szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha a bejegyzés nem ütközik a lengyelországi törvényekbe, úgy a közösségi szolgáltatások nem távolíthatják el azokat – ez az egyik hangsúlyos része annak a tervezetnek, amelyen a varsói kormány dolgozik.

Lengyelország saját törvénnyel akadályozná meg, hogy a térségben elérhető közösségi oldalak (például a Facebook) önhatalmúlag töröljenek bejegyzéseket, amelyek meglátásuk szerint sértik a mindenkori felhasználói szabályokat – adta hírül a The Guardian. A portál idézi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy korábbi Facebook-bejegyzését, melyben a kormányfő arról írt: helytelennek találja, hogy amerikai nagyvállalatok döntsenek róla, mely nézetek helyesek, és melyek nem.

Morawiecki bejegyzésében nem tér ki rá, de az ötletelés alapját minden bizonnyal Donald Trump amerikai elnök közösségi médiás fiókjainak törlése vagy (határozatlan ideig tartó) felfüggesztése adja. Mint ismert: a republikánus vezető ma már szinte egyetlen fiókját sem használhatja a vele szemben alkalmazott szankciók miatt. A Twitteren soha többé, a Facebookon legalább a hivatali idejének végéig, azaz január 20-ig nem közölhet semmit Trump, amiért egyes bejegyzései is hozzájárultak a washingtoni Capitoliumnál kitört, öt halálos áldozattal járó zavargásokhoz.

A lengyel kormány alighanem a Trumpot ért tiltások hatására kezdett a törvénytervezet kidolgozásába, amely mentőövet dob(na) azoknak a bejegyzéseknek (és írójuknak), melyeket az adott szolgáltatás sértőnek bélyegzett. Így egy posztot csakis akkor lehetne törölni, ha az a lengyel törvények szerint is problémás – máskülönben nem. A dokumentum arra is kitér, hogy ha a vitatott bejegyzés valamiért mégis eltűnik, akkor a lengyel állampolgárok bíróságon kezdeményezhessék annak visszaállítását.

A Guardian megjegyzi, hogy a Facebook tavaly novemberben letiltotta a radikális pártszövetség, a Konföderáció (lengyelül Konfederacja) vezetőjének 780 ezer követővel rendelkező oldalát. Az amerikai cég azzal indokolta a beavatkozást, hogy az érintett többször a felhasználói feltételekbe ütköző tartalmat tett közzé. Janusz Korwin-Mikke a fasiszta módszerekhez hasonlította a Facebook eljárását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal