szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szalagcímen az állt, hogy "alapítványi fenntartásba kerül az egyetem".

Az M1 szerda délutáni híranyagában kész tényként jött le, hogy modellt vált a Szegedi Tudományegyetem, miközben a szenátus csak pénteken fog róla szavazni – szúrta ki a Szegeder. A hírben Fendler Judit kancellár nyilatkozik, miközben szalagcímként a képernyő alján az volt olvasható, hogy

Átalakul a Szegedi Tudományegyetem – alapítványi fenntartásba kerül az egyetem

A kancellár végig jelen időben beszélt az egyetem fenntartóváltásáról. Elmondta, hogy az államilag finanszírozott hallgatói létszám 5 évre biztosítva lesz, az állam 25 évre megvásárolja az egyetem szolgáltatásait. Úgy hallották, hogy bértömeg-emelkedés várható idén szeptembertől két lépcsőben az oktatóknál, az egyetemi autonómia nemhogy sérülni fog, hanem még jobban kiteljesedik.

Kedden egyeztetett a Szegedi Tudományegyetem vezetése az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, ahol megtudták, fenntartóváltás esetén kik lesznek majd az egyetem tulajdonosi alapítványának kuratóriumában – több forrásból származó információink szerint erről beszélt szerda reggel Rovó László rektor is az összdolgozói értekezleten. A minisztériumi megbeszélésen az elmondottak szerint ott volt a rektoron kívül a kancellár és az egyeztetésért felelős munkacsoport vezetője.

Információink szerint a rektor a leendő kuratórium összetételét nem árulta el, a szeged.hu szerint a kuratórium tagja lehet Novák Katalin miniszter és Nemesi Pál kormánybiztos, korábbi polgármester-jelölt, Szabó Gábor fizikus professzor, korábbi rektor és a jelenlegi vezető, Rovó László is. A hvg.hu egy névtelenséget kérő forrása úgy hallotta, a kuratórium elnöke Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, EP-képviselő lehet. Trócsányi a hvg.hu-nak azt mondta, ő nem tud semmiről, a tárgyalásokon nem vett részt, épp Brüsszelben van.

A szegedi rektor már tudja, kit ültetnek föléjük

Kedden egyeztetett a Szegedi Tudományegyetem vezetése az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, ahol megtudták, fenntartóváltás esetén kik lesznek majd az egyetem tulajdonosi alapítványának kuratóriumában - több forrásból származó információink szerint erről beszélt szerda reggel Rovó László rektor is az összdolgozói értekezleten. A minisztériumi megbeszélésen az elmondottak szerint ott volt a rektoron kívül a kancellár és az egyeztetésért felelős munkacsoport vezetője.

A vidéki tudományegyetemek közül a debreceni már döntött a modellváltásról, csont nélkül szavazta meg a szenátus az erről szóló előterjesztést. Szegeden és Pécsen pénteken döntenek, az utóbbi helyen a rektor a modellváltást fogja javasolni, de a kiszivárgott előterjesztés szerint komoly feltételekkel indulnak neki a tárgyalásoknak.

A PTE rektora a modellváltás kezdeményezését javasolja a szenátusnak

Megszereztük a Pécsi Tudományegyetem elé kerülő előterjesztést, amit megszavaztat pénteken Miseta Attila rektor a Szenátussal. A rektor legutóbb az ellentmondó információk miatt elhalasztotta a döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlavkovits Rita Itthon

A szegedi rektor már tudja, kit ültetnek föléjük

Felpörögtek az események Szegeden, ahol a szenátus várhatóan pénteken dönt a fenntartóváltásról. Ha a vezetés támogatja, alapítványi fenntartásba kerülhet az egyetem. Forrásaink szerint egyre több az ellenérzés, a véghajrában pedig a szegedi polgármester is bátorságra buzdítja az egyetemi polgárokat.

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát