Tetszett a cikk?

Megalakult Novák Katalin miniszteri csapata.

Eddig egy államtitkár volt felelős a család- és ifjúságpolitikáért két helyettes államtitkárral, mostantól lesz egy miniszter két államtitkárral és három helyettes államtitkárral.

Áder János köztársasági elnök kinevezte Novák Katalin miniszter államtitkárait, formálisan a Miniszterelnökségre, mert a tárca nélküli miniszterek hivatala – a nemzeti vagyon felelőséét kivéve – oda tartozik. Közülük Zsigó Róbert politikus: 1998 óta országgyűlési képviselő, volt bajai polgármester. 2014 óta a közben megváltozott nevű Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára volt. Hogy ott ki kerül helyére, azt még nem közölték. A másik új államtitkár, Ekler Gergely tisztviselő, eddig az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) volt Novák Katalin titkárságvezetője.

A miniszterelnök áthelyezte a Miniszterelnökségre azt a két helyettes államtitkárt is az EMMI-ből, akik ott Novák Katalin mellett dolgoztak: Beneda Attilát és Rácz Zsófiát.

Rajtuk kívül helyettes államtitkár lett Magyar Judit, az EMMI család- és ifjúságügyi programtámogatási és intézménykoordinációs főosztályának eddigi vezetője. Azt egyelőre nem tudni, hogy a minisztérium család- és ifjúságpolitikával foglalkozó hét, továbbá szociálpolitikával foglalkozó tizenkét főosztálya munkatársai közül hányan kerülnek át a Miniszterelnökségre, hiszen a rendkívül széles hatáskört kapott új miniszter tárca nélküli, tehát nincs minisztériuma.

A kormány egy szerda este közzétett rendeletben elhatárolta az emberi erőforrások miniszterének megmaradt hatásköreit és az új miniszter feladatait. Nem lesz könnyű dolguk a hivatalnokoknak, ha el akarják kerülni a hatásköri ütközéseket, mert egyedül a gyermekvédelmi törvényben tíz pontot jelölt meg a kormány, amely kizárólag Novák Katalin felelősségi körébe tartozik, és tizennyolc olyat, amelyben a felelősség megoszlik közte és Kásler Miklós között.

Például a családi bölcsődékkel kapcsolatban a tárca nélküli miniszter egyedül adja majd ki „a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó” rendeletet, míg a törvény ugyanezen bekezdésének másik pontjában szereplő jogszabály meghozatalában „a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről” az emberi erőforrások minisztere is szerepet kap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Erdogan: Macron ellenőriztesse az elmeállapotát!

Erdogan: Macron ellenőriztesse az elmeállapotát!