szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kórház szerint a sajtóban félrevezető és hangulatkeltő írások jelentek meg arról, hogy problémák voltak a lélegeztetőgépekkel.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Meghibásodást jelzett több lélegeztetőgép is a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban – számolt be a Népszava. A lapnak megerősítette mindezt a kórház két dolgozója is, de azt nem tudták megmondani, hogy összesen hány eszköz romolhatott el.

A Népszava kérdésekkel fordult emiatt a kórházhoz, akik az operatív törzshöz irányították őket, de onnan nem kaptak választ. A kormányzati tájékoztatási központot is hiába keresték.

Egyedül a gépek kínai gyártója, a Northern Meditec Ltd. válaszolt, ők elismerték, hogy voltak hibajelzések, vizsgálják ezeknek az okát.

A Népszava cikkének a megjelenése után Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Zaol.hu-nak azt nyilatkozta, hogy jelenleg 99 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a kórházban, ezek közül 33-nak a beállítása, beüzemelése folyamatban van az előírt protokoll szerint. A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy 66 megfelelően működő készüléke van a kórháznak jelenleg, ugyanakkor a Szent Rafaelben aktuálisan 12 főt kell ellátni lélegeztetőgéppel.

Végül a kórház is megszólalt, azt írták, hogy a sajtóban félrevezető és hangulatkeltő írások jelentek meg az ügyről. "Az említett korszerű lélegeztetőgép maga küld üzenetet, ha a működésében a legkisebb zavar is támad. Ennek is köszönhető, hogy a személyzet a pácienseket azonnal másik gépre helyezte. Egészségkárosodás, haláleset emiatt nem következett be.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszi Babett Gazdaság

Annál is több lélegeztetőgépre szerződött a külügy, mint amennyiről tudni lehetett

Nemcsak a magyar, a külföldi beszerzők is a legkülönbözőbb árakon adták el az azonos típusú lélegeztetőgépeket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) – derül ki abból a dokumentumcsomagból, amelyet a hvg.hu kapott meg a KKM-től. A beszerzésekben nemcsak ez a közös, az is, hogy ugyanannyira átláthatatlanok. Van olyan cég, amelynél majdnem 180 milliárd forintot költött el a KKM, de továbbra sem tudni, pontosan mire, több társaság egyes szerződéseihez pedig olvashatatlan mellékleteket küldött lapunknak a minisztérium.

A Fenerbahcéban folytatja Mesut Özil

A Fenerbahcéban folytatja Mesut Özil

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását