szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök kétezerrel mondott nagyobbat egy hivatalos számnál, éppúgy, mint a belügyminiszter egy héttel ezelőtt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A hivatalos járványügyi honlap péntek reggeli tájékoztatása szerint 7591 embert ápolnak kórházban koronavírus-fertőzés miatt. E szerint nem nagy a növekedés a csütörtök reggeli, 7537-es adathoz képest (+54), Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában azonban még egész más számot említett:

A miniszterelnök az operatív törzs üléséről érkezve azt közölte, hogy a kórházban ápoltak száma már »9500 magasságában van«, és hamarosan eléri a 10 ezret.

Magyarázatot kérve megkerestük az operatív törzset illetve Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, de egyelőre nem kaptunk választ. A kormány a 444.hu-nak azzal magyarázta a dolgot, hogy „a megfigyelés alatt álló, kórházban fekvő, koronavírus-gyanús, de még nem igazolt betegek számát adta hozzá ehhez az adathoz”.

Ugyanezt mondta az operatív törzs szokatlanul rövid tájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes is.

Nem ez az első hasonló eset mostanában: november 20-án Pintér Sándor belügyminiszter szintén kétezret tévedett felfelé, de akkor nem a kórházban kezelt betegekről, hanem az aznap regisztrált új fertőzöttekről volt szó.

Akkor Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály a hvg.hu megkeresésére azt írta, hogy az új igazolt napi fertőzöttek száma volt 4440, a Pintér által idézett adat csak nyelvbotlás volt.

Magyarországon a pénteki adatok szerint már 198 440 az igazoltan fertőzöttek száma, a járvány 4364 ember életét követelte. Gyógyultnak 51 126 embert nyilvánítottak, az ismert aktív fertőzöttek száma pedig 141 950 fő. A hivatalos adatokban szereplő 7591 kórházban kezelt beteg közül 647 van lélegeztetőgépen.

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon

Eddig csak a kórházban, illetve lélegeztetőgépen lévők számát hozták nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a Galaxy S21, szabadulna a Samsung a Galaxy S20-tól?

Itt a Galaxy S21, szabadulna a Samsung a Galaxy S20-tól?

Orosz szerverekhez kapcsolódó kémprogramot találtak brit iskolásoknak adott laptopokon

Orosz szerverekhez kapcsolódó kémprogramot találtak brit iskolásoknak adott laptopokon

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben