szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyanús, hogy nem az egyetem színvonalának emeléséről szól a folyamat – állapítják meg az állásfoglalás aláírói.

Csont nélkül szavazta meg a Debreceni Egyetem (DE) szenátusa múlt héten az egyetem alapítványi fenntartásúvá alakítását, amit az erről megjelent közlemény szerint "széles körű és intenzív egyeztetés" előzött meg. Csakhogy az egyetem professzorai vasárnap este arról tettek közzé állásfoglalást:

Szemben a közleménnyel, nem történt széles körű és intenzív egyeztetés az egyetem történetében talán legnagyobb horderejű változás tervéről, céljáról, indokairól, előnyeiről és hátrányairól, következményeiről.

Az állásfoglalást 22-en írták alá, akik – mint hangsúlyozzák – valamennyien az MTA doktorai, hatan pedig akadémikusok.

Állásfoglalás A Debreceni Egyetem Szenátusa 2021.01.21-i rendkívüli és zárt ülésén – 65 igen, 0 nem, 3 tartózkodás...

Posted by 21 Debreceni Professzor on Sunday, January 24, 2021

Azt írják, tudomásuk szerint sem a modellváltási stratégiát, sem az intézmény tervezett fejlesztésének tervét nem ismerhette meg az egyetem közössége. Dokumentált információkat pedig még a szenátus tagjai sem kaptak, akik azt így nem tudták megosztani választóikkal sem, ami pedig alapjaiban sérti az egyetemi demokráciát.

Az egyetem átvitele állami alapítványi formába nem tűnik logikusnak, de akár még elfogadható is lehetne – áll az állásfoglalásban. De ha ez a nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, akkor erős a gyanú – folytatják –, hogy az átalakítás célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése.

A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást

Nagy hajtásban, hetek alatt vezényelnék le az egyetemi modellváltást az orvosképzést nyújtó egyetemeknél. Bár az intézmények hivatalosan maguk kérhették ezt, több jel is arra utal, hogy valójában belehajszolják őket a nagyobb önállósággal, több pénzzel és régiós vezető szereppel kecsegtető, de végső soron az autonómiájukat fenyegető váltásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Itthon

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Nagy hajtásban, hetek alatt vezényelnék le az egyetemi modellváltást az orvosképzést nyújtó egyetemeknél. Bár az intézmények hivatalosan maguk kérhették ezt, több jel is arra utal, hogy valójában belehajszolják őket a nagyobb önállósággal, több pénzzel és régiós vezető szereppel kecsegtető, de végső soron az autonómiájukat fenyegető váltásba. Mindezt lehetőleg még azelőtt sínre tennék, hogy élesedne az orvosok jogállásáról szóló törvény. A kérdésről csütörtökön dönthet két egyetem szenátusa is, Pécsen például cikkünk megjelenésekor kezdődik az ülés, ahol az ellentmondások miatt a rektor inkább levette napirendről a kérdést.

Hiába a republikánus többség, nem őrzi Trump örökségét az amerikai legfelsőbb bíróság

Hiába a republikánus többség, nem őrzi Trump örökségét az amerikai legfelsőbb bíróság

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

Müller Cecília: Voltak olyan beoltottak, aki később elkapták a fertőzést

Müller Cecília: Voltak olyan beoltottak, aki később elkapták a fertőzést