szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Péterffy Attila szerint ez egy felülről vezérelt, az egyetemi polgárok érdekeit, igényeit és véleményét figyelmen kívül hagyó átalakítás.

Tiltakozom a Pécsi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba adása ellen, és kérem a Szenátus Pécs városért felelősséget érző tagjait, hogy mai ülésükön az intézmény modellváltását ne támogassák”

– jelentette be közleményben Péterffy Attila, Pécs polgármestere péntek délelőtt.

A közlemény apropója, hogy 14 órakor ül össze a Pécsi Tudományegyetem szenátusa, hogy döntsön a modellváltásról. A hvg.hu által megszerzett előterjesztés szerint Miseta Attila rektor arra tesz javaslatot pénteken, hogy támogassa a fenntartóváltást, igaz, több feltételt is szabnának.

A PTE rektora a modellváltás kezdeményezését javasolja a szenátusnak

Megszereztük a Pécsi Tudományegyetem elé kerülő előterjesztést, amit megszavaztat pénteken Miseta Attila rektor a Szenátussal. A rektor legutóbb az ellentmondó információk miatt elhalasztotta a döntést.

Péterffy szerint a modellváltása kapcsán az elmúlt hetekben nem kristályosodott ki a pontos kormányzati szándék, egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot.

A polgármester úgy véli, hogy az ügy megosztja az egyetem közösségét és a város közvéleményét is. „A felmérések alapján a hallgatók többsége ellenzi a modellváltást, az egyetemi oktatók és dolgozók pedig nehezményezik, hogy véleményüket nem kérik ki, a tervezett átalakításról nem folynak egyeztetések” – írta.

Ez egy felülről vezérelt, az egyetemi polgárok érdekeit, igényeit és véleményét figyelmen kívül hagyó átalakítás”

 – véli Péterffy, aki szerint az ország legrégebbi egyetemének néhány hét alatt történő, erőltetett és az érintettek bevonása nélkül levezényelt átszervezése távol áll az önrendelkezéstől, az egyetemi autonómia megőrzésétől és a demokrácia működésétől.

A Debreceni Egyetem már a múlt héten kezdeményezte a modellváltást, egyhangúlag döntött a kérdésben a szenátus. A szavazás eredményéről szóló közleményben hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés elfogadását széles körű és intenzív egyeztetés előzte meg, az intézmény 22 professzora azonban azt írta: ilyesmi nem történt. Csütörtökön a Semmelweis Egyetem szenátusa is a modellváltás mellett voksolt, Szegeden pedig – Pécshez hasonlóan – pénteken döntenek a szenátorok, bár az M1 szerdán már megelőlegezte a voksolás kimenetelét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!