szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megismételte a miniszterelnök tegnapi nyilatkozatát Gulyás Gergely, majd elismerően nyilatkozott Szájer Józsefről a csütörtöki kormányinfón. Tavaly december 31-i szinten befagyasztják az adók mértékét, ezt az önkormányzatok sem léphetik túl.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a Szájer Józsefre vonatkozó újságírói kérdésekre nem válaszolt, helyette a miniszterelnök tegnapi nyilatkozatát olvasta fel. Gulyás Gergely azt mondta, személyesen is nagyra becsüli Szájer 30 éves munkáját. Hogy az ügy az Brüsszel bosszúja, vagy titkosszolgálatok munkája, nem kommentálja a kormány.

Gulyás a kormányinfón ezen kívül arról beszélt, hogy a koronavírus-fertőzöttség tekintetében a 27 uniós tagállam közül a 12. Az elhunytaknál nem volt változás, az uniós átlagnál lényegesen kedvezőbbek a magyar halálozási adatok, de nálunk is emelkedik ez a szám. Napról napra szomorú rekordértékek születnek, de ez még mindig az uniós átlag alatti szám. A tetőzés december végére prognosztizálják.

A tömeges tesztelés miatt múlt héten Magyarországon volt az ötödik legmagasabb tesztszám. A látencia kisebb, mint korábban volt. A gyorstesztek elérhetőek már a patikákban.

A kormány döntött arról, hogy elindul a vakcina-előjegyzési kampány. Müller Cecília levélben keresi meg a nyugdíjasokat. Az ingyenes válaszborítékban tudnak regisztrálni a nyugdíjasok. Vakcinainfo.gov.hu néven jövő héten indul el a központi oldal, itt is zajlik majd a regisztráció.

Oltás csak önkéntesen és államilag szervezett módon lehet kapni. Két újabb gyártónál jelentkezett Magyarország. A Pfizer nem szállít egyelőre az Uniónak, csak az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba. Ha azt akarjuk, hogy minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, akkor mindenhol kössünk le oltóanyag-kapacitást, ahol erre lehetőség van.

A jelenlegi korlátozásokkal kapcsolatban a miniszterelnök konzultációba kezd szakértőkkel, ágazati képviselőkkel. Az operatív törzssel döntenek majd arról, mi lesz december 11-e után.

10 százalékkal lesz kevesebb a január elején jósoltnál az ország gazdasági teljesítménye. Válsághelyzetben nem szabad adót növelni, csökkenteni kell. A miniszter szerint a főpolgármester iparűzési adót akar emelni, ez a kormány szerint csökkenti a munkahelyek számát.

2019 december 31-i szinten stabilizálta az adókat, ezt nem emelhetik meg az önkormányzatok sem.

Nem lát a kormány semmilyen kompromisszumra lehetőséget migráció ügyében – mondta Gulyás Gergely, utalva az uniós költségvetési vitára.

Gulyás Gergely szerint nem tudják elfogadni az uniós költségvetést ebben a formában. Valamennyi tagállamot megilleti a vétójog. Az államok szerepéhez képest minden mást intézmény másodlagos. A kormány nyitott a további tárgyalásokra, de nyugodtan kijelenthető, hogy ilyen rendelettervezettel megállapodás nem lesz.

A miniszter szerint semmilyen pénztől nem esünk el. Két részre kell osztani a kérdést. Az 1050 milliárd euró a hétéves uniós költségvetés. A 750 milliárd az hitel, közös adósság. Magyarország ugyanakkor szolidáris a déli tagállamokkal, de kár ezt a hitelfelvételt valami rendkívül jó ajánlatként feltüntetni. "Előbb-utóbb lesz uniós költségvetés, és hozzájutunk a forrásokhoz" – mondta Gulyás Gergely.
 
A miniszter szerint a karácsonyi ünnepekre és szilveszterre speciális szabályozás kell, erről jövő héten legkésőbb dönt a kormány. Ha kitart a kormány a szigor mellett, akkor is a két ünnepre külön szabályozás kell, hogy a családok találkozhassanak, együtt lehessenek.

A Belgrád–Budapest vasútvonal 2025-re készülhet el két vágányon.

A kormány nem ért egyet Demeter Szilárd cikkében foglalt állítások jó részével. Jogos és indokolt érzékenységre és történelmi múltra való tekintettel a mindennapi élet összehasonlítása a holokauszttal nem helyes. Egyetértenek azzal, hogy a PIM főigazgatója visszavonta a cikkét. Arra nem válaszolt, hogy maradhat-e a posztján a főigazgató.

Az agrárminisztérium helyettes-államtitkárának korrupciós ügyével kapcsolatban nem tudott részleteket mondani a miniszter, azt viszont kiemelte, hogy Magyarországon a korrupcióval szemben zéró tolerancia van, ez az ügy is ezt bizonyítja.

Az Európai Bizottságnál leköthető valamennyi vakcinából lefoglalt az ország annyit, hogy elegendő legyen az oltásra. Tárgyal a kormány az izraeliekkel, a kínaiakkal és az oroszokkal. Legkorábban december végén érkezhet az oltás. A következő néhány hónapban lesz elegendő vakcina, hogy jusson azoknak, akik szeretnék oltatni magukat és a veszélyeztetett csoportoknak.

Gulyás Gergely szerint Palkovics László kereste meg őt azzal, hogy az uniós források felhasználásnak feladatkörét átadná. Ezért szerinte Orbán Viktor nem elvette és odaadta a feladatkört, csak támogatta a változtatást.

Ha valaki nem fogadja el az egészségügyi dolgozók közül az új jogviszonyt, akkor is magasabb, emelt fizetést fog kapni januártól. Nem fogja korlátozni a másodállást a kórházi dolgozóknál a kormány, de a kórházigazgatók megtehetik ezt.

Ahogyan Ukrajna bánik a magyar kisebbséggel, az nem teszi lehetővé a NATO-tagságról szóló tárgyalások megkezdését – mondta Ukrajnával kapcsolatban kérdésre válaszolva a miniszter.

Gulyás Gergely rasszistának nevezte az amerikai Black Lives Matter mozgalmat, és ezért a mozgalomnak a kérdés szerint szobrot állítani akaró kilencedik kerületi polgármester is rasszista a miniszter szerint.

993 ember kezelnek jelenleg intenzív osztályon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet

Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában