szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legközelebb február második felében vizsgálják felül a járványügyi védelmi intézkedések fenntartását, március 1-ig érvényben maradnak – derült ki a kormányinfón. Gulyás Gergely miniszter szerint felgyorsítják a vendéglátósok által igényelt bértámogatások kifizetését, és bejelentette, hogy 45 milliárdos kerettel új program indul a falusi kisboltok támogatására.

Március 1-ig fenntartja a járványügyi védelmi intézkedéseket a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A miniszter szerint kérni fogják az Országgyűlést, hogy a parlament hosszabbítsa meg a járványügyi veszélyhelyzetet. A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják. Két esetben lehet akkor enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve, ha van elég vakcina.

A miniszter azt mondta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni és kordában tartani a járvány terjedését, de oltás hiányában bármilyen enyhítés romláshoz vezethetne. "Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat – mondta, majd megköszönte az ápolók, orvosok, szociális ellátóintézményekben dolgozók munkáját.

Az Európai Unióból kevés vakcina érkezik – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A Pfizer 27 millió adag vakcinát szállított ki eddig, amelyből az USA-ba 13 millió, Izraelbe 2,7 millió, az EU-ba pedig 8,5 millió jutott.

Ez az érdemi védekezéshez kevés. Oltottság szempontjából Izrael áll a legjobban, a lakosság 49,1 százalékát beoltották, az Egyesült Királyságban az arány 11,3 százalék, az USA-ban 7, míg a szomszédos Szerbiában, ahol a kínai vakcinát is használják (és a vajdasági magyarokat is oltják vele), 5 százalék. Az uniós átlag 2 százalék körül van.

Gulyás szerint az EU le van maradva, a közös beszerzésektől nem várhatunk tömeges oltást. Mindent meg kell tenni, hogy a 70 százalékos átoltottságot elérjük, ezért tárgyalnak másokkal is.

Az Astra Zeneca oltóanyagot a britek és a magyarok engedélyezték, de mivel az Európai Gyógyszerügynökség még nem, ezért az EU-ban még nem oltanak vele. A Szputnyik V vakcinát az OGYÉI 2 hónapos vizsgálat után engedélyezte, az egy biztonságos vakcina, ami az egyik legjobb technológiával készült. Ezt igazolja az is, hogy Németország is foglalkozik az engedélyezésével.

Magyarország az EU előtt van, az oroszokkal már szerződést kötött, ha azt tudja tartani Oroszország, február végéig 300 ezer emberre elég oltóanyag érkezik.

A kínai Sinopharm hatékonysága is jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, 15 millió embert oltottak be a világon.

Gyorsított vakcina-engedélyezés

Miután az oltás önkéntes, mindenki eldöntheti, mivel oltatja be magát. A kormány úgy döntött, hogy – az engedélyezési eljárást felgyorsítandó – mindegyik, a világon alkalmazott vakcina, amellyel több mint 1 millió embert oltottak be, megkaphatja a felhasználási engedélyt.

Felhasználás előtt minden behozott vakcinát az NNK ellenőrzi. Gulyás közölte, a veszélyhelyzeti felhasználás azt jelenti, be lehet hozni a vakcinát, csak alkalmazás előtt ellenőrizni kell.

Vendéglátósoknak gyorsabb pénz

A miniszter jelezte azt is, hogy tudatában vannak a vendéglátóipar járványhelyzet miatti nehéz helyzetének, ezért úgy döntöttek, hogy a közigazgatási hivatalok mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsítása érdekében. Gulyás szerint eddig összesen 27 milliárdos támogatási igény érkezett, ebből 7 milliárdot fizettek már ki, ami körülbelül 100 ezer ember munkahelyének megóvását jelenti. Azt is mondta, hogy ha enyhítés lesz, akkor először a vendéglátóhelyeket nyitják ki. “Ehhez azonban vakcina kell.”

Üdvözölte a minimálbérről született megállapodást és ismertette, hogy ennek megfelelően emelik a közfoglalkoztatási béreket is: a közfoglalkoztatás havi bére bruttó 81 300 forintról 85 ezerre nő, a garantált közfoglalkoztatási bér pedig 106 555-ről 110 000 forintra.

