szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az igazságügyi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy a tárcája hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a témában. Szerinte most a digitális szabadságért is meg kell küzdeni.

Összehívja a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését és egyeztet a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről – jelentette be a múlt héten az igazságügyi miniszter a Facebookon. Azért döntött így, mert azt tapasztalta, hogy a keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a közösségi oldal úgy korlátozza, hogy csökkenti az elérésüket.

A konzultációkat követően kedden már azt közölte Varga Judit, hogy

tárcája tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról.

„Semmi mást nem szeretnénk elérni a nagy techcégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik” – magyarázta a miniszter.

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Az uniós szabályozást megelőzve készül megregulázni a közösségi médiumokat a magyar kormány, mert a választási kampányban nem szeretne olyan letiltásokkal szembesülni, mint a távozó amerikai elnök.

Jelezte, hogy Magyarország továbbra is együttműködik az Európai Unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, „de az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében. Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az online térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül. Lekapcsolhatóak a pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, kis- és nagyvállalatok valamint állami vezetők is.”

Varga kiemelte, hogy

a szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül!”

Hozzátette azt is, hogy „a szabadságot ritkán adják ajándékba. Most a digitális szabadságért is meg kell küzdenünk!”

Elkezdjük❗️ ���� Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal...

Posted by Varga Judit on Tuesday, 26 January 2021

Az igazságügyi miniszter már korábban is pedzegette, hogy ha kell, törvénymódosításokra is javaslatokat fognak tenni a közösségi média megrendszabályozására. A Digitális Szabadság Munkacsoport a múlt tavasz óta fáradozik az ilyen oldalak szabályozásának kidolgozásán, az ülésekről készült, nyilvánossá tett jegyzőkönyvek alapján a nemzetközi példákat, a jogi mozgásteret és hatásköröket próbálták feltérképezni. Hogy milyen alapállásból indultak, mi lehet a motivációjuk és a céljuk, arról ebben a cikkünkben írtunk:

Nem csak Magyarországon, Lengyelországban is készül efféle szabályozás. Nemrég a The Guardian adta hírül, hogy Varsó saját törvénnyel akadályozná meg, hogy a térségben elérhető közösségi oldalak önhatalmúlag töröljenek bejegyzéseket, amelyek meglátásuk szerint sértik a mindenkori felhasználói szabályokat. A lap idézte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy korábbi Facebook-bejegyzését, amelyben a kormányfő arról írt: helytelennek találja, hogy amerikai nagyvállalatok döntsenek róla, mely nézetek helyesek, és melyek nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész Sándor: Orbán veszíteni akar

Révész Sándor: Orbán veszíteni akar

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő