Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gulyás bejelentése után néhány órával meg is jelent a jogszabály.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv „különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekből, a koronavírus feltételezett vagy igazolt terjedésének megakadályozása érdekében” nem csak az Európai Gazdasági Térség (EU plusz Norvégia, Izland, Liechtenstein) tagállamaiban illetve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságban alkalmazott gyógyszer behozatalát engedélyezheti, hanem azt is, amit „legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban” használnak és „legalább egymillió személynél már alkalmazták”. Ez utóbbi feltétel fennállását Szijjártó Péter külügyminiszternek kell megállapítania.

A magyar szakmai hatóság szerepét csökkenti, hogy az engedélyt „az adott államban kiadott engedély alapulvételével vagy annak elismerése útján is kiadhatja”. Ugyanakkor a kormány az ilyen engedély alapján behozott gyógyszer alkalmazásához „rendeletében további feltételeket állapíthat meg”.

A Magyar Közlöny néhány órával Gulyás Gergely miniszternek a Kormányinfón elmondott tájékoztatása után jelent meg. Gulyás arról beszélt, hogy a kormány felgyorsítaná a vakcinák engedélyeztetési folyamatát. A döntés a kínai Sinopharm vakcináját érinti, amelyből februárban rendelhet 500 ezer adagot a kormány.

Gulyás Gergely: Március 1-ig maradnak a járványügyi korlátozások

Legközelebb február második felében vizsgálják felül, hogy fenntartsák-e a védelmi intézkedéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme a hatos lottó nyerőszámai

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Látta már az Észak-Korea által egyszerűen lemásolt Mercedest? Mutatjuk

Látta már az Észak-Korea által egyszerűen lemásolt Mercedest? Mutatjuk

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából