szerző:
Tetszett a cikk?

Fiatalos videóval köszönt be Facebookon: „én nemcsak hallak, de értelek is!” Egy geget is elsütöttek benne.

„Mától Rácz Zsófia a fiatalokért felelős helyettes államtitkár. 22 évesen nemcsak érti a fiatalokat, de meg is fogja őket hallani” – írta közösségi oldalán Novák Katalin családügyi államtitkár. Rácz kinevezése meg is jelent a szerdai Magyar Közlönyben, Orbán Viktor miniszterelnöki határozat formájában közölte.

Novák a posztjában azt írta, Rácz „Magyarország ENSZ ifjúsági küldötteként már hitelesen képviselte a magyar fiatalokat az ENSZ különböző fórumain, országjáráson hallgatta meg a véleményüket. Egy elkötelezett, hozzáértő csapat segíti majd a munkáját.”

Rácz Zsófia pedig videót tett közzé, amiben elmondja, miért lett helyettes államtitkár. Egy geget is megengedtek maguknak, a videó ugyanis Rácz Zsófia apja, a Mr. Rick néven híressé vált popzenész nagy slágerének, a Zárjon be a gyárnak az első taktusaival indul.

Szerinte azért, mert felszólalt a fiatalokért az ENSZ-ben, beutazta már Magyarországot és szívügye a fenntartható fejlődés is. Ráadásul érti is a fiatalokat – mondta.

Rácz Zsófia az ifjúságpolitikáért fog felelni helyettes államtitkárként, amikor tavaly decemberben a parlamentben elfogadták a jogszabályt, amivel kinevezhették, a normaszövegben az állt, hogy: „a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumban helyettes államtitkárként kinevezhető az a büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy is, aki az (1) bekezdésben meghatározott szakképzettséggel nem rendelkezik, de annak megszerzésére irányuló képzésben vesz részt, feltéve, hogy a helyettes államtitkár feladatkörébe tartozik az ifiúságpolitikával kapcsolatos feladatok ellátása.”

Diploma nélkül lett helyettes államtitkár, joghallgató. Rácz Zsófia kinevezésének apropója, hogy elődjét, Illés Boglárkát a Fidelitas elnökévé választották. Azért esett rá a választás a kormányzati megszólalók szerint, mert „fiatalként maga is alkalmas arra, hogy meghallgassa, meghallja, értse és képviselje a fiatalokat.”

Feladata lesz, hogy a magyar fiatalok álláspontját, véleményét, szempontjait meghallja, megértse és a megfelelő csatornákon keresztül azokat továbbítsa a döntéshozó fórumokhoz. Szintén feladata lesz, hogy a kormányzat által a magyar fiataloknak kínált lehetőségeket olyan formában juttassa el, ismertesse meg az érintettekkel, ahogy azt ők "megértik, meghallják" - tette hozzá.

Novák Katalin az MTI-nek azt mondta, ezek között az ingyenes nyelvvizsga és KRESZ-vizsga megszerzését, az otthonteremtéssel, családalapítással kapcsolatos programokat, külföldi ösztöndíj-lehetőségeket, tehetséggondozó és szakképzési programokat, illetve a fiatal gazdáknak szóló különböző lehetőségeket emelte ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!