szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az igazságügyi miniszter összehívja a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését is, mert szerinte a közösségimédia-szolgáltatók politikai céllal korlátozzák bizonyos profilok láthatóságát.

A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van – írta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon hétfő délelőtt.

A posztban kifejtette, hogy a közösségimédia-szolgáltatók titokban, politikai céllal úgy korlátozzák a felhasználói profilunk láthatóságát, elérését, hogy arról mi ne tudjunk. Ez az szerinte, amit árnyék tiltásnak neveznek. Szerinte a techcégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti. Varga hozzátette: Az árnyék tiltás rendszerszintű gyakorlatáról nemcsak a most kiszivárgott Twitter-vezérigazgatóról készült hangfelvételből értesülhettünk.

Varga Judit cenzúrát kiáltott, a Facebook cáfol - de vajon hihetünk-e a véletlenekben?

Szándékosan korlátozta a Facebook Varga Judit közösségi oldalát az igazságügyi miniszter sugalmazása szerint, a techcég szóvivője viszont lapunknak cáfolta, hogy beavatkoztak volna. De vajon tényleg Zuckerbergék ármánykodásáról van szó, vagy netán arról, hogy a Fidesz - Donald Trump esetéből is okulva - egy Facebook-törvénnyel a háta mögött akar nekivágni a 2022-es választásnak?

Varga Judit mindezért úgy döntött, hogy összehívja a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését, illetve egyeztetni fog a héten a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről.

Azt a Telex szúrta ki, hogy Varga itt nem állt meg: a Pesti TV egyik műsorában azt mondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium társadalmi felmérést készít az a Facebook-cenzúráról, a közösségi oldalak tiltási, törlési gyakorlatáról.

Varga nem először megy neki a Facebooknak. Decemberben azt állította: pár órával az után, hogy egy posztot tett közzé a közösségi média kiemelt szerepéről a 2022-es választásokon, az oldal előzetes értesítés és indoklás nélkül úgy állította át az algoritmusait, hogy ezzel a korábbiakhoz képest a negyedére-ötödére esett vissza az oldalbejegyzések elérése. Vagyis szerinte korlátozták, hogy hány felhasználó hírfolyamában jelenjenek meg a posztjai.

A miniszter azt is pedzegette, hogy ha kell, törvénymódosításokra is javaslatokat fognak tenni a közösségi média rendszabályozására.

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Ha a bejegyzés nem ütközik a lengyelországi törvényekbe, úgy a közösségi szolgáltatások nem távolíthatják el azokat - ez az egyik hangsúlyos része annak a tervezetnek, amelyen a varsói kormány dolgozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyusztay Máté Itthon

Varga Judit cenzúrát kiáltott, a Facebook cáfol – de vajon hihetünk-e a véletlenekben?

Szándékosan korlátozta a Facebook Varga Judit közösségi oldalát az igazságügyi miniszter sugalmazása szerint, a techcég szóvivője viszont lapunknak cáfolta, hogy beavatkoztak volna. De vajon tényleg Zuckerbergék ármánykodásáról van szó, vagy netán arról, hogy a Fidesz – Donald Trump esetéből is okulva – egy Facebook-törvénnyel a háta mögött akar nekivágni a 2022-es választásnak?

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után