Kisboltok támogatása

A kormány a Magyar Falu Program keretein belül döntött a kisboltok támogatási rendszeréről is, amivel azt akarják elérni, hogy a legkisebb településeken is elérhetők legyenek az ilyen alapvető szolgáltatások. A kisboltoknak egyedi pályázati rendszerben lehet majd összesen 45 milliárd forint erejéig támogatást kérni.

A cél, hogy lehetőleg olyan helyek jöjjenek létre, ahol gyógyszertár és postai szolgáltatások is helyet kapnak. Például legalább a vény nélkül kapható gyógyszerek is elérhetők legyenek, mint például a benzinkutakon. A részleteket hamarosan bejelentik.

Kérdések, válaszok

A kormányszóvivő a beolvasott kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy elfogadhatatlannak tartja Hiesz György gyöngyösi polgármester érvelését, aki amikor kiderült, hogy idő előtt kapott koronavírus elleni oltást, arról beszélt, hogy a kormánytagoknak, településvezetőknek hamarabb kellene megkapniuk az oltást. “Egy közösség vezetője nem előzheti meg a közösség tagjait, akiknek a vezetésére hivatott.”

Az enyhítés feltételeire vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy nem látni még előre, folyamatosan konzultálnak a virológusokkal, és a hosszú távú megoldás csakis az oltás lehet.

A megyei jogú városok iparűzési adójának elvételét firtató kérdésre pedig azt, hogy nem a városoktól vették el, hanem a vállalkozóknál hagyták. Szerinte a vita arról szól, hogy hol van jobb helyen a pénz: a polgármestereknél vagy a vállalkozóknál.

Az orosz vakcinagyártási kapacitásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a február végéig 300 ezer adag érkezik, azt követően pedig tovább 700 ezer. Ez valóban kisebb kapacitás, mint a kínai vagy amerikai.

Gulyás reagált Varga Judit ingatlanügyeire is. “Gusztustalan balliberális propagandát látunk, aminek az áldozata a miniszterasszony és családja” – mondta. Szerinte Varga Judit válaszait kiforgatták, pedig a miniszter etikusan és jogszerűen járt el minden egyes esetben.

A hvg.hu kérdései

– Milyen árakon érkeznek a kínai vakcinák, és valóban drágábbak lesznek-e mint a többi?

Gulyás szerint még nem írták alá a szerződést, de a kínai vackina ára lényegesen nem lesz magasabb, mint a többié. A Pfizer is drágának számít, ennek árától nem fog nagymértékben eltérni. “Különösen nem fölfelé.”

– Mik az előnyei, hogy itthon már engedélyezték az AstraZeneca vakcináját?

Bár január végére már elképzelhető az európai engedélyezés, de ha mégsem, akkor ennél hamarabb lehet Magyarországon felhasználni. A miniszter reméli, hogy ennek révén hamarabb tudjuk beszerezni ezt az oltást.

A miniszter beszélt még arról, hogy reméli, a kormánytagok május végéig sorra kerülnek az oltásban, mert ha nem, akkor az azt jelenti, hogy nem sikerült elég vakcinát szerezni. Pótcselekvésnek nevezte a vakcinaszállítások lassúsága miatt a gyógyszergyárak elleni jogi eljárásokat, az ellenzéki pártok által a járványkezelést vizsgálatára kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést pedig "komolytalan ellenzéki akciónak" titulálta.

Kiderült az is, hogy az ukrán kormány NATO-tagságát addig blokkolják, amíg vissza nem lép a nyelvtörvény ügyében. A közösségi média tervezett szabályozásáról pedig azt mondta, hogy a véleménynyilvánítás korlátozása csakis az állam joga, és csakis szélsőséges esetben indokolt, a technológiai világcégek viszont ezt önkényesen gyakorolják.

Szó esett a budavári önkormányzati lakásokról is, ahol szigorítaná a lakásbérlés szabályait az ellenzéki vezetésű önkormányzat. A kormány a lakbéremeléssel nem ért egyet, szerinte az lenne a helyes, ha a lakók megvásárolhatnák a saját lakásaikat. Meglátják, hogy ez megvalósítható-e szabályozással.

Az egyes üzletek által február 1-i polgári engedetlenség jegyében tervezett kinyitása szerinte nem polgári engedetlenség, mert a célja anyagi haszonszerzés, és a hatóságok fel fognak lépni a védelmi szabályok megsértőivel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon