az állami alapfeladatokat alapítványokba szervezik ki, vagy átadják az egyházaknak, a kormányzat lemond róluk, és ezzel magát a világi államot számolja fel.

Az író azt is elmondta, hogy a kis nemzetek kultúráját az államnak kell megtartania, mert ha magánosítja, a tönkretétel felé indítja el. Azt is hozzátette,

nemcsak nálunk támasztják fel könnyen átlátható trükkökkel a hűbériséget, hanem a térségünkben más országban is, ezért arra gyanakszik, hogy az egész mai európai rendszer mélységesen elhibázott.

A Trianon-centenárium kapcsán is kérdezték Spirót, aki úgy gondolja, ahhoz, hogy minőségi viták legyenek, bejáratott folyóiratok, népszerű lapok, kiadványok, tekintélyes intézmények kellenének, ezek nagy részét azonban megszüntették, bezárták, beolvasztották máshová. Az lenne az alap, hogy a kötelező iskolázást fejlesszék, ehelyett visszafejlesztik. Az író szerint ha a diákok kedvét korán elveszik az olvasástól, nincs miről és kinek beszélni.

Az eszmecsere mára már csak az idősek által belakott kicsi információs buborékokba szorult, miközben az állampolgárok zöme nem fér hozzá a minőségi információhoz, és nem is tudja, hogy mit kellene olvasnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya

Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya